Corona i Europa

- Full fart inn i fjerde bølge

I flere europeiske land skyter delta-smitten fart. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er optimistisk for Norges del, men understreker at vi fortsatt er sårbare i to til tre måneder til.

FJERDE BØLGE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad peker på deltavarianten som årsak til at pila peker oppover i flere europeiske land. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FJERDE BØLGE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad peker på deltavarianten som årsak til at pila peker oppover i flere europeiske land. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 65.95% Første dose: 75.40%

- I det meste av Europa trekkes nå R-tallet mer opp av gjenåpning, festing og sammenkomster enn vaksineringen klarer å trekke det ned. Viruset leder derfor kampen mot vaksinene i Europa akkurat nå og vi ser en tydelig smittestigning i yngre aldersgrupper.

Det sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

- I risikosonen

Smittespredningen har den siste tida skutt fart i flere europeiske land, deriblant Storbritannia, Spania og vårt naboland Sverige. I førstnevnte ble det påvist over 30 000 nye smittetilfeller lørdag.

I Stockholm-regionen økte smittetilfellene med 44 prosent den siste uka. Tallet på covid-19-innleggelser- og dødsfall er imidlertid forholdsvis lavt i Sverige.

Sveriges statsepidemiologen fra 2005 til 2013, Annika Linde (73), betegner utviklingen som illevarslende og mener at risikoen for en fjerde smittebølge er reell.

- Vi er i risikosonen for at det skal komme en ny bølge og det er viktig at alle forstår dette, sier hun til Expressen, og tar til orde for at smitteverntiltakene lettes på for tidlig.

STATSEPIDEMIOLOG: Tidligere statsepidemiolog i Sverige, Annika Linde, mener at landet er i risikosonen for en fjerde bølge. Foto: Scanpix
STATSEPIDEMIOLOG: Tidligere statsepidemiolog i Sverige, Annika Linde, mener at landet er i risikosonen for en fjerde bølge. Foto: Scanpix Vis mer

Mørketall

Fredag opplyste Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) at den fryktede deltavarianten dominerer i 19 EU-land. Nakstad sier til Dagbladet at det kan være store mørketall for covid-19 i Europa.

- Fordi ungdom får mildere symptomer og tester seg sjeldnere enn eldre mennesker, kan mørketallene være store. Det så vi også i fjor sommer, men denne gangen har vi å gjøre med en vesentlig mer smittsom virusvariant, sier han.

I Storbritannia er smitten blant unge i alderen 20 til 29 rekordhøy, ifølge siste rapport fra Public Health England. Antallet nye covid-19-innleggelser- og dødsfall holder seg imidlertid forholdsvis lavt.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

- På full fart

Nakstad peker på deltavarianten som årsak til at pila peker oppover i flere europeiske land.

- Jeg tror vi er på full fart inn i en fjerde smittebølge med deltavirus i Europa nå, men sannsynligvis blir det ikke en like dramatisk bølge av innleggelser denne gangen og langt færre dødsfall enn i fjor høst, siden stadig flere er beskyttet av vaksine, sier Nakstad.

Han understreker at en fjerde bølge lett vil kunne føre til smittespredning blant mange uvaksinerte personer som blir alvorlig syke.

- Vi ser at USA og Storbritannia nå registrerer en tydelig økning i innleggelser, hovedsakelig blant uvaksinerte. En fjerde smittebølge kan derfor bli dramatisk i land som har lav vaksinasjonsdekning, men den er mye enklere å håndtere i land med høy befolkningsimmunitet, sier han.

32,1 prosent av befolkningen i Norge er foreløpig fullvaksinert, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

LONG COVID: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad snakker om plagene long covid kan bringe, også for de yngre. Reporter: Christian Fjermeros / Dagbladet Vis mer

Er fortsatt sårbare

Fredag besluttet regjeringen å innføre karantenekrav for flere populære feriedestinasjoner. Både Kreta, Spania og Nederland er fra og med mandag mørkerøde, noe som betyr karantenehotell for ubeskyttede reisende når de ankommer Norge. Fra før av gjelder de samme kravene for Kypros og Storbritannia.

Deltavarianten dominerer nå i Norge, men forekomsten varierer i ulike fylker, opplyser Folkehelseinstituttet i sin ferske ukesrapport. Det har lenge vært ventet at delta ville bli dominerende i Norge i løpet av sommeren. Varianten ble først oppdaget i India i oktober i fjor.

Nakstad trekker fram at Norge har høy vaksinasjonsdekning blant de over 65 år - og rundt 95 prosent av dem har vaksinert seg.

- Men det er fortsatt mer enn 800 000 voksne personer i Norge som er helt uvaksinert og mange som venter på andre dose, understreker han, og legger til:

- Derfor er vi fortsatt sårbare i to-tre måneder til og det blir viktig fortsatt å ha kontroll over lokale smitteutbrudd til flere er vaksinert. Hvis vi klarer å beholde kontrollen blir det lettere å leve som normalt og vi unngår en økning i innleggelser blant personer som venter på vaksine, sier Nakstad.

I slutten av juli eller begynnelsen av august skal regjeringen ta stilling til om det er forsvarlig å foreta videre gjenåpning av samfunnet, hvor blant annet anbefalingen om maks 20 gjester i hjemmet og kravet om bordservering av alkohol på utesteder kan bli fjernet.

Nasjonal gjenåpningsplan

Status trinn 3

Nåværende trinn. Innført søndag 20. juni kl 12:00.

Barnehager, skoler og SFO

Følger trafikklysmodellen og lokale vurderinger.

Universiteter, høyskoler og fagskoler

Mer fysisk undervisning. Oppmøtte og seteplasser skal registreres.

Breddeidrett og kultur- og fritidsaktiviteter

Barn og unge under 20 år kan delta som utøvere på idrettsarrangement eller konkurranse på tvers av regioner/kretser (nasjonalt), både utendørs og innendørs, uten krav om å holde 1 meter avstand.

Unntak fra anbefalingen om 1 meters avstand både utendørs og innendørs der det er nødvendig for å utøve aktiviteten. Dette åpner for trening i kontaktidrett for voksne.

For voksne anbefales gruppestørrelsen å være inntil 30 personer innendørs og 40 personer utendørs.

Toppidrett

Det åpnes opp helt for toppidretten. Det betyr at seriespill kan gjennomføres utendørs og innendørs.

Sosial kontakt/private hjem

Oppfordring til å møtes utendørs, og ikke ha besøk av flere enn 20 gjester. Hvis alle gjester er fra samme husstand, kan man være flere, men man må klare å holde avstand.

Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort. Beskyttede regnes ikke med i antallsberegningen ved hjemmebesøk, men det må være mulig å holde avstand.

Lettelser vurderes løpende.

Handelsnæringen

Åpent, med regulering av smittevernfaglig forsvarlig drift i covid-19-forskriften, som å tilrettelegge for minst én meters avstand, og ha rutiner for god hygiene med mer. Smitteverntiltak jf. egen bransjestandard.

Serveringssteder

Skjenkestoppen oppheves. Krav til smitteverntiltak: Registrering, redusert antall gjester og krav til avstand, særlig innendørs.

Arbeidsliv

Åpner opp for mer tilstedeværelse på arbeidsplassen, men fortsatt anbefalt delvis hjemmekontor for alle som har mulighet og/eller fleksibel arbeidstid.

Innenlandsreise

Innenlandsreiser kan gjennomføres. Smitteverntiltak vurderes fortløpende.

Private arrangementer

Inntil 100 personer på offentlig sted eller i leide/lånte lokaler, inne og ute.

Offentlige arrangementer

Det anbefales å arrangere utendørs heller enn innendørs.

Innendørs:

 • Inntil 400 personer (200 x 2 kohorter) uten faste, tilviste sitteplasser.
 • 1000 personer (500 x 2 kohorter) hvis alle i publikum sitter på faste tilviste plasser.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 1 000 personer (delt i kohorter på inntil 500) uten faste, tilviste sitteplasser, hvis det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 2 500 personer, delt i kohorter på inntil 500, hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser - dersom det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.

Utendørs:

 • Inntil 800 personer (200 x 4 kohorter) uten faste, tilviste sitteplasser
 • 2000 personer (500 x 4 kohorter) hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 2000 personer (delt i kohorter på inntil 500) uten faste tilviste sitteplasser, hvis det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 5000 personer, delt i kohorter på inntil 500, hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser - dersom det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.

Foreløpig, kan endres

Inn-/utreise

Åpent for innreise til Norge med EU-coronasertifikat fra 24. juni. Fra 19. juni klokka 12 åpnes det også opp for at dansker slipper innreisekarantene, dersom de er fullvaksinert eller har gjennomgått coronasykdom. Lettelser for familier og kjærester som bor i EU, EØS-området og Storbritannia.

Se detaljert info

arrow-icon

Beskyttet eller ubeskyttet?

Personer beskyttet mot korona regnes ikke med i antallet det er tillatt å samle i private hjem, hager og hytter.

Du er definert som beskyttet dersom du

 • er fullvaksinert. Se definisjon under.
 • har fått én dose, og det har gått 3 til 15 uker etter du fikk dosen.
 • har gjennomgått covid-19-sykdom de siste seks månedene.

Du er fullvaksinert når du har:

 • fått to vaksinedoser, og det har gått over en uke siden du fikk den siste dosen.
 • gjennomgått covid-19 og fått én dose med koronavaksine for over en uke siden. Du kan ikke få vaksinedosen før tre uker etter du tok testen som var positiv.
 • Fått én vaksinedose og etter tre uker tester positivt på en koronatest. Du er da fullvaksinert når du er ferdig med isoleringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer