NETTSHOPPER: Diktatorfrua Asma al-Assad skal ha fortsatt med luskusshopping på nett under dekknavn etter at bankkontoene hennes ble frosset av EU. Foto: AP/NTB Scanpix
NETTSHOPPER: Diktatorfrua Asma al-Assad skal ha fortsatt med luskusshopping på nett under dekknavn etter at bankkontoene hennes ble frosset av EU. Foto: AP/NTB ScanpixVis mer

Full forvirring om hvor den glamorøse diktatorfrua er

Mannen Bashar al-Assad mister kontrollen over Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er den virkelige diktatoren, han har ikke noe valg, skrev Asma al-Assad i en epost til en venn om forholdet til ektemannen og den syriske diktatoren Bashar al-Assad. Nå er det usikkert om noen av dem kan fortsette å diktere andre enn hverandre. Opprørererne har nå kontroll over deler av Syrias hovedstad Damaskus, og i kveld kom meldinger om at opprørshæren har tatt kontroll over en grenseovergang til Irak.

«Smart skjønnhet» Asma er president Assads glamorøse halvdel, beskrevet av franske Vouge som «en rose i ørkenen». «Hun er en sjelden kombinasjon: En slank, høy skjønnhet med et trent analytisk hode som kler seg smart», skrev motemagasinet i februar 2011. Nå ryktes det at skjønnheten har rømt borgerkrigen i Syria, rykter som blir avvist av syriske myndigheter.

- Denne informasjonen er helt feil. Presidentens kone er ikke i Moskva, sa syrias ambassadør i Moskva i dag ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua. Diplomaten hevdet at Asma al-Assad fremdeles er i Damaskus, sammen med diktatormannen og barna.

Samtidig bekreftet flere kilder i dag at Bashar al-Assad har flyktet til kystbyen Lakatia, noen mil unna den russiske marinebasen i Tartus. I går ble tre av Assad-regimets mest betrodde menn drept av en bombe midt i Damaskus, og kampene mellom syriske myndigheter og Den frie syriske hæren raser midt i den syriske hovedstaden.

- Kapteinen forlater skipet, sa oberst Khaled Hobus i det syriske militærrådet i Damaskus til NRK i kveld. Obersten har hoppet av fra Assads hær, og leder opprørshæren inne i den syriske hovedstaden.

Shoppet luksusklær Asma Assad ble født i London av syriske foreldre i 1975, og møtte der ektemannen Bashir på 90-tallet, da han studerte til å bli øyelege. De to hadde en hemmelig romanse i flere år, et forhold som fortsatte etter at Bashar reiste til Syria for å ta over styringa av landet. I 2000 ble han innsatt som president, og de to giftet seg.

STØTTER EKTEMANNEN: Dette bildet sirkulerte på internett i April i år, og skal vise Asma og Bashar al-Assad på et flyktningesenter i Damaskus, der de deler ut mat til flyktinger fra kampene i Homs. Foto: AFP / NTB Scanpix
STØTTER EKTEMANNEN: Dette bildet sirkulerte på internett i April i år, og skal vise Asma og Bashar al-Assad på et flyktningesenter i Damaskus, der de deler ut mat til flyktinger fra kampene i Homs. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Sammen har paret tre barn, oppdratt i voldsom luksus i Damaskus. Asma skal ha et enormt forbruk av luksusvarer, og diktatorfruens private eposter publisert av avisen The Guardian viser at hun fortsatte å shoppe dyre sko på internett samtidig som mannen bombarderte den syriske byen Homs.

EUs finansministre innførte i mars et innreiseforbud for Asma al-Assad, og frøs samtidig alle hennes kontoer i europeiske banker. Ifølge The Guardian skal diktatorfrua ha fortsatt nettshoppinga under dekknavn.

Svigerfar ga råd Asmas far Fawaz Akhras bor fremdeles Storbritannia, og har har svært gode forbindelser til den britiske eliten. Ved siden av jobben som hjertekirurg har Akhras fungert som mellomledd mellom britiske diplomater og den syriske presidenten, men mistet troverdighet de siste månedene, etter det kom fram at han har gitt svigersønnen råd om hvordan nyheter om massakrene i Syria best kan dysses ned.

Begge foreldrene kommer fra byen Homs, der opprørerne står sterkt. Ikke bare Asma, men også foreldrene hennes har støttet president Assad under angrepene mot byen. Tidligere i år forsvarte hun Assad i en epost til den britiske avisa The Times.

- Presidenten er Syrias president, ikke bare president for en gruppe syrere, og førstedamen støtter ham i den rollen, skrev hun til avisa.

GLAMORØS: I franske Vouge blir Asma al-Assad beskrevet som «en rose i ørkenen». Her med mannen på statsbesøk i India. Foto: AP / Gurinder Osan / NTB Scanpix
GLAMORØS: I franske Vouge blir Asma al-Assad beskrevet som «en rose i ørkenen». Her med mannen på statsbesøk i India. Foto: AP / Gurinder Osan / NTB Scanpix Vis mer

- Førstedamens travle agenda er fortsatt konsentrert om å støtte opp om de forskjellige veldedighetsorganisasjonene hun lenge har støttet, la hun til.