Dom Phillips:

Full forvirring etter beskjed

Mandag ettermiddag ble det opplyst at den britiske journalisten Dom Phillips og makkeren hans Bruno Pereira var funnet døde. Det avviser både politiet og letemannskapene.

FUNNSTED: En brannmann viser et bilde av stedet der de fant gjenstandene til mennene som var på jobbreise. Foto: Edmar Barros/AP/NTB
FUNNSTED: En brannmann viser et bilde av stedet der de fant gjenstandene til mennene som var på jobbreise. Foto: Edmar Barros/AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den britiske journalisten Dom Phillips og den brasilianske urfolkseksperten Bruno Araújo Pereira har vært savnet siden 5. juni.

Mandag ettermiddag opplyser Phillips' kone til den brasilianske TV-kanalen G1 at han og Pereira er funnet døde. Ifølge The Guardian, hvor Phillips var tilknyttet i mange år, varslet den britiske ambassadøren Phillips' familie om at han var funnet tidligere mandag.

Kort tid seinere avviser både det føderale politiet i Brasil og letemannskapene i utfolksorganisasjonen Univaja at de har gjort funn, skriver Reuters.

Få senere skriver nyhetsbyrået AFP at Brasils president Jair Bolsonaro opplyser at det er gjort funn av levninger, men han bekrefter ikke at det er Phillips og Pereira.

Sammen jobbet de med et bokprosjekt om bærekraftig utvikling, og dette var årsaken til at de dro til de mest avsidesliggende delene av Amazonas.

Pereira jobber med å beskytte Brasils urfolk som lever isolert fra resten av samfunnet.

Fikk trusler

Før turen fikk eksperten flere trusler fra bedrifter som ønsker å utvide tømmerhogsten og gruvearbeidet i områdene der de uberørte folkegruppene holder til.

Da verken Phillips eller Pereria kom tilbake som avtalt, slo lokale urfolksledere alarm.

Etter forsvinningen har ingen sett eller hørt noe mer fra mennene.

The Guardian skriver mandag at det nå har blitt gjort funn av personlige eiendeler i et oversvømt område nær Amazonas-elva – der mennene sist ble sett.

LETEAKSJON: Politi og redningsmannskap under leteaksjonen. AP Photo/Edmar Barros/NTB
LETEAKSJON: Politi og redningsmannskap under leteaksjonen. AP Photo/Edmar Barros/NTB Vis mer

Hørte lyder

Lørdag 11. juni fant frivillige letemannskaper fra urfolksgruppen Matis det de trodde kunne være tingene til de savnede.

Én av de frivillige forteller at de bestemte seg for å gå inn på et oversvømt område ved elva Itaquai etter å ha hørt underlige lyder.

Lydene har i etterkant blitt beskrevet som «en som banket på en aluminiumskano».

FUNN: Politiet ankommer Atalaia do Norte etter å blant annet ha funnet en blå presenning på stedet der blant annet Dom Phillips forsvant. Foto: Edamar Barros/AP
FUNN: Politiet ankommer Atalaia do Norte etter å blant annet ha funnet en blå presenning på stedet der blant annet Dom Phillips forsvant. Foto: Edamar Barros/AP Vis mer

Bukser kom flytende

Det brasilianske militærpolitiet, en større gruppe med frivillige og en journalist fra britiske The Guardian dro til stedet for å gjøre videre undersøkelser.

I det brune vannet fant de flere gjenstander, deriblant en blå presenning som var bundet fast til et tre.

Like etter oppdaget de et par mørke bukser som kom flytende.

Personlige eiendeler

Etter funnene ble det føderale politiet tilkalt til stedet.

Søndag morgen dro kriminalteknikere inn i skogen med småbåter.

Etter å ha undersøkt stedet, konkluderte politiet med at de hadde funnet Phillips' ryggsekk og støvler.

De fant også Pereiras klær, støvler og helsekort.

FLERE GJENSTANDER: Politi og millitæret bak en truck på vei tilbake med funnene de har gjort etter leteaksjonen. AP Photo/Edmar Barros/ NTB
FLERE GJENSTANDER: Politi og millitæret bak en truck på vei tilbake med funnene de har gjort etter leteaksjonen. AP Photo/Edmar Barros/ NTB Vis mer

- Mistet alt håp

Eksperter og vitner forteller at funnene ikke hadde vært mulig uten kunnskapen til de frivillige urfolket som har gjennomsøkt elva og jungelen etter spor.

Søndag uttalte svigermoren til Phillips og kona Alessandra Sampaio at de har mistet alt håp om å finne han og reisefølget i live.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer