Full forvirring om fly tvunget ned i iransk luftrom

Ulike rapporter fra iranske medier etter meldingen om at et amerikansk militærfly hadde blitt tvunget ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I halv fire-tida kom det melding om at Iran skal ha tvunget et amerikansk militært fly til å lande i Iran, ifølge Reuters. Siden har det kommet en mengde motstridende meldinger om hendelsen.

Det er det delvis statskontrollerte nyhetsbyrået Fars News Agency som opprinnelig meldte om hendelsen, men oppgir ikke når den skjedde.

Pentagon nekter

Ifølge Sky News oppgis grunnen til å være at flyet utilsiktet skal ha krenket iransk territorium.

Nyhetsbyrået skrev videre at siden hendelsen var utilsiktet, skal personene om bord, blant annet fem generaler, ha fått lov til å forlate stedet neste dag.

Pentagon nekter imidlertid for at hendelsen har skjedd.

- Vi har oversikt over alle flyene i regionen, og vi har ikke noen rapporter om fly som har landet i Iran. Jeg har ikke hørt om noe slikt, sier oberstløytnant Patrick Ryder ifølge Reuters.

Motstridende opplysninger

Nyhetsbyrået AP bringer andre rapporter fra de lokale mediene. 

Nyhetsbyrået Fars har forandret meldingen flere ganger, og det kommer også motstridende meldinger om hva som har kommet fram på Al-Alam.

Den statlig eide TV-kanalen Al-Alam siterer en uidentifisert talsmann for de iranske myndighetene på at det er snakk om et europeisk fly. En melding går ut på at det kan ha tilhørt en europeisk hjelpeorganisasjon.

Det siste går ut på at flyet skal ha vært på vei til Afghanistan da det utilsiktet kom inn i iransk luftrom, ifølge både Fars og Al-Alam.

 Men i Afganhistan kjenner verken det amerikanske forsvaret, ambassaden eller den britiske ambassaden til en lignende hendelse, ifølge AP.

- Vi undersøker ulike og motstridende rapporter som kommer fra et iransk nyhetsbyrå, men vi vhar foreløpig ikke noe informasjon som leder oss til å tro at disse rapportene stemmer. sier Gordon Johndroe, en talsmann for Det hvite hus, ifølge AP.

Forandret flynavn

I utgangspunktet gikk meldingen fra Fars ut på at det var snakk om et amerikansk militærfly, men det ble senere forandret til et fly av typen «Falcon».

Falcon kan referere til et passasjerfly fra Dassault, som hovedsakelig brukes til private reiser. Flyene har vanligvis plass til seks passasjerer og to besetningsmedlemmer, ifølge AP.