Full forvirring: - Ikke enkelt!

«Det bør ikke være krevende å formidle klare regler», skriver tingrettsdommer Kim Heger på Twitter. Jusprofessor går hardt ut mot «småkonger» i kommunene.

HUMOR: Tingrettsdommer Kim Heger gjør narr av forvirringen på Twitter. Her er han under rettsaken mot Eirik Jensen. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
HUMOR: Tingrettsdommer Kim Heger gjør narr av forvirringen på Twitter. Her er han under rettsaken mot Eirik Jensen. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer
Publisert

«Her sitter vi da i lunsjen, fire noenlunde oppegående jurister, som er vant til å nøste i kompliserte hjemmelsrekker og lovtekster, og forsøker å finne ut av hva som er forbudt, bøtebelagt, anbefaling eller retningslinje for påsken i forskjellige dalstrøk. Det er ikke gjort enkelt!», skriver tingrettsdommer Kim Heger på Twitter.

Dagbladet har vært i kontakt med Heger, som ikke ønsker å stille til intervju, men henviser til Twitter-meldingene.

Han skriver også:

«Det er veldig dumt at Bent Høie, Nakstad og Folkehelseinstituttet ikke er klare på hva som er forbudt, straffbart, anbefalinger, retningslinjer, råd og festtaler. Det er en misforståelse å tro at dette vil hjelpe folk. Det bør ikke være krevende å formidle klare regler».

Forvirring

Etter at statsminister Erna Solberg selv kom under politietterforskning for å bryte coronareglene, har debatten om coronaforskriften virkelig satt fart.

Helseminister Bent Høie måtte nylig presisere hva regjeringen faktisk mener om hyttetur i påska, mens helsedirektør Bjørn Guldvog ikke kunne fortelle hvilke regler som gjelder i Oslo, kommunen han selv bor i.

FORVIRRENDE: Hvilke regler og råd som gjelder i de ulike kommune til enhver tid, kan fremdeles være forvirrende. Det demonstrerte blant annet helsedirektør Bjørn Guldvog i onsdagens Dagsnytt 18. Video: NRK Vis mer

- Her er det nå to man kan ha på besøk, og så må du hjelpe meg litt, Camilla. Jeg tror det er fem per uke man kan ha sosial kontakt med? Eh. Altså, jeg er enig i at dette kan være litt krevende, sa Guldvog på Dagsnytt 18 onsdag, og henvendte seg til FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

- Ikke vedta boten

Jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen ved Universitet i Bergen sier til Dagbladet at han oppfordrer de som får forelegg til å ikke vedta boten, men heller be domstolen vurdere.

- Lovgivningen er uoversiktlig. Reguleringen vi har nå er dypt problematisk. Det er nye regler hele tida, sier han.

Han forklarer:

- Folk flytter seg fra kommune til kommune, men må inn og lovtyde hva som er kunngjort i forskriften? Ordlyden er uklar. Hva er egentlig et besøk på hytta?

Marthinussen mener dette er i ferd med å bli en utfordring med tanke på rettsstaten.

- Svært mange av oss risikerer straff om vi er litt uheldige. Til og med statsministeren klarer ikke å følge reglene. Det er ikke akseptabelt. Ikke i et moderne demokrati.

«Småkonger»

Han understreker at han mener kommunene er verstinger.

- Kommune-Norge har mistet vettet. Der er det småkonger som vedtar regler helt på måfå, sier professoren, og viser til at det er vedtatt å ikke ha handlekurver i Hol kommune.

Han utdyper:

- Norske kommuner strør om seg med forbud uten begrunnelse. Det er vedtatt i panikk. Skal man la kommunene holde på på egen hånd uten overprøving? Kanskje statsforvalteren skal ha en mer aktiv rolle i å sette til side kommunale vedtak som ikke er godt nok begrunnet.

NAKSTAD SVARER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier dette blir den største ufordringen i månedene framover. Reporter: Marie Røssland. Video: Dagbladet. Vis mer

Marthinussen forklarer at loven krever at coronaforskriften skal være forholdsmessig, samt at dette ikke bryter med menneskerettighetene. Nå mener han problemet er at det er vanskelig å overprøve reglene.

- Man får ikke satt idiot-vedtak til side. Man må ta sjansen på å bryte dem, ikke vedta forelegg og stole på at domstolene gjør jobben sin. Det er en dristig vei å gå for mange.

Jusprofessoren understreker at det er en grunnleggende norm at man skal vite hva som er lov og ikke.

- Den grunnleggende normen blir nå utfordret. Nå bryter man loven uten at man vet det. Det illustrerer saken med Erna Solberg godt.

Ventes innstramminger

Både assisterende helsedirektør Espen Nakstad og avdelingsleder Line Vold i FHI har varslet at det kan komme innstramminger nå før påske.

Tirsdagens pressekonferanse med helseminister Bent Høie skulle vært avholdt klokka 13, men er utsatt til klokka 18 tirsdag kveld.

Det er ikke kjent hvilke justeringer og innstramminger det er snakk om.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer