Baneheia-saken:

Full forvirring om fortsettelsen

Foreldrene til de drepte jentene og deres bistandsadvokater etterlyser svar på hva som vil skje med Jan Helge Andersen. Statsadvokaten holder kortene tett til brystet og vil ikke svare på når avgjørelsen kommer.

SIKTET: Jan Helge Andersen er siktet for drapet Viggo Kristiansen nå frifinnes for. Foto: Eivind Pedersen / Dagbladet
SIKTET: Jan Helge Andersen er siktet for drapet Viggo Kristiansen nå frifinnes for. Foto: Eivind Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Det ble ingen store overraskelser, ingen store diskusjoner og knapt nok uenighet om en eneste detalj, da Viggo Kristiansens sak ble behandlet i lagmannsretten tirsdag.

Torsdag skal det avsies en frifinnende dom, i tråd med aktors påstand, over 22 år etter at Baneheia-saken startet. I tillegg skal det utmåles straff for to forhold: overgrep mot ei jente på 7-8 år som Kristiansen begikk da han var under 18 år, og fredskrenkelse etter gjentatte kikkerepisoder hos ei nabokvinne.

Aktor og forsvarere var tilnærmet enige om hva straffen for dette bør bli - rundt ti måneders fengsel - som igjen vil trekkes fra når det skal avgjøres hvor lang oversoning Kristiansen har hatt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10). Et drap han nå altså skal frifinnes for.

- Vet svært lite

Et stort spørsmål i Baneheia-saken ble likevel tema under rettsbehandlingen. Bistandsadvokat Håkon Brækhus løftet på vegne av foreldrene nok en gang fram deres syn på at man har avgjort Kristiansens sak, uten å ta stilling til Jan Helge Andersens sak.

Andersen er siktet for drapet på Paulsen, men bistandsadvokaten stiller flere spørsmål ved den videre etterforskningen av saken. Da riksadvokat Jørn Maurud offentliggjorde konklusjonen i saken mot Viggo Kristiansen i høst, sa han også at etterforskningen mot Andersen skulle «intensiveres». Det er en beskrivelse Brækhus ikke kjenner seg igjen i.

REAGERER FORSKJELLIG: Bistandsadvokat Håkon Brækhus forklarer hvordan de pårørende har fulgt med på rettssaken i Baneheia-saken. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Dagbladet TV Vis mer

- De sier de etterforsker Baneheia-saken videre. Vi vet svært lite om hva de holder på med, og jeg synes i det hele tatt det er rart at man fortsetter etterforskningen etter å ha avgjort saken for den ene av de to mistenkte. Hvis de forventer å finne nye svar, hvorfor venter de ikke da med en avgjørelse, sier advokaten.

De pårørende har under prosessen vært tydelige på at de egentlig ønsket seg en full behandling i retten. Dette for å få en større forståelse for vurderingene som er gjort i saken.

- Kan ikke svare

Statsadvokat Andreas Schei holder kortene tett til brystet, da Dagbladet etterspør status for etterforskningen mot Andersen. Han brukte i sitt innlegg tid på å beskrive Andersens tidligere forklaringer i saken, både tilbake i den opprinnelige etterforskningen og den nye. Blant annet ble det påpekt at Andersen tilpasser sine forklaringer ut fra informasjonen han får.

Når en avgjørelse vil foreligge for den drapssiktede 41-åringen, er imidlertid ikke noe han ønsker å snakke om.

- Det kan jeg ikke si, svarer Schei på spørsmålet.

- Er det umulig å si noe om tidshorisonten?

- Det vil jeg ikke si noe om. Det er ikke bare oss det avhenger av, svarer Schei.

- De pårørende etterlyser mer informasjon om hva som skjer med saken, hva tenker du om det?

- De får jevnlig informasjon og oppdateringer. Vi har pratet med dem jevnlig under saken, sier Schei.

RETTEN: Det er nå klart for Viggo Kristiansens foreløpig siste runde i retten i forbindelse med Baneheia-saken. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Andrea Viland Ask Vis mer

- Ikke hørt fra politiet

Dagbladet har vært i kontakt med Andersens forsvarer, advokat Svein Holden. Han opplyser at heller ikke de vet noe mer om hva som skjer videre i etterforskningen av drapet på Lena Sløgedal Paulsen.

- Jeg har ikke hørt noe fra politiet, så det er vanskelig å svare på. Men forventningene er at saken henlegges, sier Holden.

Forsvarer Bjørn André Gulstad, som sammen med advokat Arvid Sjødin representerer Viggo Kristiansen, var godt fornøyd etter tirsdagens rettsmøte. Han er likevel tydelig på at også de håper på en videre etterforskning.

- Det kan ha mye for seg, for man har ikke de svarene man trenger, sier Gulstad.

For sin klients del opplever han imidlertid at saken ble godt belyst.

- Påtalemyndighetene redegjorde for bevisbildet i Baneheia-saken, vedrørende Viggo Kristiansen, på en slik måte at Borgarting lagmannsrett fikk et betryggende grunnlag for å konkludere, sier Gulstad.

Han forventer nå at lagmannsretten kommer til samme konklusjon som både påtalemyndigheten og forsvarerne - at Kristiansen frifinnes for drapet på Paulsen i 2000, og får en mild straff for de øvrige forholdene.

- Det var et meget godt rettsmøte, oppsummerer Gulstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer