Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full forvirring i fengslingsmøtet

Tre av de fire terrorsiktede har ikke kommet til Oslo tingrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Politiet i Oslo må trolig innkalle ekstramannskaper for å få gjennomført rettsmøtet i Oslo tingrett, der de fire siktede i dag skulle få rettens kjennelse for varetektsfengsling.

Da rettsmøtet startet klokken 16, var bare den siktede hovedmannen tilstede i rettslokalet.

- Selvfølgelig skal klienten min være her når det er rettsmøte, sier Morten Furuholmen til Dagbladet.no. Han forsvarer den etnisk norske 26-åringen i saken.- Hele poenget er jo å forkynne kjennelsen for de siktede, bemerker advokat Johnny Veum.

- Jeg mener vi hadde en avtale, men dette er ikke noe å krangle om. Vi retter oss etter ønsket om at alle de siktede skal være her, sier en lettere irritert aktor Unni Fries til Dagbladet.no.


Rettsmøtet er nå utsatt mens de tre siktede fraktes til Oslo tingrett. Forvirringen kan føre til en utsettelse på inntil to timer, fordi de siktede må transporteres en og en av en lørdagsbemannet politistyrke. Fordi det er lørdag, må politiet trolig innkalle ekstramannskaper.

Aktor får også kritikk av forsvarerne, fordi hun ikke hadde varslet dem om rettsmøtet. Advokat Petar Sekulic, som forsvarer den norsk-pakistanske 28-åringen, var i dag reist til på hytta og kunne derfor ikke møte i retten.

Spørsmålstegn

Før rettsmøtet uttalte advokat John Christian Elden til Dagbladet.no at han setter store spørsmålstegn ved bevisene som politiet så langt har lagt fram.

KRITISKE: Forsvarerne Morten Furuholmen (midt i bildet) og Johnny Veum (t.v.) er svært kritiske til at politiet verken varslet forsvarere eller siktede om fengslingsmøtet i dag. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
KRITISKE: Forsvarerne Morten Furuholmen (midt i bildet) og Johnny Veum (t.v.) er svært kritiske til at politiet verken varslet forsvarere eller siktede om fengslingsmøtet i dag. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

- Ingenting har så langt pekt mot at noen av de siktede var tilstede foran synagogen under skytingen. Hva gjelder terroranklagene har jeg med stor interesse merket meg at verken den israelske eller den amerikanske ambassaden ble varslet om det som PST nå hevder var konkret planlegging av sprengning av disse bygningen. Den eneste mulighetene slik jeg ser det er at PST ikke har sett alvorlig på disse forholdene før de nå dytter dem inn i en siktelse, sa han.

Dette er de fire siktede i saken:

Hovedsiktet (29)

Gift, to barn
Ingen inntekt eller formue

Norsk-pakistaner med gjengbakgrunn. Ble som 13-åring det yngste medlemmet i Young Guns.

I sommer arrestert av tysk politi, som fant våpentegninger og manualer i bilen hans. Tross at tegningene var tegnet på ark fra et London-hotell der han bodde ti dager tidligere, kunne han ikke huske hvordan de hadde havnet i hans bil.

Etter arrestasjonen i Tyskland ble han fulgt tett av PST, som monterte mikrofoner i bilen og avlyttet hans fire mobiltelefoner. Det under avlyttingen av bilen at PST skal ha fanget opp en samtale der 29-åringen sa at han ønsket å sprenge den amerikanske og israelske ambassaden i lufta.

Selv mener 29-åringen at dette var bare «løsprat» og ikke snakk om terrorplanlegging.

image: Full forvirring i fengslingsmøtet

I et intervju med Dagbladet i 2002, sa han at han hatet norske verdier og at han lever for Islam. Ifølge 29-åringen har han senere moderert dette synet. Politiet mener at deres opptak av samtalen i hans bil viser noe annet.

Politiet mener å kunne knytte ham til skytingen mot den jødiske synagogen i Bergstien 13. Tross omfattende spaning mot 29-åringen, vet ikke politiet hvor han befant seg mellom midnatt og klokken 04 natt til søndag 17. september. I dette tidsrommet skjøt ukjente gjerningsmenn 13 skudd mot fasaden på synagogen.

Selv sier 29-åringen at han ruslet rundt i Thorshov-parken og spiste kebab på tidspunktet da skytingen skjedde.

Etnisk nordmann (26)

Samboer, to barn
Mottar trygd, ingen formue

Tilstod umiddelbart en bedragerisak da han ble pågrepet på Bygdøy. Da politiet fortalte om terrorsiktelsen, skal han ifølge egne forklaringer ha blitt lettet, fordi han har alibi for tidspunktet for synagogeskytingen.

26-åringen satt i bilen sammen med den siktede hovedmannen, da sistnevnte 8. august i år kjørte rundt i området rundt den amerikanske ambassaden og ifølge politiet planla å sprenge både den amerikanske og den israelske ambassaden i lufta. Selv skal 26-åringen ha forklart at han bare «jattet med» og at attentatsplanene bare skal ha vært «løsprat».

Forsvarerne sier til Dagbladet.no at kjøreturen - som står sentralt i terrorsiktelsen - var rekognisering i forkant av et ran, ikke terror. Målet skal ha vært en Bunnpris-butikk 400 meter fra den amerikanske ambassaden.

Norsk-pakistaner (28)

Gift, et barn
Inntekt 200.000, formue 300.000

20. juli sa han i en samtale med den siktede hovedmannen at han ønsker å skjære hodet over på den israelske ambassadøren i Norge. Ifølge 28-åringen var dette ikke ment som en konkret handling, men et uttrykk for frustrasjon over hvordan debatten i Norge gikk under Israels krigføring i Libanon.

Politiet mener å kunne knytte 28-åringen til planleggingen av terrorattentat, gjennom en stjålet bil funnet i hans garasje. Selv skal norsk-pakistaneren ha forklart at bilen står i hans garasje som en vennetjeneste i forbindelse med en forsikringssvindel.

Norsk-tyrker (28)

Ugift, et barn
Arbeidsløs

Siktelsen mot den fjerde av de siktede, er trolig den som står svakest.

28-åringen ringte en samtale fra den siktede hovedmannens mobiltelefon i tidsrommet da den jødiske synagogen i Bergstien ble beskutt. Selv har norsk-tyrkeren forklart at han på dette tidspunkt var sammen med hovedmannen i Thorshov-parken.

Politiet mener imidlertid han har fått låne mobiltelefonen for å gi 29-åringen et elektronisk alibi for tidspunktet.

«TERRORMÅL»: De siktede skal ifølge politiet ha planlagt terrorhandlinger mot den israelske ambassaden i Oslo.
«TERRORMÅL»: Også den amerikanske ambassaden skal ifølge politiet ha vært mål for terrorplanene. Selv nekter de fire siktede for enhver befatning med terror.