Angrepet på Kongressen:

Full forvirring etter talen

Natt til torsdag hevder Donald Trump at han umiddelbart tok grep da Kongressbygningen ble stormet onsdag. Men ifølge flere amerikanske medier lyver den amerikanske presidenten.

TRUMP-LØGN?: Ifølge flere amerikanske medier var det visepresident Mike Pence, og ikke Donald Trump som satte inn nasjonalgarden etter opptøyene. Reporter: Agusta Magnusdottir. Video: AP Vis mer
Publisert

- Jeg satte umiddelbart inn nasjonalgarden og føderale politimyndigheter for å sikre bygningen og fjerne inntrengerne. USA er, og må alltid være, en nasjon av lov og orden, hevder Trump i nattas videotale, hvor den avtroppende presidenten snur helt på flisa.

CNN hevder denne påstanden er feil:

«Det var visepresident Mike Pence, ikke president Donald Trump, som assisterte med å mobilisere nasjonalgarden onsdag, ifølge en kilde med innsikt i hva som skjedde, og uttalelser fra myndighetspersoner»

HAR TAPT: Donald Trump innrømmet nederlaget i valget på sin måte da han talte natt til 8. januar. Video: AP Vis mer

Fryktet for sine liv

Mens Kongressbygningen var under beleiring av ekstreme Trump-tilhengere og landets rikspolitikere fryktet for sine liv, kom det flere bønner om hjelp til Det hvite hus.

Lokale myndigheter ba USAs president Donald Trump om å gripe inn, og beordre Nasjonalgarden til å settes inn i landets hovedstad. Lokale politistyrker ble overkjørt av den enorme folkemengden, og trengte tid til å omgruppere.

I stedet for umiddelbart å sende inn den føderale og hjemlige Nasjonalgarden, skal Trump, som er blitt anklaget for å ha ansporet til kaoset og volden som ledet til angrepet, ha vært avvisende og avfeiende, melder CNN og New York Times.

Begge mediene siterer ikke-navngitte kilder tett på Trump at da ordren kom om å mobilisere Nasjonalgarden, var det visepresident Mike Pence, ikke Trump, som tok affære. I natt, under talen hvor presidenten for første gang erkjente valgnederlag, skrøt imidlertid Trump på seg å ha handlet resolutt og sendt inn Nasjonalgarden. Både CNNs og NYTs opplysninger tyder på at det er feil, og at Trump liret av seg en usannhet.

Pence ble selv evakuert fra kongressbygningen da Trump-tilhengerne tok seg inn og vandaliserte da Joe Bidens valgseier skulle sertifiseres onsdag.

Fem døde

Fem personer er bekreftet døde etter stormingen av kongressbygningen i Washington D.C. Blant de døde er den kvinnelige Trump-tilhengeren Ashli Babbitt, som ble skutt og inne i bygningen, og døde av skadene.

Capitol-politiet bekrefter at en av deres politibetjenter mistet livet.

RASER: Det ser ut til å gå mot valgseier for demokratene i senator-valget i Georgia. Donald Trump beskylder mediene for «fake news». Video: AP Vis mer

Han fikk skader i en fysisk batalje med demonstranter, og kollapset seinere da han returnerte til kontoret. Dødsfallet etterforskes av politiets drapsavdeling.

De tre andre døde av medisinske årsaker, som følge av den kaotiske situasjonen.

Mer enn 50 personer er arrestert etter opptøyene.

- Må holdes ansvarlig

Trump har blitt beskyldt for å ha oppildnet til opptøyene i en tale onsdag.

- Den nåværende presidenten må holdes ansvarlig for dette grunnløse angrepet på demokratiet vårt. Det som skjedde var det han ønsket skulle skje, og vi må ikke undervurdere skaden han kan gjøre på vår nasjon og vårt demokrati de neste to ukene, sa borgermester i Washington, Muriel Bowser, på en pressekonferanse etter opptøyene.

Trump fikk også kritikk for ikke å ha gått hardt nok ut mot inntrengerne umiddelbart. I dagene etterpå har tonen vært langt hardere, også i videoen fra i natt.

- Til dere som deltok i opptøyene: Dere representerer ikke landet vårt. Og til dere som brøt loven: Dere vil betale, sier han.

- De voldelige menneskene som tok seg inn i Kongressbygningen står for det helt motsatte av hva denne administrasjonen står for. Grunnverdien til denne administrasjonen er at alle mennesker fortjener trygghet, fred og frihet, har Trumps pressesekretær, Kayleigh McEnany, uttalt.

Erkjente nederlag

Trump har siden valget i november nektet å erkjenne nederlag, men i videoen han la ut natt til fredag, erkjenner han for første gang at han skiftes ut med USAs påtroppende president Joe Biden.

- Kongressen har sertifisert valgresultatet. En ny administrasjon vil bli innviet 20. januar. Mitt fokus er nå å sikre en jevn, ryddig og sømløs overgang til makten, sier han i videoen.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer