Full forvirring om influensavaksine

I går ble det rapportert at en stor gjennomgang av influensastudier konkluderer med at influensavaksine har mikroskopisk effekt. Det stemmer ikke.

VIRKER: Influensavaksine beskytter godt mot influensasykdom for den enkelte, men for samfunnet er gevinsten ved massevaksinering minimal, er konklusjonen i rapporten fra forskningssamarbeider Cochrane. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet
VIRKER: Influensavaksine beskytter godt mot influensasykdom for den enkelte, men for samfunnet er gevinsten ved massevaksinering minimal, er konklusjonen i rapporten fra forskningssamarbeider Cochrane. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det anerkjente internasjonale forskningssamarbeidet Cochrane har undersøkt 36 forskningsrapporter om effekten av influensavaksine på friske personer mellom 16 og 65 år.

Blant konklusjonene er at hvis man vaksinerer hundre normalt friske pasienter, vil man kun ungå ett influensatilfelle.

Dette ble i går feirapportert i flere norske medier medier som at bare én av hundre vaksinerte vil unngå sykdom.

Dette stemmer ikke. 75 prosent av de som blir influensasyke, ville unngått sykdommen dersom de var vaksinert, ifølge den samme studien.

Cochrane-rapportens poeng er at risikoen for å få influensa under et utbrudd unasett er så liten, at man må vaksinere mange for å få noen samfunnsmessig effekt.

- Tendensiøse tolkninger Bare en fire prosent av den normalt friske befolkningen som ikke har tatt vaksine vil bli influensasyke under et utbrudd. Dersom den samme gruppa hadde tatt vaksine, ville kun én prosent blitt syke.

Effekten av vaksinen er derfor god, for den enkelte, men den samfunnsmessige gevinsten ved massevaksinasjon av friske mennesker vil være minimal.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer