Full forvirring om forholdet til Iran

Utenriksminister Jan Petersens versting-stempling av Iran blir møtt med vantro i det norske oljemiljøet. Statoil, Norsk Hydro og norsk leverandørindustri har gjort seg klar til å satse milliarder av kroner i landet - med norske myndigheters velsignelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Vi må ikke pusekatte med noen av de tre verste regimene i verden,» sa utenriksminister Petersen til Dagbladet søndag.

- Hva Petersen måtte si og mene, vil jeg ikke kommentere, sier regionsdirektør Werner G. Karlsson i stiftelsen INTSOK til Dagbladet.

INTSOK markedsfører norsk oljeindustri i utlandet og jobber aktivt som døråpner for de norske selskapene som ser store muligheter i det nyåpnede iranske marked. Bak stiftelsen står Utenriksdepartementet, Olje- og energidepartementet, Handelsdepartementet, TBL, Oljeindustriens Landsforening (OLF), Rederiforbundet, Statoil og Norsk Hydro.

Informasjonssjef Kai Nielsen i Statoil har verken lest eller hørt Petersens uttalelse:

- Vi forholder oss til den offisielle norske holdningen at norsk industri skal gjøre samhandel med Iran. Statoil driver forretningsutvikling i Iran, og har så langt ikke investert noe. Meg bekjent er det fortsatt innenfor Norges utenrikspolitiske rammer, sier Nielsen.

- Du kan ikke skru av og på relasjoner. Det skaper fort vanskeligheter, er kommentaren fra andre i oljemiljøet.

Godt mottatt

Norske bedrifter er blitt godt mottatt i Iran, men ingen selskaper har så langt gjort investeringsbeslutninger. Både Statoil og Hydro har etablert kontorer i Teheran, og over 30 leverandørbedrifter, anført av Aker-Kværner, følger etter.

SINTEF har forskningsprosjekter på gang med Iran, og det statlige iranske oljeselskapet NIOC, som Statoil samarbeider med, kjøper studieplasser ved NTNU.

Irans oljeminister Bijan Namdar Zangeneh var invitert til oljetoppmøtet på Sanderstølen i forrige uke og samtaler med olje- og energiminister Einar Steensnæs. Zangeneh måtte skuffe den frammøtte oljeeliten på grunn av budsjettbehandlingen i hjemlandet.

- Jeg var i Iran i to uker nylig med en gruppe oljefolk. Vi besøkte en rekke bedrifter, skipsverft og byggeplasser. Vi må bidra til å utvikle det lokale næringsliv og den lokale leverandørindustri, sier Werner Karlsson i INTSOK.

Kunnskapsutveksling

Karlsson leder an arbeidet i INTSOK med å skaffe norsk leverandørindustri kunnskaper om markedssituasjonen, hvilke prosjekter som er på gang og hvordan posisjonere seg i forhold til iransk oljeindustri.

INTSOK-direktøren mener Iran har endret seg betydelig de siste åra.

- Det er positive prosesser på gang. Iran er dessuten et sofistikert samfunn når det gjelder høyt utviklet industri og infrastruktur.

SKAPER FORVIRRING: Om kort tid reiser utenriksminister Jan Petersen til Iran - landet han mener er et av de tre verste regimene i verden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer