Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full forvirring om Trumps nye ståltoll: Vet ennå ikke om Norge rammes

USA innfører ny toll på stål og alumium. EU er blant dem som har fått unntak, men det er tvil om Norge.

KAN BLI RAMMET: Norsk stål og aluminium kan bli rammet av en toll på henholdsvis 25 og 10 prosent. Her Hydro Aluminiums fabrikk i Øvre Årdal.
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
KAN BLI RAMMET: Norsk stål og aluminium kan bli rammet av en toll på henholdsvis 25 og 10 prosent. Her Hydro Aluminiums fabrikk i Øvre Årdal. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA lar flere av sine største handelspartnere slippe den nye tollen på stål og aluminium. EU er blant dem som har fått unntak.

Det er imidlertid uklart om Norge får dette.

- Det er alvorlig og bekymringsfullt at USA har besluttet å innføre handelshindre for aluminium og stål. Dette sår tvil om respekten for det multilaterale, regelbaserte handelssystemet. Vi forventer at WTO-regelverket overholdes fra alle WTOs medlemmer, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (Høyre).

- Kjenner ikke vilkår

I UVISSHET: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og Norge. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
I UVISSHET: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og Norge. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Ekstratollen settes på pause for Europa, Argentina, Australia, Brasil, Canada, Mexico og Sør-Korea.

- Vi kjenner ikke til hvilke vilkår som er gitt for unntakene som det nå varsles om eller nøyaktig hvilke land som er omfattet, sier Søreide.

- Fra norsk side har vi vært tydelige overfor amerikanske myndigheter på at vi forventer likebehandling for Norge i denne saken.

- Vi vil snarlig ta kontakt med amerikanske myndigheter, opplyser utenriksministeren.

25 og 10 prosent

Donald Trumps handelsrepresentant Robert Lighthizer kunngjorde den nye tollen i en høring i Senatets finanskomité torsdag. Han nevnte Europa, men det er ennå ikke klarhet om Norge er en del av dette.

Trump har varslet en ekstratoll på 25 prosent på stål og 10 prosent på aluminium, men han har eksplisitt åpnet for unntak for USAs allierte. De nye tollsatsene vil tre i kraft fredag klokka 17 norsk tid for landene som ikke er unntatt.

- FANTASTISK: President Donald Trump hyller sin kinesiske kollega Xi Jinping på et lukket møte for sine støttespillere. Trump er dypt imponert over at Xi kan være president på livstid. Video: CNN Vis mer

NTB har ikke lyktes i å få klarhet i om Lighthizer med «Europa» bare siktet til EU. Ifølge Lighthizer gjelder unntakene bare på midlertidig basis mens det forhandles om mer varige løsninger.

EUs handelskommissær Cecilia Malmström var denne uka på besøk i Washington for å diskutere saken direkte med USAs handelsminister Wilbur Ross og andre amerikanske ledere, skriver NTB.

Ifølge henne vil det nå bli opprettet en egen arbeidsgruppe mellom EU og USA for å diskutere saken videre.

Norge er ikke omfattet av EUs felles handelspolitikk og står dermed alene i samtalene med amerikanerne.

Nye tiltak mot Kina

Nyheten om EU-unntaket kommer samtidig som Trump varsler nye tollsatser på opp mot 60 milliarder dollar mot Kina.

Trump mener tiltakene er helt nødvendige for å rette opp i USAs store handelsunderskudd.

Den amerikanske presidenten går samtidig hardt ut mot EU.

FYSISK: Joe Biden talte under et arrangement mot seksuell trakassering på universitetet i Miami da han kom med harde utfall mot Donald Trump. Den tidligere visepresidenten sa han ville tatt med Trump bak gymsalen og banket ham opp, hvis de hadde gått på videregående. Donald Trump svarte i dag på angrepet - på Twitter. Der skriver presidenten at ha... Vis mer

- De har i stor grad utestengt landet vårt. De har barrierer som gjør at de kan handle med oss, mens vi ikke kan handle med dem. De har veldig sterke barrierer og høye tollsatser, mens vi ikke har det. Det er veldig urettferdig, sier Trump, ifølge NTB.

Vil ikke la seg true

Trump har flere ganger gjort det klart at han ønsker kutt i EUs tollsatser mot USA. Han har også truet med å slå til mot europeisk industri, blant annet ved å innføre høyere toll på bilimport.

Saken var torsdag ettermiddag oppe til diskusjon på EUs toppmøte i Brussel. Der var budskapet at EU ikke vil forhandle under trusler.

Men EU er åpen for dialogen, fastslår Malmström.

Ifølge henne skal den nye arbeidsgruppen blant annet diskutere det hun omtaler som «irritasjonsmomenter» i handelen mellom EU og USA.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!