HVA SKJER, THERESA?: Mye tyder på at Theresa May vil klare å danne regjering, men kan hun ha solgt skinnet før bjørnen var skutt? Foto: REUTERS/Toby Melville/NTB scanpix
HVA SKJER, THERESA?: Mye tyder på at Theresa May vil klare å danne regjering, men kan hun ha solgt skinnet før bjørnen var skutt? Foto: REUTERS/Toby Melville/NTB scanpixVis mer

Valg i Storbritannia

Full forvirring etter sjokkvalget: - Statsministerens kontor sendte ut feil pressemelding

Først annonserte De konservative at de hadde sikret koalisjonsparti - nå har de måttet snu.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det som skulle bli en walkover-seier for britenes konservative statsminister Theresa May ble i stedet en katastrofe.

Partiet tapte flertallet etter parlamentsvalget statsministeren selv skrev ut. Det har ført landet inn i et politisk kaos.

Allerede neste mandag skal britene etter planen starte forhandlingene om Brexit med EU, og May skrev ut valget for å ha et sterkt mandat til disse forhandlingene. I stedet er mandatet hennes svekket, og Storbritannia har i skrivende stund ingen regjering.

- Sendte ut feil melding

De konservative endte på 318 representanter i parlamentet, mot de 330 de hadde før valget. Flertallet i parlamentet er på 326 representanter. Derfor har De konservative forsøkt å danne et samarbeid med det nordirske Demokratiske unionistpartiet og deres ti representanter.

Det kunne det se ut som de allerede hadde gjort i går. Da kom det en pressemelding fra statsministerens kontor om at partiene var enig om en «skisseavtale» som vil sikre støtte til Theresa Mays mindretallsregjering.

- Vi kan bekrefte at Det demokratiske unionistpartiet (DUP) har sluttet seg til prinsippene i en skisseavtale om å støtte den konservative regjeringen på grunnlag av tillit og tilbud, het det i en pressemelding.

Nederlag: En katastrofe for det konservative partiet, og spesielt for Theresa May. Førstelektor Jan Erik Mustad forteller hvorfor valget i Storbritannia er så uvanlig. Video: Lars Eivind Bones / Trym Mogen Vis mer

May hadde også sendt partitoppen Gavin William til Belfast for samtaler med partiet.

Men nå har utviklingen fått en dramatisk vending. Ifølge Sky News ble statsministerens pressemelding sendt ut ved en feil, og partiet er ennå ikke enige med De konservative.

- Samtalene vil fortsette

Det demokratiske unionistpartiet sendte like etterpå ut en egen pressemelding.

- Samtalene vil fortsette neste uke for å bli enige om detaljene og på hvordan det nye parlamentet skal se ut.

BRITENES UTGANG: Den 23. juni 2016 stemte britene over hvorvidt de skulle være en del av EU eller ei. Morgenen etter våknet de til et resultat som overrasket en hel verden. Siden har den politiske situasjonen i Storbritannia tilspisset seg mens De konservative, med Theresa May i spissen, jobber for å trekke landet ut av unionen. Video: AP, CNN, NTB... Vis mer

Like etter midnatt natt til søndag, da det ble klart for offentligheten at statsministerens kontor trolig var litt kjapt ute, kom de med en oppfølgingsuttalelse.

- Statsministeren har i kveld snakket med DUP og snakket om å fullføre en tillitsavtale når parlamentet møtes igjen neste uke.

Sky News mener hendelsen kan «sette Mays desperate forsøk på å forbli statsminister på spill». DUP anklager ifølge kanalen De konservative for å annonsere avtalen lenge før den var forhandlet.

Partiene skal ikke danne noen regjeringskoalisjon. I stedet ønsker De konservative regjere med DUP som støtteparti.

Valget, som ble en katastrofe for Theresa May (60) og De konservative, har allerede ført til opprør i partiet. I går måtte hennes stabssjef Nick Timothy og Fiona Hill slutte i jobbene sine. De to tok på seg ansvaret for valgnederlaget, og flere prominente partimedlemmer skal ha krevd avgangen for å gi sin videre støtte til May.

Boris-kupp

Samtidig med den ulmende misnøyen i partiet etter valgresultatet, hevder tabloidavisa Daily Mail i dag at den kontroversielle utenriksministeren Boris Johnson (52) planlegger å kuppe makta.

BENEKTER: Utenriksminister Boris Johnson (t.v.), her sammen med tidligere statsminister David Cameron, benekter at han har planer om å kuppe makta fra May. Foto: NTB Scanpix
BENEKTER: Utenriksminister Boris Johnson (t.v.), her sammen med tidligere statsminister David Cameron, benekter at han har planer om å kuppe makta fra May. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Johnson ble av mange sett på som er arvtaker til tidligere leder David Cameron da han gikk av etter Brexit-folkeavstemningen i fjor.

- Vi trenger Bojo (Boris Johnson). Vi trenger en som er for Brexit. Vi trenger en som kan snakke med folk som Jeremy Corbyn gjør. Vi trenger noen som kan få Storbritannia til å tro på seg selv igjen, sier en nær medarbedier av utenriksministeren til avisa.

En meningsmåling viser at 41 prosent av alle velgere ønsker at May trekker seg fra statsministerposten umiddelbart.

Johnson avviser saken i Daily Mail.

- Jeg støtter Theresa May. La oss fortsette jobben, skriver han på Twitter.

- Jeg kan bli statsminister

Samtidig har Labour-leder Jeremy Corbyn (68), som gjorde et meget sterkt valg og styrket partiets posisjon i Underhuset, ikke gitt opp muligheten om å ta over makta.

I et intervju med avisa Sunday Mirror i dag, sier han at han vil kaste Theresa May innen få dager.

POPULÆR: Labour-leder Jeremy Corbyn ble hyllet av tilhengere da han møtte opp i hjemkretsen Islington nord i London onsdag kveld. Video: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

- Jeg kan fortsatt bli statsminister. Absolutt. Theresa May har vært på slottet. Hun prøver å danne regjering, sier han.

Han planlegger allerede å forsøke å styrte May under den «Dronningens tale» som er åpningen av parlamentet 19. juni, der den nye regjeringens partiprogram skal legges fram. Det er denne planen Corbyn og hans partifeller vil stemme imot.

Tvunget

Nyvalget May skrev ut i april endte som en katastrofe. Fra en trygg ledelse på 20 prosentpoeng og alle utsikter for et økt flertall, havnet i stedet Jeremy Corbyns Labour omkring tre prosentpoeng bak De konservative.

Ifølge Sky News vil May beholde de fleste sentrale regjeringsmedlemmene, blant annet i utenriksminister Boris Johnson, Brexit-minister David Davis og innenriksminister Amber Rudd. Flere eksperter så for seg store omveltninger i en konservativ regjering, men May er blitt tvunget til å fortsette med det samme laget rundt seg grunnet det dårlige valgresultatet.