Full forvirring om influensavaksine

I går ble det rapportert at en stor gjennomgang av influensastudier konkluderer med at influensavaksine har mikroskopisk effekt. Det stemmer ikke.

VIRKER: Influensavaksine beskytter godt mot influensasykdom for den enkelte, men for samfunnet er gevinsten ved massevaksinering minimal, er konklusjonen i rapporten fra forskningssamarbeider Cochrane. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet
VIRKER: Influensavaksine beskytter godt mot influensasykdom for den enkelte, men for samfunnet er gevinsten ved massevaksinering minimal, er konklusjonen i rapporten fra forskningssamarbeider Cochrane. Foto: Krister Sørbø / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det anerkjente internasjonale forskningssamarbeidet Cochrane har undersøkt 36 forskningsrapporter om effekten av influensavaksine på friske personer mellom 16 og 65 år.

Blant konklusjonene er at hvis man vaksinerer hundre normalt friske pasienter, vil man kun ungå ett influensatilfelle.

Dette ble i går feirapportert i flere norske medier medier som at bare én av hundre vaksinerte vil unngå sykdom.

Dette stemmer ikke. 75 prosent av de som blir influensasyke, ville unngått sykdommen dersom de var vaksinert, ifølge den samme studien.

Cochrane-rapportens poeng er at risikoen for å få influensa under et utbrudd unasett er så liten, at man må vaksinere mange for å få noen samfunnsmessig effekt.

- Tendensiøse tolkninger Bare en fire prosent av den normalt friske befolkningen som ikke har tatt vaksine vil bli influensasyke under et utbrudd. Dersom den samme gruppa hadde tatt vaksine, ville kun én prosent blitt syke.

Effekten av vaksinen er derfor god, for den enkelte, men den samfunnsmessige gevinsten ved massevaksinasjon av friske mennesker vil være minimal.

Måten Cochrane-funnene ble rapportert på i går, fikk folkehelseinstituttet til å reagere skarpt.

- Vi er godt kjent med dette, vi mener Cochranes oversikter er bra, men at det er tolkningene som er tendensiøse. Det er direkte feil å hevde at denne forskningen viser at disse vaksinene ikke har effekt. Tvert imot viser Cochrane-oversiktene at influensavaksiner har rimelig god effekt, sier assisterende divisjonsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet.

- For den friske delen av befolkningen er gevinsten derimot ikke så stor. Derfor er det bare til risikogruppene at vi anbefaler influensavaksine, sier Aavitsland.

Urovekkende industriforskning Et mer urovekkende funn ved Cochrane-gjennomgangen, er at forskning betalt av legemiddelindustrien gjennomgående kommer fram til mer vaksine-positive resultater enn offentlig finansierte forskningsprosjekter.

- Det er en generell utfordring i medisinsk forskning - at industrifinansiert forskning har en tendens til å vise bedre resultater. Det er uheldig. Vi ønsker å bygge på helt uhildede studier. Selv om industrien har finansiert studien, betyr ikke det at det er noe feil der, men vi har nok de skeptiske følehornene lenger ute hvis det er forskning som er finansiert av industrien, sier Aavitsland.