Full fest i USA

Patriotisme, fyrverkeri og parader. USA feirer nå sin 226. bursdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er to mulige utganger av årets 4. juli-feiring i USA.

 • En gedigen fest som overgår tidligere feiringer på grunn av økt patriotisme etter angrepet 11. september.
 • Eller, som noen frykter, et nytt terrorangrep.

  Så langt har alt vært en stor fest i alle delstater.

  I Washington samlet flere hundre tusen mennesker seg langs The Mall, det store parkområdet som går fra kongressbygningen til Lincoln-monumentet ved Potomac-elven, melder NTB.

  President George W. Bush begynte dagen med et besøk i den lille landsbyen Ripley i West Virginia, men ettermiddagens fyrverkeri skulle han se han fra Truman-balkongen i Det hvite hus.

  - Vil ikke leve i frykt


  2823 mennesker døde i New York 11. september og de blir hedret ved at fyrverkerishowet stanser opp. En over 13 meter stor «frihetsklokke» av lys skal skinne på himmelen, samtidig som det skal slås 11 slag.

  - Å feire disse dagene er den beste måten å vise fingeren til terroristene på. Det viser at vi ikke er redde og at de ikke har lyktes, sa borgermester Michael Bloomberg tidligere denne uka.

  Og det er stort sett det som går igjen blant amerikanere USA Today har snakket med i dag.

  - Jeg akter ikke å leve i frykt. Livet er risikabelt, ikke sant? Jeg ønsker ikke leve på den måten, sa Shelley Tea, som skulle se fyrverkeriet i Seattle.

  - Jeg kommer nok aldri til å føle meg trygg igjen, men jeg kan ikke la det styre livet mitt, sa Sonny Palazzo i Danielson.

  - Jeg tror nok folk feirer litt mer i år, for å vise at vi er patrioter, sa Jason Brandon fra Winchester. Han har kjøpt fyrverkeri for 500 kroner som han skal sende opp fra hagen sin.

  På vakt


  Til tross for at feiringen så langt har gått fint, er fortsatt amerikanske myndigheter i beredskap. Jagerfly patruljerer luftrommet over de store byene, og FBI har bedt alle sine 54 kontorer om å være på vakt.

  - Dette er ikke noe vi gjør på grunn av en konkret trussel. Det er mer et symbol på at dagen har en symbolsk betydning, sa sentrale kilder i forsvarsdepartementet tidligere i uka.

  Utenriksminister Colin Powell sa på tv på søndag at myndighetene sitter på flere rapporter som kan tyde på at 4. juli er plukket ut som en mulig dato for nye angrep. Slike datoer har blitt lansert tidligere også, og så langt har ingenting skjedd etter 11. september.

BRETTER OPP: President George W. Bush forberedt på en festdag.
SKJERPET: Et sikkerhetskamera ved nasjonalmonumentet i Washington er bare ett av sikkerhetstiltakene som er satt i verk.