Coronavirus:

Full forvirring - fikk figur

Helseminister Bent Høie og hans departement ba Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet definere begrepet sosiale kontakter. Da fikk han en figur i retur.

FIGUR: Folkehelseinstituttet sendte denne figuren til helseminister Bent Høie for å forklare ham begrepet sosiale kontakter. Foto: Helsedirektoratets dokument
FIGUR: Folkehelseinstituttet sendte denne figuren til helseminister Bent Høie for å forklare ham begrepet sosiale kontakter. Foto: Helsedirektoratets dokument Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag 26. oktober frarådet byrådsleder Raymond Johansen Oslo-borgerne å ha mer enn ti sosiale kontakter per uke. Tiltaket var så forvirrende at både Johansen og statsminister Erna Solberg ble forvirret.

Nå viser det seg at Helsedirektoratet nylig anbefalte regjeringen å innføre dette tiltaket på nasjonalt nivå, men at Solberg og regjeringen vraket det, og heller anbefalte alle å «begrense sosial kontakt med andre mennesker».

I tillegg viser interne dokumenter at Helse- og omsorgsdepartementet ba Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet om å redegjøre for hva en sosial kontakt egentlig er.

I det alternative budsjettet til Arbeiderpartiet kommer de med 350 millioner kroner til et helt spesielt formål.Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

FHI-figur

I dokumentet som ble sendt til Helse- og omsorgsdepartementet 4. november, går det fram at Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet er enige om at sosiale kontakter er «venner, bekjente og familie bortsett fra dem man bor sammen med eller treffer på jobb, skole og faste organiserte fritidsaktiviteter».

Dette blir også illustrert av en figur, som Folkehelseinstituttet laget for å forklare helseministeren og hans departement hva sosiale kontakter faktisk er, slik at de skulle være i stand til å kommunisere dette til befolkningen da de la fram de nye tiltakene torsdag.

Dette ble imidlertid ikke nødvendig ettersom tiltaket ble vraket.

HOLD DEG HJEMME: Helseminister Bent Høie oppsummerer de viktigste tiltakene. Video: NTB. Vis mer

Konseptet

Helsedirektoratet forklarte at dette systemet særlig skulle ivareta single. Dette boblebegrepet ble nemlig tatt i bruk av New Zealand i forbindelse med stenging av samfunnet.

Da man oppdaget at stenging av samfunnet hadde konsekvenser for sosial kontakt utover egen husstand, ble det foreslått at særlig single skulle kunne få danne smitteboble med en utvalgt husstand for å ikke havne i sosial isolasjon, forklarer helsedirektør Bjørn Guldvog og hans direktorat.

Siden har konseptet blitt utvidet til en anbefaling om å holde seg til en fast gruppe med mennesker. Dette for å unngå økt smitte og økt belastning på smittesporingen.

Helt på tampen foreslo Helsedirektoratet også å innføre tiltak om maks ti personer på private arrangementer. Dette fordi det stemte overens med tiltaket om maks ti sosiale kontakter per uke. Regjeringen valgte å gå for maks 20 personer i stedet.

FLERE INNSTRAMMINGER: Statsminister Erna Solberg informerer om coronasituasjonen i landet. Video: NTB Vis mer

Avlyste planer

Helseminister Bent Høie avslørte overfor Dagbladet at da tiltaket ble gjeldende for Oslo i forrige uke, så måtte han avlyse planer.

- Jeg tenker å overholde dette tiltaket. Det betyr at det er noen ting som jeg hadde planlagt i november, som ikke blir noe av. Det er selvfølgelig leit, men sånn er det, sa Høie til Dagbladet.

Statsminister Solberg sa til Dagbladet at tiltaket ikke ville bli noe problem å overholde, ettersom hun ikke møter så mange på privaten. Dessuten holder hun to meter avstand til andre, argumenterte hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer