Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full forvirring: Ingen vet når Island får ny statsminister

Totalt politisk kaos.

FORVIRRING: Statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson har kunngjort at han har trådt til side for en periode etter at det ble avslørt at navnet hans figurerer i de såkalte Panama-dokumentene. Det er imidlertid usikkert når landet får en ny statsminister og hvem det blir. Foto: EPA/BIRGIR POR HARDARSON/NTB scanpix
FORVIRRING: Statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson har kunngjort at han har trådt til side for en periode etter at det ble avslørt at navnet hans figurerer i de såkalte Panama-dokumentene. Det er imidlertid usikkert når landet får en ny statsminister og hvem det blir. Foto: EPA/BIRGIR POR HARDARSON/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er uklart om Island får en ny statsminister onsdag. Oppslutningen om regjeringen faller som en stein etter Panama-avsløringene, og opposisjonen krever nyvalg.

Det politiske kaoset på Island var nærmest totalt onsdag. Tirsdag kom det beskjed om at statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson ville tre tilbake etter avsløringer om at han og kona har et selskap registrert i et skatteparadis, noe 81 prosent av Islands befolkning mener han bør gjøre, ifølge en fersk meningsmåling.

Men onsdag sendte hans kontor ut en pressemelding på engelsk til internasjonale medier der det ble understreket at Gunnlaugsson ikke hadde gått av, men bare «trådt til side for en periode», og at han ville fortsette som partileder for Framskrittspartiet. Dette partiet kan sammenlignes med det norske Senterpartiet.

- Vil gå Framskrittspartiets gruppeleder Asmundur Einar Dadason sier derimot til Morgunbladid at Gunnlaugsson vil gå av, og at det ikke er snakk om å tre tilbake på ubestemt tid. Hans partifelle og miljøvernminister Sigrun Magnusdottir bekrefter også overfor avisa at dette er tilfelle.

Samtidig kom det onsdag meldinger fra islandsk fjernsyn om at Framskrittspartiet satt i møter med Selvstendighetspartiet for å få på plass en ny regjering. Etter møtene skulle det kunngjøres at Gunnlaugsson går av som statsminister, mens den nye skulle presenteres, ifølge islandsk TV.

Men ifølge Dadason er det foreløpig bare snakk om uformelle møter og at det er lite trolig at en ny statsminister blir presentert onsdag. Ifølge Morgunbladid har ingen av de to partiene så langt gjort krav på statsministerposten.

Krever nyvalg Samtidig opprettholder opposisjonen kravet om nyvalg på Island, og onsdag ble det for tredje dag på rad varslet protester på plassen foran Alltinget, der tusenvis av demonstranter samlet seg både mandag og tirsdag, skriver det islandske nettstedet visir.

Ferske meningsmålinger gjennomført mandag og tirsdag viser at under én av tre islendinger, nesten 30 prosent, nå slutter opp om regjeringspartiene Framskrittspartiet, som er et sentrumsparti, og det borgerlige Selvstendighetspartiet, skriver avisa eyjan på sine nettsider.

PROTESTER: Misnøyen er stor på Island mot avtroppende statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson og resten av regjeringen. Foto: Reuters / NTB scanpix
PROTESTER: Misnøyen er stor på Island mot avtroppende statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson og resten av regjeringen. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Derimot rykker opposisjonen fram på målingene. På en måling går Piratpartiet fram 5 prosentpoeng fra 38 til 43 prosent, mens Venstrebevegelsen - De grønne (VG) går fra 8,4 prosent i forrige måling til 11,2 prosent.

I de lekkede dokumentene fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama går det også fram at Islands finansminister Bjarni Benediktsson og innenriksminister Olöf Nordal har kontrollert eller vært deleiere i selskaper i skatteparadiser. Begge har benektet at de har gjort noe galt. 

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram