<strong>PRESSET:</strong> Georgios Papandreou er hardt presset fra alle kanter etter at han varslet en gresk folkeavstemming om EUs krisepakke. Internt i EU fordømmes forslaget, mens hans egen regjering slår sprekker. Foto: Lionel Bonaventure/AFP/Scanpix
PRESSET: Georgios Papandreou er hardt presset fra alle kanter etter at han varslet en gresk folkeavstemming om EUs krisepakke. Internt i EU fordømmes forslaget, mens hans egen regjering slår sprekker. Foto: Lionel Bonaventure/AFP/Scanpix Vis mer

Full forvirring om Papandreou

Motstridende meldinger om at Hellas' kontroversielle statsminister vil trekke seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ATEN/OSLO (Dagbladet): Statsminister Georgios Papandreou skal være klar til å tilby sin avskjed i løpet av kort tid. Dette meldte BBC i ettermiddag.

Ifølge kilder ved den greske statsministerens kontor skal imidlertid dette ikke medføre riktighet, melder gresk fjernsyn. Nyhetsbyrået Reuters melder også at Papandreou ikke har trukket seg fra statsministerjobben.

Krisemøte Kaoset rundt den greske regjeringens framtid og Papandreous stilling kommer etter et hastig innkalt krisemøte i den greske regjeringen ved middagstider, for å diskutere hvordan landet skal forholde seg til EU og IMFs pengenekt etter at de varslet en folkeavstemming om den siste krisepakka.

Papandreou sto foran et opprør innenfor sitt eget sosialdemokratiske parti PASOK og var i ferd med å miste flertallet i parlamentet foran fredagens tillitsavstemning.

Statsminister Papandreou skal akkurat nå være på vei til et møte med president Karolos Papoulios hvor han skal tilby seg å gå av. Ifølge gode kilder skal Papandreou peke på Lukas Papademos, en tidligere sjef for den greske nasjonalbanken, som ny statsminister. Han skal da danne nasjonal samlingsregjering med både sosialdemokrater og konservative, men hvor utenforstående teknokrater skal dominere.

Opposisjonen i Hellas krever i dag nettopp dette og at EUs nye krisepakke blir godkjent umiddelbart av parlamentet, melder AP.

Kan velte økonomien EUs nye krisepakke for Hellas, som landet etter planen skal stemme over 4. desember, innebærer en sanering av gjelda til 120 prosent av BNP (ned fra 160 prosent), ytterligere innstramminger i de offentlige budsjettene og fortsatt billigsalg av greske statlige selskaper.

Papandreou ønsker å forankre dette i folket, noe han varslet allerede før han ble valgt som statsminister, men folkeavstemmingen risikerer nå å velte hele den greske økonomien allerede i løpet av november. Det internasjonale pengefondet (IMF) har allerede varslet at de ikke vil gjennomføre den neste utbetalingen av åtte milliarder euro, dette betyr i realiteten at Hellas går konkurs allerede i løpet av en-to uker.

Stemmer Hellas nei til EUs nye redningspakke, vil de gå ut av euroen. EU-kommisjonen sier imidlertid at det ikke er mulig å forlate eurosonen som består av 17 EU-land uten at man samtidig forlater EU.

- Vi er absolutt forberedt på at Hellas forlater eurosonen, en situasjon vi ikke ønsker vi skal komme opp i, sier Jean-Claude Juncker, formann for gruppen av eurosone-land.

Dagbladet følger saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer