Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full forvirring i Zimbabwe

- Det forhandles ikke! Tull, bare tull!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det hersker full forvirring i Zimbabwe etter at flere medier i ettermiddag varslet at opposisjonen forhandler med det sittende regimet om Robert Mugabes avgang.

Kilder i opposisjonen har overfor blant annet Reuters, New York Times og BBC bekreftet at samtaler pågår. Ifølge BBCs kilder skal Sør-Afrika ha tatt initiativet til disse møtene siden valget på lørdag. Reuters hevder å ha amerikanske regjeringskilder på at forhandlinger pågår. Men sent i kveld kan det virke som om at det hele kan være rykter.

Tull, tull, tull

Både opposisjonsleder Morgan Tsvangirai og partiets generalsekretær Tendai Biti avviser på det sterkeste at det pågår - eller har pågått samtaler mellom partene.

- Jeg har svart på disse spekulasjonene hundre ganger, og jeg er møkk lei å svare på disse spørsmålene. Det er tull. Bare tull, sier generalsekretæren i kveld.

- Det finnes ingen samtaler. La meg gjøre det klart at partiet på ingen måte vil inngå noen avtaler før valgresultatet er offentliggjort. Enhvær spekulasjon omkring avtaler og forhandlinger er bare spekulasjoner - nettopp fordi det ikke er offentliggjort noe valgresultat, sa opposisjonsleder Morgan Tsvangirai på en pressekonferanse i Harare i kveld. Det er hans første møte i offentligheten etter lørdagens valg.

Venter på resultatet

Også Sør-Afrikanske regjeringskilder avviser at de bistår forhandlinger om regjeringsskifte i Zimbabwe. Dette ifølge BBC.

HELT UVISST: Tross rykteflom om forhandlinger og full forvirring i Zimbabwe, er det fremdeles ingen som vet hvem som vant valget. Og alle hevder hardnakket at det ikke forhandles om maktskifte før valgresultatet. Foto: Scanpix
HELT UVISST: Tross rykteflom om forhandlinger og full forvirring i Zimbabwe, er det fremdeles ingen som vet hvem som vant valget. Og alle hevder hardnakket at det ikke forhandles om maktskifte før valgresultatet. Foto: Scanpix Vis mer

Mugabes parti avviser også at samtaler har funnet sted. Viseinformasjonsminister Bright Matonga sier det på denne måten til BBC:

- Det er ingen samtaler, ingen forhandlinger, og president Mugabe vil ikke vise seg på tv for å annonsere noe fordi det ikke er noe å annonsere, sier han.

Verken Mugabe eller opposisjonsleder Tsvangirai har erklært seg som vinnere av valget. Og selv om det har gått tre dager siden valglokalene stengte, er det endelige resultatet fremdeles ukjent.

Ifølge nyhetsbyrået AP har valgkommisjonen i landet frigitt resultatet fra 152 av de 210 parlamentsplassene. De viser at opposisjonen har tatt 77 seter, mens Mugabes regjeringsparti har 75. Hvem som leder selve presidentvalget vet ingen. Ifølge valgloven i Zimbabwe kreves det at vinneren her må få over 50 prosent av stemmene.

Ifølge det uavhengige nettverket Zimbabwe Election Support Network skal Tsvangirai ha vunnet med litt over 49 prosent av stemmene. Nettverket skal ha kommet frem til tallet ved å samle resultatene fra alle de lokale valgkretsene i landet. Disse skal nemlig være offentliggjort ved å poste lokalresultatene på døra til de omlag 9000 valglokalene i landet. Selv om altså det nasjonale valgresultatet holdes tilbake.

Militær usikkerhet

Det har hele veien vært knyttet stor spenning til militærmakten i Zimbabwe. Dagen før valget ble ledende generaler sitert på at de ikke ville tjene andre enn Mugabe.

Nå skal imidlertid tonen være en annen, der kilder i militærledelsen nå sier de vil respektere valgresultatet. Dette ifølge Dr John Makumbe, styreleder i Transparency International i Zimbabwe.

image: Full forvirring i Zimbabwe

Og ifølge forhandlingsryktene i dag skal forsvarsledelsen ha vært involvert i de påståtte samtalene - og vært blant de som har rådet Mugabe til å gå av med verdigheten i behold. Militæranalytiker og tidligere oberst i den zimbabwiske hæren, Martin Rupia, bekrefter at han har hørt om forhandlingene overfor AP.

Han mener det overveldende valgresultatet til fordel for opposisjonen har fått haukene i forsvaret til å revurdere sin posisjon.

Tiden vil vise

Uansett er det i kveld svært usikkert hva som vil skje - og når valgresultatet blir offentliggjort.

Mugabe har holdt makten i landet i 28 år, og selv om enkelte signaler etter årets valg kan tyde på at Mugabe vurderer sin avgang, har historien vist at han sjeldent aksepterer nederlag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media