- Full forvirring om Ap's skattepolitikk

Det mener Høyres Jan Tore Sanner.

SKATTEDEBATT: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) møtte Høyres Jan Tore Sanner til skattedisputt i Stortinget onsdag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
SKATTEDEBATT: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) møtte Høyres Jan Tore Sanner til skattedisputt i Stortinget onsdag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ble presset på skatt da han stilte til spontanspørretime i Stortinget i dag.

Nylig varslet Stoltenberg omfattende endringer i bedriftsbeskatningen, blant annet at selskapsskatten senkes fra 28 til 27 prosent.

I går varslet han at personskatten kan følge etter. I dag er personskatten på 28 prosent.   

Det er likevel ikke snakk om å senke det generelle skattenivået - bare omfordeling av skattebyrde.

Regjeringens linje er at enhver skattelette skal ha sitt motsvar i en skatteøkning, slik at det samlede skattenivået forblir som det var i 2004.

På spørsmål fra Dagbladet om hvilke endringer han kan se for seg, svarer han:

- Jeg kan ikke utelukke noenting, fordi vi har satt ned et utvalg som skal se på dette.

Hvem får regninga? Det såkalte Scheel-utvalget, ledet av SSB-direktør Hans Henrik Scheel, skal levere sin innstilling innen 15. oktober 2014.

Høyres finanspolitiske talsmann, nestleder Jan Tore Sanner, mener velgerne har krav på å vite hvem som skal ta regninga for de varslede skattekuttene lenge før oktober neste år.

Da han inntok Stortingets talerstol for å grille statsministeren tidligere i dag, anførte han at regjeringen «har skapt full forvirring» om skattepolitikken.

- Hvem skal betale mer når noen skal betale mindre skatt? Dette bør velgerne få svar på før valget, sa han til statsministeren.

Det spørsmålet fikk Stoltenberg gjentatte ganger gjennom Stortings-økta, uten å svare mer konkret enn at regjeringen vil holde fram som de stevner: De vil utvide skattegrunnlaget, tette skattehull og bruke gevinsten fra dette til å finansiere eventuelle skattereduksjoner. Han viste til at kuttet i selskapsskatten finansieres av innstramminger i fradragsmulighetene til multinasjonale selskaper.
 
- Vi har også satt ned et utvalg som skal se på dette. Det er ganske kompliserte, faglige spørsmål. Og det er ikke mulig å konkludere før de har levert sin innstilling, sa Stoltenberg.

På spørsmål fra Dagbladet om hvorfor regjeringen varsler endringer i skattesystemet nå, like før valget, svarer han:

- Vi har varslet at vi skal senke bedriftsskatten. Det er en endring som er fullfinansiert. Men det står i Scheel-utvalgets mandat at de også skal vurdere andre ting, men det får vi komme tilbake til når utvalget er ferdig.