Corona i Europa

- Full fart inn i fjerde bølge

I flere europeiske land skyter delta-smitten fart. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er optimistisk for Norges del, men understreker at vi fortsatt er sårbare i to til tre måneder til.

FJERDE BØLGE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad peker på deltavarianten som årsak til at pila peker oppover i flere europeiske land. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FJERDE BØLGE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad peker på deltavarianten som årsak til at pila peker oppover i flere europeiske land. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- I det meste av Europa trekkes nå R-tallet mer opp av gjenåpning, festing og sammenkomster enn vaksineringen klarer å trekke det ned. Viruset leder derfor kampen mot vaksinene i Europa akkurat nå og vi ser en tydelig smittestigning i yngre aldersgrupper.

Det sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

- I risikosonen

Smittespredningen har den siste tida skutt fart i flere europeiske land, deriblant Storbritannia, Spania og vårt naboland Sverige. I førstnevnte ble det påvist over 30 000 nye smittetilfeller lørdag.

I Stockholm-regionen økte smittetilfellene med 44 prosent den siste uka. Tallet på covid-19-innleggelser- og dødsfall er imidlertid forholdsvis lavt i Sverige.

Sveriges statsepidemiologen fra 2005 til 2013, Annika Linde (73), betegner utviklingen som illevarslende og mener at risikoen for en fjerde smittebølge er reell.

- Vi er i risikosonen for at det skal komme en ny bølge og det er viktig at alle forstår dette, sier hun til Expressen, og tar til orde for at smitteverntiltakene lettes på for tidlig.

Mørketall

Fredag opplyste Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) at den fryktede deltavarianten dominerer i 19 EU-land. Nakstad sier til Dagbladet at det kan være store mørketall for covid-19 i Europa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer