Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full fest for St. Petersburg

Festprogrammet er tettpakket når St. Petersburg feirer sitt 300-årsjubileum. Høydepunktene blir en rekke politiske toppmøter - og gjenåpning av et «forsvunnet» rom i Katarina-palasset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det offisielle jubileumsprogrammet ble innledet fredag og skal vare i en drøy uke.

Hele verden skal bli minnet på at det har gått 300 år siden Peter den store beordret byggingen av en ny hovedstad på ruinene av den svenske festningen Nyenskans ved Nevas utløp i Finskebukta. Tsar Peters visjon var at byen skulle bli det tilbakeliggende Russlands «vindu mot Vesten».

Den nøyaktige prislappen for feiringen er ikke blitt offentliggjort. Men de siste årene er det brukt drøye 10 milliarder kroner på forberedelser og oppussing av den vakre byen.

Toppmøte

Selve fødselsdagen er tirsdag 27. mai, men mest oppmerksomhet blir det 30. og 31. mai, da et 40-tall stats- og regjeringssjefer samles i det nyrenoverte Konstantin-palasset sørvest for byen.

Blant president Vladimir Putins gjester er Kinas president Hu Jintao, USAs president George W. Bush, Sveriges statsminister Göran Persson og hans kolleger fra EUs medlemsstater og søkerland.

I tillegg til det svært omfattende sikkerhetsopplegget med 20.000 polititjenestemenn, skal det russiske flyvåpenet sørge for at solen skal skinne under feiringen. Ti spesialutstyrte fly settes inn for å fjerne eventuelle skyer og regnbyger ved hjelp av «miljøvennlige kjemikalier». Et knep som russiske myndigheter har brukt flere ganger for å sikre godvær ved store arrangementer i Moskva.

Berømt rom

Sammen med Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder skal president Vladimir Putin også gjeninnvie verdens kanskje mest berømte forsvunne rom: ravrommet i Katarina-palasset i forstaden Tsarskoje Selo.

Rommet, som opprinnelig var dekket av enorme plater med rav, som var 8 meter høye og dekket mer enn 100 kvadratmeter, var en gave fra Preussens keiser Friedrich Wilhelm til Peter den store i 1716. Under andre verdenskrig demonterte de tyske okkupasjonsstyrkene rommet og fraktet det til Kaliningrad ved Østersjøen. Siden det har platene til en verdi av rundt 2,5 milliarder kroner vært sporløst borte.

Restaurering

Utallige teorier har florert om at rommet av rav ligger i et vrak på bunnen av Østersjøen, at det ligger nedgravd i en tsjekkisk gruve, i en tysk landsby eller at det rett og slett finnes i en hemmelig kjeller under det istykkerbombede palasset i Kaliningrad, nåværende Kaliningrad.

Russiske restauratører har brukt 12 på å gjenskape det praktfulle rommet, ved hjelp av 5,5 tonn rav og svart-hvitt fotografier fra 1930-tallet.

- Tidligere ble rommet kalt verdens åttende underverk, og jeg er sikker på at det nå får tilbake sitt rykte. Ingen har skapt noe lignende, verken før eller senere, konstaterte Ivan Sautov, sjef for Katarina-palassets museum tidligere i år.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media