Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full forvirring om Trump har spurt Det hvite hus om barna hans kan få høyeste sikkerhetsklarering

- Det stemmer ikke, sier medlem av Trump sitt overgangsteam. 

KAN FÅ VIKTIGE STILLINGER I ADMINISTRASJONEN: De tre barna Ivanka, Eric og Donald Jr., har selv tidligere sagt at de ikke kommer til å få noen formell rolle i en framtidig Trump-ledet regjering. Foto: AFP/Tasos Katopodis
KAN FÅ VIKTIGE STILLINGER I ADMINISTRASJONEN: De tre barna Ivanka, Eric og Donald Jr., har selv tidligere sagt at de ikke kommer til å få noen formell rolle i en framtidig Trump-ledet regjering. Foto: AFP/Tasos Katopodis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er uklart om hvorvidt Trump har bedt eller ikke bedt Det hvite hus om å gi hans voksne barn høyeste sikkerhetsklarering.

MEKTIG FAMILIE: Barna til Trump er et resultat av tre forskjellige ekteskap, der den ferske presidenten fortsatt er gift med sin tredje kone, Melania. Foto: Sipa
MEKTIG FAMILIE: Barna til Trump er et resultat av tre forskjellige ekteskap, der den ferske presidenten fortsatt er gift med sin tredje kone, Melania. Foto: Sipa Vis mer

CBS News, som var først ute med saken, har snakket med ikke-navngitte kilder, som hevder at Trump har spurt Det hvite hus om det er mulig at barna hans blir sikkerhetsklarert, og dermed får tilgang til statshemmeligheter, når han tiltrer i presidentembetet i januar. Tv-kanalen er sitert av de store internasjonale nyhetsbyråene, og saken har fått mye oppmerksomhet verden rundt.

Samtidig sier et medlem av Trump sitt overgangsteam at Trump verken har forespurt, eller begynt på det omfattende papirarbeidet som skal til for at de voksne barna skal få høyeste sikkerhetsklarering. Det skriver Usa Today.

De tre barna har selv tidligere sagt at de ikke kommer til å få noen formell rolle i en framtidig Trump-ledet regjering.

Må bakgrunnsjekkes

Hvis det CBS sin kilde sier stemmer, må barna til den kommende presidenten, ifølge prosedyrene, bli utpekt som sikkerhetsrådgivere for sin far av det nåværende Hvite hus, for å få denne sikkerhetsklareringen. Når Trump blir president i januar, kan han eventuelt ordne dette selv, skriver den amerikanske kanalen.

VOKSNE BARN: Trump sa gjentatte ganger i sin valgkamp, at dersom han ble valgt skulle han plassere sine finansielle eiendeler i såkalte «blind trust»-fond, som det igjen var tenkt at skulle drives av barna hans. AFP PHOTO / OLI SCARFF
VOKSNE BARN: Trump sa gjentatte ganger i sin valgkamp, at dersom han ble valgt skulle han plassere sine finansielle eiendeler i såkalte «blind trust»-fond, som det igjen var tenkt at skulle drives av barna hans. AFP PHOTO / OLI SCARFF Vis mer

Ifølge reglene trenger man ikke være ansatt av regjeringen for å få sikkerhetsklareringen.

For å få høyeste sikkerhetsklarering må barna hans fylle ut et spørreskjema kalt SF-86, og de må gjennom grundige bakgrunnsjekker. Sikkerhetsklareringen gjør at barna får adgang til statshemmeligheter.

Jobb først, så sikkerhetsklarering

Svein Melby, USA-ekspert og seniorforsker ved institutt for forsvarsstudier, sier det er første gang han hører om dette.

- Det er oppsiktsvekkende. Det er ikke vanlig å få sikkerhetsklarering uten å ha behov for det. Man må ha en jobb i systemet, som igjen krever at man må ha tilgang på informasjon som er klarert. Skal Trumps familiemedlemmer få en slik sikkerhetsklarering må de ha jobber som krever det, for eksempel i administrasjonen , sier Melby til Dagbladet.

- FÅR IKKE KLARERING UTEN JOBB: Melby tror ikke barna kan få denne klareringen uten at de har en offisiell funksjon, og sier det er neppe en problemstilling dersom de ikke skal jobbe for faren. Foto: Institutt for forsvarsstudier
- FÅR IKKE KLARERING UTEN JOBB: Melby tror ikke barna kan få denne klareringen uten at de har en offisiell funksjon, og sier det er neppe en problemstilling dersom de ikke skal jobbe for faren. Foto: Institutt for forsvarsstudier Vis mer

Melby tror ikke barna kan få denne klareringen uten at de har en offisiell funksjon, og sier det er neppe en problemstilling dersom de ikke skal jobbe for faren.

- Det er noe som heter «need to know» når man snakker om denne typen klareringer. Det er en tommelfingerregel om slik informasjon, og betyr at man ikke får vite mer enn man trenger for å gjøre jobben sin.

«Family affair»

Regler mot nepotisme hindrer den nye presidenten i å ansette barna til å jobbe i Det hvite hus, men reglene hindrer ikke barna i å få sikkerhetsklareringen.

Trumps datter Ivanka, og sønnene Eric og Donald Jr. og Trumps svigersønn Jared Kushner var alle aktive i Trumps presidentvalgkamp, og i forrige uke ble det klart at de blir med i Trumps overgangsteam.

DETTE PRIORITERTER HAN: Da den kommende presidenten, Donald Trump, besøkte Det hvite hus dagen etter valget, fikk han spørsmål om hva han vil prioritere først som president. Her er svaret. Video: CNN Vis mer

Flere har nå sagt at de er bekymret for at Trumps globale forretningsimperium vil bli et viltvoksende rot av interessekonflikter og etiske floker for Trump, og etterhvert for hele USA, når han han blir tatt i ed.

- Å blande familiemedlemmer for sterkt inn i styre av landet er problematisk, særlig når man har store forretningsinteresser å ivareta, sier Melby, som kan fortelle at det ikke er noe nytt og uhørt at amerikanske presidenter tar med seg familien inn i politikken.

- John F. Kennedy hadde jo sin bror Robert som justisminister. Da Bush senior var president, var sønnene hans inne og gjorde politisk arbeid. Og Hillary Clinton hadde en sentral jobb med helsepolitikk i Bill Clintons regjeringstid, sier han.

Skal styre butikken

Trump sa gjentatte ganger i sin valgkamp, at dersom han ble valgt skulle han plassere sine finansielle eiendeler i såkalte «blind trust»-fond, som det igjen var tenkt at skulle drives av barna hans.

«Blind trust»-fond blir vanligvis brukt av politikere og andre i sensitive stillinger, for å unngå offentlig ettersyn og beskyldninger om interessekonflikter.

Han har senere blitt kritisert for at dersom barna styrer fondet, vil fondet ikke fungere slik et «blind trust»-fond er tenkt, siden barna har kjennskap til både hvor og hvordan hans penger er investert.

CBS vet ikke hvem av barna Trump har spurt etter sikkerhetsklarering for.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!