Full forvirring om Taliban-ledere

Spekulasjonene tok fyr da lederne forsvant fra offentligheten. Taliban avviser både intern strid og drap. - En del av gamet, sier norsk ekspert.

MYSTERIUM: Talibans leder, Mullah Haibatullah Akhundzada, figurerer på plakater i Kabul. Ingen skal ha sett ham på en måned. Foto: Reuters / NTB
MYSTERIUM: Talibans leder, Mullah Haibatullah Akhundzada, figurerer på plakater i Kabul. Ingen skal ha sett ham på en måned. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Det tok ikke lang tid før ryktene begynte å svirre, da Talibans visestatsminister, Mullah Abdul Ghani Baradar, plutselig ikke var å se offentlig lenger. Flere dager gikk uten at han dukket opp. Fremdeles har ingen sett ham.

Samtidig begynte spekulasjonene å gå rundt den islamistiske bevegelsens toppleder, Mullah Haibatullah Akhundzada. Nærmere en måned har gått siden han har vært å se i offentligheten - både i private og andre sammenhenger.

Rykter om intern strid om ministerposisjoner som hadde endte med drap, har skutt fart.

EVAKUERT: Kaisa Markhus er daglig leder i Ascend Athletics, og har Kabul som arbeidssted. Hun var i Kabul da Taliban tok over makten i den afghanske hovedstaden. Video: Magnus Paus Vis mer

Viser til opptak

Spekulasjonene har gått så langt at Taliban selv til slutt så seg nødt til å gå ut og avkreftet at noen av deres ledere er døde.

Denne uka gikk bevegelsen ut og sa at Baradar befinner seg i Kandahar. Beskjeden kom sammen med et lydopptak som angivelig skal være av visestatsministeren selv.

SAVNET: Mullah Abdul Ghani Baradar (i midten) har vært borte fra offentligheten i flere dager. Foto: Reuters / NTB
SAVNET: Mullah Abdul Ghani Baradar (i midten) har vært borte fra offentligheten i flere dager. Foto: Reuters / NTB Vis mer

- Løgn

Opptaket førte imidlertid til ytterligere spekulasjoner, da det ikke ble publisert videomateriale som kunne bekrefte at Baradar var i live, skriver The Guardian. En av Talibans talsmenn, Sulail Shaheen, avkrefter ryktene på vegne av sin leder.

- Mullah Bradar avviser alle påstander om at han ble skadd eller drept. Han sier det er bare løgn og totalt uten rot i virkeligheten, skriver Shaheen på Twitter.

Til tross for at flere har delt bilder av det som hevdes å være visestatsminsteren, har ingen kunnet bekrefte at bildene faktisk viser Baradar eller når bildene er tatt.

DETTE ER TALIBAN: 20 år etter at Talibans styre i Afghanistan ble styrtet, sitter den fundamentalistiske gruppa igjen ved makten i det krigsherjede landet.  - Dette burde Vesten vært klar over for 20 år siden, mener utenrikskommentator Jan-Erik Smilden. Video: AP/NTB, Dagbladet. Reporter: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Holdt dødsfall hemmelig

Talibans historikk kaster heller ikke mindre bensin på spekulasjonsbålet. Da lederen Mullah Mohammad Omar ble meldt død i 2015, var det allerede gått to år siden han mistet livet. I mellomtida hadde bevegelsen fortsatt å publisere uttalelser i hans navn.

At deres leder, Akhundzada, skal ha avgått ved døden har blitt sterkt tilbakevist fra Taliban. Sist han ble sett offentlig, var da styrkene inntok Kabul 15. august.

- Man vet aldri

En av Norges fremste eksperter på Afghanistan, Arne Strand ved CMI i Bergen, sier til Dagbladet at det så langt har kommet svært lite håndfast informasjon om hva som eventuelt kan ha skjedd med de to lederne. Tirsdag kveld har han ingen opplysninger fra sikre kilder om at noen av dem skal være døde.

- Slike rykter settes ut jevnlig for å så mistillit, og må kunne sies å være «en del av gamet». Men man vet aldri, sier Strand.

At Talibans leder lever et tilbaketrukket liv, er heller ikke noe nytt, ifølge eksperten. Det samme gjorde også tidligere leder Omar, hvis dødsfall altså ble holdt skjult i to år.

- Lederne holder lav profil, og Omar hadde samme tilbaketrukne rolle. Årsaken til at dødsfallet ble holdt skjult den gang, var for å holde bevegelsen samlet, sier Strand.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer