Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full forvirring om hårprøver

HAUGESUND (Dagbladet): Hårene som ble funnet på klærne og i strømpebuksa til Birgitte Tengs (17) er nå ferdig analysert ved Rettsmedisinsk institutt. Etter det Dagbladet fikk opplyst seint i går kveld, inneholder ikke analyseresultatet noen «bomber».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ganske sensasjonelt at Rettsmedisinsk institutt de siste ukene har gjort analyser av hår som ble funnet på drapsofferet Birgitte Tengs i mai i 1995. De siste håranalysene har pågått parallelt med at den drapstiltalte fetteren har sittet i Karmsund herredsrett i Haugesund.

I rettspausen i går hadde Kripos-etterforsker Ståle Finsal, etterforskningsleder i Birgitte-saken, kontakt med rettsmedisinerne. Her fikk han blant annet opplyst at ett av hårene som var analysert, tilhører Kripos-teknikeren Leif Øhren. Øhren var aldri på åstedet, han møtte direkte på Gades institutt i Bergen under obduksjonen.

Full forvirring

Det råder total forvirring rundt de mange hårfunnene og håranalysene i Birgitte-saken. Hadde ikke forsvarerne til den drapstiltalte karmøymannen satt alt inn på at alle hår skal granskes ferdig, hadde trolig ikke rettsmedisinerne foretatt de siste undersøkelsene. Ingen kan vite om resultatet av de siste undersøkelsene kan styrke fetterens posisjon som uskyldig, eller ikke. Det er derfor knyttet stor interesse til at Bente Mevåg ved Rettsmedisinsk institutt neste uke møter i vitneboksen. Det er hun som har foretatt alle håranalysene.

Kripos-etterforskeren Ståle Finsal meddelte retten i går at han var blitt fortalt testresultatet over telefon i en rettspause. Finsal fortalte om håret som tilhørte Kripos-teknikeren Leif Øhren. Men hva de øvrige testresultatene viste, sa han ingenting om.

Ingen «bomber»

Hvis noen av de siste hårene som er testet, hadde vist seg å tilhøre den drapstiltalte fetteren, ville dette åpenbart knyttet fetteren til åstedet og offeret. Men etter det Dagbladet forstår, inneholder ikke analyseresultatet noen «bomber», slik en kilde uttrykker det. Det kan bety at hårene tilhører Birgitte Tengs eller at rettsmedisinerne ikke har klart å spore hårene til bestemte personer. Det siste vil være til fordel for den drapstiltalte fetteren.

Seks timers eksaminering av Ståle Finsal i retten i går, ga ikke den helt store avklaringen; i hvert fall ikke hva angår hårgåtene. I går kom det også fram at ett av hårene som ble funnet, er analysert til å være dyrehår.

Under eksamineringen sa Finsal at håret som ble funnet i strømpebuksa ikke tilhører Birgitte. Om Finsal her henviste til de siste analyseresultatene, er uklart.

Ikke presset

Ståle Finsal gikk hele kampen ut med fetterens forsvarere, advokatene Arvid Sjødin og Gunnar Helgevold. Advokatene scoret noen poeng på de uavklarte bilsporene og avslørte at sågar lærere fra Karmøy hadde bidratt med opplysninger til gjerningsmannsprofilen en svensk psykiater fikk laget.

Advokatene oppnådde også at Finsal flere ganger skjøv ansvar over på rettsmedisinere og Kripos-teknikere.

Det kom også fram at etterforskningsledelsen ikke hadde kontrollert fetterens tilståelse, en tilståelse som beviselig inneholder flere feil. Forsvarerne klarte derimot ikke å overbevise retten om at etterforskningslederen hadde lagt utilbørlig press på den drapstiltalte 20-åringen.

- Jeg fikk bakoversveis da han ba meg legge bevisene på bordet; hvis ikke skulle han være ute om fjorten dager. Da jeg fikk vite at han leste Donald om kveldene, og for øvrig bare så på klokka, var det på tide å fortelle ham om alvoret i saken, sa Finsal.

Hele Norges coronakart