Full forvirring om Taliban-ledere

Spekulasjonene tok fyr da lederne forsvant fra offentligheten. Taliban avviser både intern strid og drap. - En del av gamet, sier norsk ekspert.

MYSTERIUM: Talibans leder, Mullah Haibatullah Akhundzada, figurerer på plakater i Kabul. Ingen skal ha sett ham på en måned. Foto: Reuters / NTB
MYSTERIUM: Talibans leder, Mullah Haibatullah Akhundzada, figurerer på plakater i Kabul. Ingen skal ha sett ham på en måned. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det tok ikke lang tid før ryktene begynte å svirre, da Talibans visestatsminister, Mullah Abdul Ghani Baradar, plutselig ikke var å se offentlig lenger. Flere dager gikk uten at han dukket opp. Fremdeles har ingen sett ham.

Samtidig begynte spekulasjonene å gå rundt den islamistiske bevegelsens toppleder, Mullah Haibatullah Akhundzada. Nærmere en måned har gått siden han har vært å se i offentligheten - både i private og andre sammenhenger.

Rykter om intern strid om ministerposisjoner som hadde endte med drap, har skutt fart.

Viser til opptak

Spekulasjonene har gått så langt at Taliban selv til slutt så seg nødt til å gå ut og avkreftet at noen av deres ledere er døde.

Denne uka gikk bevegelsen ut og sa at Baradar befinner seg i Kandahar. Beskjeden kom sammen med et lydopptak som angivelig skal være av visestatsministeren selv.

- Løgn

Opptaket førte imidlertid til ytterligere spekulasjoner, da det ikke ble publisert videomateriale som kunne bekrefte at Baradar var i live, skriver The Guardian. En av Talibans talsmenn, Sulail Shaheen, avkrefter ryktene på vegne av sin leder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer