Full fest for folket

1000 politimenn og -kvinner bevokter Mette-Marit og Haakon 25. august, men du har alle muligheter til å se kronprinsparet på den store dagen. Fra tak, vinduer og fortau kan du gratulere, kaste blomster og se kjolen. De heldigste vil få gratulere kronprinsparet direkte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når brudeparet ruller nervøst og spent ut fra Slottet på vei mot Oslo domkirke neste lørdag, har Oslo-politiet sin største sikkerhetsutfordring siden Bill Clintons besøk for to år siden. Over 1000 politifolk, mer en én per gjest, passer på høy og lav.

Men Pål Fivel, sjef for Oslo-politiets bryllupsstab, lover deg maksimalt innsyn i den kongelige bryllupsdag.

- Dette skal være en folkefest, og vi i politiet skal delta, sier Fivel til Dagbladet.

Etter det Dagbladet forstår, vil Haakon og Mette-Marit ta seg tid til å gå ut av bilen og hilse på folk langs ruta mellom Slottet og Oslo domkirke. Det betyr at du kan være blant de første til å gratulere de nygifte med dagen.

Dagbladet kan i dag vise deg hvor, hvordan og når du kan hylle Mette-Marit og Haakon.

Åpen bil

  • Brudeparet ruller ut fra Slottet klokka 16.30, i den samme Lincoln Continental som kong Harald og dronning Sonja brukte for 33 år siden. Hvis været tillater det, kjører Haakon og Mette-Marit med kalesjen nede. Litt regn i brudesløret betyr lykke, og våre kongelige er ikke kjent for å være redd for været: Kong Olav V kjørte en gang bryllupsbilen i gangfart fra Domkirken til Slottet i øsende regn.
  • Kortesjen vil bruke 13 minutter ned Karl Johan og bort til Domkirken, og 13 minutter tilbake igjen. Ruta voktes av tusenvis av soldater fra Hæren, Luftforsvaret og Marinen, men du har både lov, og god tid, til å kaste blomster eller gratulasjoner til Haakon og Mette-Marit.
  • Politiet stenger ingen vinduer eller tak langs ruta. Alle som vil, kan fritt kaste blomster og konfetti ned på de kongelige.
  • Stortorget blir omgjort til en stor utearena: Her kan skuelystne komme helt inntil den kongelige kortesje, og se biskop og vigselsmann Gunnar Stålsett ta imot brudeparet i Domkirkens dør. Her vil også de nygifte ta imot folkets hyllest for første gang. Stortorget blir inngjerdet, og når torget er fullt, stenger politiet inngangene.
  • Bevegelseshemmede får egne tilskuerplasser ved statuen av Karl Johan (Slottsplassen) og på hjørnet av Glasmagasinet (Stortorget).
  • Når de nygifte er vel fremme på Slottet, åpnes så å si hele Slottsplassen. Politiet venter at titusener møter fram for å hylle de nygifte på balkongen.

Tusen mann på vakt

Politiet er klar over at kongelig bryllup i Oslo betyr folkefest på norsk vis.

- Dagen skal være verdig, men festlig utfoldelse lar vi passere. Vi forventer oppmøte og stemning som på en 17. mai med godvær - minst, sier Pål Fivel til Dagbladet.

- Hva med utdrikningslag, TV-humorister og andre artigfolks påfunn?

- Vi liker stunts fryktelig dårlig. Det kan være harmløst ment, men likevel forstyrre ro og orden.

Politiet bruker 8,4 millioner ekstra på bryllupet.

NÆRT, MEN IKKE FOR NÆRT: Politiet vil la deg delta i folkefesten når Haakon og Mette Marit gifter seg. Får du god plass kan du bli blant de første som får gratulere brudeparet.