Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full forvirring i Jugoslavia

I morgentimene i dag påberoper både Milosevic og opposisjonen seg ledelsen i presidentvalget i Jugoslavia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den føderale valgkommisjonen har mandag morgen imidlertid ikke frigitt et eneste resultat fra søndagens presidentvalg.

En talsmann for opposisjonsleder Vojislav Kostunica hevder at Kostunica leder med 57 prosentpoeng mot Milosevics 33 prosent. Talsmannen støtter seg på en valgdagmåling fra halvparten av stemmene fra 10.000 stemmelokaler. Serbias Radikale Parti, et ultranasjonalistisk parti som sitter i regjering sammen med Milosevic, støtter denne tendensen. Med cirka 20 prosent av stemmene opptalt, hevder de at forholdet er 53,5 prosent mot 37,9 i Kostunicas favør. Dette melder nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Slobodan Milosevics regjeringsparti har andre målinger å vise til. Talsmann Nikola Sainovic sier at presidenten leder med 44 prosent, mens opposisjonen har 40. Hvor de forskjellige talsmennene har tallene fra, er heller usikkert.

Valget har ikke vært uten problemer. Beskyldningene om juks har haglet. Uavhengige observatører har blitt nektet adgang til stemmelokaler og utenlandske journalister har blitt kastet ut av Serbia, deriblant Dagbladets Håkon Lund.

Sent søndag strømmet store tilhengerskarer av opposisjonen ut i gatene i Beograd for å avvente resultatet. Det samme skjedde i andre større byer. Det er ikke rapportert om sammenstøt.

Valgresultatet er ikke ventet før ut på ettermiddagen mandag.