Full fart for Foss

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Per-Kristian Foss har hatt en enkel jobb med sitt første reviderte budsjett. Han har fått en gavepakke på 6- 7 milliarder kroner som han kan strø ut igjen. Å legge fram en såpass stor revisjon av budsjettet uten å foreslå upopulære tiltak, må være en ren drømmesituasjon for en finansminister. Foss kan knapt finne sin make blant kolleger i andre land. Dette er godværspolitikk i oljeland.
  • Det er økte og uforutsette skatte- og momsinntekter som redder regjeringen. Disse ekstra inntektene kan så pøses ut på utgiftssiden på budsjettet uten at Foss mener det får skadelige virkninger for balansen i økonomien. Pengene ville jo ellers blitt brukt av bedrifter og skattebetalerne. Men noe ville blitt spart, og det vil ikke Foss gjøre. Derfor gjør han det lett for seg. I tillegg bruker han full kvote av oljefondet, slik den såkalte handlingsregelen åpner for. Dette kan innebære en stimulans av den totale økonomien på toppen av et fett lønnsoppgjør. Landets låntakere og ansatte i eksportindustrien har grunn til bekymring.
  • Foss sa i går at budsjettet legger til rette for et rimelig rentenivå, men at det er Norges Bank som styrer renta. Det er en politisk ansvarsfraskriving. Selv om vi har fått handlingsregelen, fritar ikke det politikerne fra å bruke finanspolitikken for å regulere konjunkturene. I dag brukes handlingsregelen som ei politisk sovepute. Vi har høy temperatur i økonomien uten at regjeringen reduserer pengebruken. Hva har Foss tenkt å gjøre når det er behov for å stimulere økonomien i en lavkonjunktur?
  • Regjeringen trenger ikke et fast flertall på Stortinget for å få vedtatt et revidert budsjett. Det kan den være glad for. Fremskrittspartiet har jo meldt seg ut av virkelighetens verden. Derfor kan Arbeiderpartiet bli en viktig partner i denne omgangen. Det viktigste er enighet om rammene for budsjettet. Her går skillelinjene i dag. Men da bør det også være grunnlag for å bli enige om fordelingen av de ekstra milliardene som har dalt ned i kassa til Foss.