Russlands invasjon av Ukraina:

Full forvirring: «Ligger strødd»

Tirsdag avviste Wagner-gruppa at de hadde tatt byen. Onsdag erklærte de seier. - De forsøker å late som, sier Ukrainas president.

UKRAINA: Russiske soldater må rulle i sikkerhet når de oppdages av en ukrainsk droneoperatør i Bakhmut. Video: Forsvaret i Ukraina. Vis mer
Publisert

I 2014 ble Soledar, en småby utenfor Bakhmut i Donetsk fylke, midlertidig okkupert av russiske hybridstyrker under de innledende fasene av krigen i Donbas.

Nå, over åtte år seinere, har Vladimir Putins brutale krigsmaskin igjen Soledar i sine sikter. Nå er offensiven større, våpnene kraftigere og kampene mer omfattende.

- Alt som utspiller seg rundt Bakhmut og Soledar er de blodigste scenene i denne krigen, sa president Volodymyr Zelenskyjs rådgiver, Mykhailo Podoljak til nyhetsbyrået AFP onsdag.

ENSOM: Russlands president Vladimir Putin feiret julegudstjenesten i Moskva for første gang siden 2001. Det gjorde han som ensom tilskuer i en katedral i Kreml - nå forklares det hvorfor. Vis mer

Ut mot Putins propaganda

Den lille byen Soledar, som før Russlands fullskala invasjon hadde om lag 10 000 innbyggere, er nå gjenstand for en av de største russiske offensivene siden i fjor sommer.

Da stilte Putins krigsmaskin stilte sine sikter inn mot Sievjerodonetsk og Lysytsjansk.

Over lengre tid har russiske styrker, og i særdeleshet leiesoldatene i den beryktede Wagner-gruppa, angrepet Soledar, og i særdeleshet Bakhmut, ubønnhørlig.

Og Russland gjør framskritt, særlig mot Soledar, men onsdag var det full forvirring om hva som egentlig er realiteten på bakken.

- Terroriststaten og dens propagandister forsøker å late som at de har oppnådd et slags mål i Soledar, men kampene fortsetter, sier Zelenskyj i sin daglige videotale onsdag.

FYRER OPP: Et eldre ektepar ble tilsynelatende arrestert etter å ha tent på et militært vervingskontor i Russland. Video: Telegram. Reporter: Magnus Paus Vis mer

«Putins kokk»: La oss være ærlige

Like etter Zelenskyjs uttalelse hevdet Wagner-gruppas grunnlegger, oligarken Jevgenij Prigozjin, ofte kalt «Putins kokk», med motstridende opplysninger.

I en uttalelse på sosiale medier skrev Prigozjin at Soledar var «frigjort».

- I hele byen ligger det strødd drepte ukrainske soldater, sier Prigozjin.

Onsdagens Prigozjin-uttalelse står imidlertid i sterk kontrast til tirsdagens uttalelser fra samme mann.

Da gikk oligarken ut mot opplysningene om at Wagner-gruppa hadde klart å ta hele Soledar, og at det var storstilte deserteringer på ukrainsk side.

- La oss være ærlige med hverandre. Dette er ikke sant. Den ukrainske hæren kjemper tappert for Bakhmut og Soledar, sa Prigozjin da.

CNN har også intervjuet ukrainske soldater, som skal befinne seg i Soledar. De uttaler at kampene fortsetter.

MAKIIVKA: Bare minutter inn i det nye året gikk Ukraina til angrep på en skole i den russisk-okkuperte byen Makiivka i Donetsk-regionen. Russiske soldater skal ha oppholdt seg inne på skolen over lengre tid, og ifølge ukrainske myndigheter skal over 400 russiske soldater ha blitt drept i angrepet. Video: Nexta Vis mer

- Ikke helt tapt

Hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole (FHS), Tom Røseth, beskriver situasjonen i Soledar som uoversiktlig.

- Soledar er ikke helt tapt, men ukrainerne skal så å si være ute av sentrum av byen. Nå skal de holde en vestlig del, litt i utkanten av selve byen, og russerne har ikke klart å bryte gjennom her, sier Røseth, som leder FHS' Ukraina-program.

Mye er blitt sagt og skrevet om hvor «viktig» Soledar er, for både Ukraina og Russland.

- For Russland er den viktig, fordi det kan være et skritt i retning av å ta Bakhmut, men så lenge de ikke har brutt gjennom forsvarslinjene, er det fremdeles lenge igjen før de eventuelt når Bakhmut, sier etterretningslæreren.

UKRAINA: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg mener de var forberedt på Putins brutale invasjon av Ukraina: - Vi advarte i måneder, sa han under NHOs årskonferanse. Video: NTB Vis mer

- Sliter alle steder

For Ukraina er Soledar viktig å forsvare, men først og fremst for å påføre russerne tap og ikke for enhver pris.

- Russland tar veldig store tap, og utmatter seg selv, ved å ta territorier som ikke egentlig er så viktige, sier Røseth.

Russland er imidlertid villige til å ta store tap for å forstyrre Ukrainas framtidige offensiver, ifølge etterretningslæreren.

- Jeg, og en rekke andre analytikere, har tenkt at ukrainerne kan ta initiativet i vinter. Den russiske offensiven mot Bakhmut har nok også blitt igangsatt for å forstyrre en ukrainsk kraftsamling. Det er nok en viktig del av offerviljen, som er blitt vist, sier Røseth.

Skulle Russland klare å ta både Bakhmut og Soledar, vil ikke det dermed være et enormt ukrainsk nederlag.

- Det vil åpne opp terrenget litt og flytte frontlinjen nærmere Kramatorsk og Slovjansk, men det er mulig å stoppe russerne før det. Det er ikke slik at Donetsk fylke er tapt selv om frontlinjen skulle ligge nærmere Kramatorsk og Slovjansk. Russerne sliter alle steder det blir bykrig, sier Røseth.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer