Full fart for Helge Lund

Statoils nye sjef, Helge Lund kjenner allerede tidsklemma på kroppen. Bedre blir det neppe av å være ukependler. Men Lund er overbevist om at han sammen med kona Else-Cathrine Lund finner en løsning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå blir tobarnsfaren pendler fra familiehjemmet på Haslum i Bærum til Statoils hovedkontor på Forus utenfor Stavanger. Kona Else-Cathrine Lund er politiadvokat og jobber med hvitvaskings-problematikk hos Økokrim. Det har hun tenkt å fortsette med, bedyrer hun overfor Dagbladet. Sammen har de en gutt på ni og en jente på 11, og siden barna er etablert i sitt miljø i Bærum med skole, fotball og annen idrett, er det ike aktuelt for familien å flytte til Stavanger. Lund vil likevel skaffe en familieleilighet, slik at familien kan være der i kortere perioder.

- Hvordan har du og kona di tenkt å ordne problemet med tidsklemma?

- Vi har vel den utfordringen som de fleste dobbeltarbeidende foreldre på min alder har. Med den jobben jeg får nå, får vi en ekstra utfordring. Men, vi har snakket om dette og skal finne en løsning.

- Må kona di redusere sin stilling for å få det til å gå rundt hjemme?

- Det er ikke planen, sier Lund til Dagbladet.

Lund tilbrakte seks hektiske timer i Stavanger i går, i møter med ledelse og tillitsvalgte ved Statoil. Stavangers ordfører, Leif Johan Sevland, var også på visitt. Alle priser Statoils nye toppsjef høyt.

Lund blir den fjerde toppsjefen i Statoils historie, og den best betalte med årslønn på 4,4 millioner kroner pluss bonus. Arve Johnsen og Harald Norvik forsvant etter gigantoverskridelser på henholdsvis Mongstad og Åsgard. Olav Fjell måtte gå 22.september ifjor etter korrupsjonsanklager i forbindelse med den såkalte Iran-skandalen.

- Jeg tar denne jobben i et langsiktig perspektiv. Det er klart jeg har sett på historien, sier Helge Lund og smiler.

Han vet han har en jobb å gjøre etter at det den siste tida «har vært en del støy knyttet til enkeltsaker», som han sier.

- Vi må få fokus tilbake på drift og utvikling, og kanskje gjenopprette tilliten som har vært utfordret den siste tida, sier oljeselskapets nye overhode.

Kritikken Statoil-ledelsen har fått den siste tida for sine sololøp, har 42-åringen tydeligvis merket seg. Han understreker at han vil jobbe for å ha et godt forhold til dem som legger rammebetingelene.

Røkkes mann

Siviløkonomen Helge Lund sank ned i sjefstolen i Aker Kværner for to år siden etter at Kjell Inge Røkke hadde kjørt en rå kamp om makten i industrilokomotivet Kværner. Det lå i kortene at Røkkes 39 år gamle våpendrager ville bli håndplukket til jobben med å få det skakkjørte selskapet på rett kjøl.

Et klokt valg, konkluderte hovedtillitsvalgt Rolf Utgård i Kværner den gangen. Tross det anspente forholdet til Røkke-sfæren, mente Utgård at Helge Lund var mannen som kunne «samarbeide både med oss og Røkke».

Med fire millioner kroner i årslønn var han en av landets best betalte næringslivsledere. Likvel var det bare halvparten av hva forgjenger Kjell Almskog hadde i sin tid. Han kjøpte Kværner-aksjer for fem millioner kroner og krysset fingrene for at det skulle gå rette veien med Kværner. Investeringspengene stammet fra et gullkantet oppgjør fra Aker RGI.

Ifjor ba han styret i Aker Kværner om at han ikke skulle få lønnsøkning. Han fikk heller ikke utbetalt bonus for 2002.

Skikkelig kar

Det er ikke mye å høre om 42-åringen fra Asker som ikke tåler dagens lys. Fotballtalent og sjarmør, aktiv og populær den gang på 80-tallet da han var student ved Norges Handelshøgskole i Bergen. Etter studiene var han rådgiver for Høyre fra 1988 til 1990.

- Helge Lund er en person det er lett å være sammen med. Han har et fint sosialt vesen, en ordentlig og skikkelig fyr som du vet hvor du har, sier konserntillitsvalgt Leif Furre som sitter i Aker RGI-styret.

- Han er ingen dominerende person, men han vet hva han vil og setter seg mål som han jobber for å nå. Han er absolutt ingen marionettfigur, legger Furre til.

Dette ser ut til å være en gjengs oppfatning av den nye Statoil-sjefen. De fleste Dagbladet har snakket med bruker ord som «straight og ordentlig, sjarmerende og omgjengelig, rolig og fin å samtale med».

Han er glad i å gå på ski og har brukt mye tid i fotballgarderober opp gjennom årene:

- Jeg har vært en engasjert fotballspiller, men de siste årene er det blitt lite. Jeg prøver å følge opp barna med fotball og bandy. Ellers er jeg interessert i internasjonal politikk og prøver å føloge med på den internasjonale arena.

Etter Gjelsten

Helge Lund har vært en av Kjell Inge Røkkes aller mest betrodde menn siden han kom til selskapet etter flere år i Nycomed Pharma i 1998, og vel et par år i McKinsey.

Etter ti måneder som konserndirektør i Aker RGI med ansvar for finansielt eierskap, ble Lund satt til å overta mange av Bjørn Rune Gjelstens oppgaver i Aker RGI da Gjelsten trakk seg som konsernsjef. Helge Lund fikk tittelen visekonsernsjef.

De siste to åra har Helge Lund brukt mye tid på å rydde i problemene fra den gamle Kværner-tida. Det har han gjort sammen med sin gode makker Trond Westlie. Før jul forsvant finansdirektør Westlie ut av Aker Kværner. Nå må Kjell Inge Røkke se enda en av sine betrodde menn forsvinne:

- Vi er stolte over at en av våre ledere nå går til en så betydningsfull stilling i norsk og internasjonal oljebransje. Vi ser dette som en anerkjennelse av de industrielle holdninger og den sunne kultur som preger Aker Kværner, sier Kjell Inge Røkke.

Røkke tok seg knapt tid til å fordøye tanken før han hadde hyret inn en ny kjenning på rekordtid, nemlig konstituert Statoil-sjef Inge K. Hansen. Lørdag kveld bestemte Helge Lund seg for å takke ja til toppjobben i Statoil. 24 timer seinere hadde styret i Aker Kværner ansatt hans etterfølger.

TRAVELT: Helge Lunds kone, Else-Cathrine, jobber i Økokrim og har ingen planer om å trappe ned.
UKEPENDLER: Statoils nye toppsjef, Helge Lund, blir ukependler mellom familiehjemmet i Bærum og hovedkontoret i Stavanger. I går tilbrakte han seks hektiske timer i Stavanger i møter med ordfører, ledelse og tillitsvalgte.