PARISAVTALEN: Utenriksminister Rex Tillerson sier søndag at Donald Trump kan komme til å snu om Parisavtalen. Det skaper full forvirring. Foto: NTB Scanpix
PARISAVTALEN: Utenriksminister Rex Tillerson sier søndag at Donald Trump kan komme til å snu om Parisavtalen. Det skaper full forvirring. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Donald Trump i Det hvite hus:

Full forvirring om USA og Parisavtalen. Tillerson: - USA kan bli værende i klimaavtalen

I går sa EU-topp at USA kan bli værende i avtalen, men det avkreftet Det hvite hus like etterpå. Nå kommer Tillerson også med en uttalelse som skaper forvirring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I juni offentliggjorde den amerikanske presidenten Donald Trump at USA melder seg ut av Parisavtalen. Men det siste døgnet har ulike uttalelser skapt full forvirring om hvordan USA stiller seg til klimaavtalen.

- USA kan bli værende i Parisavtalen under de rette betingelsene, skal utenriksminister Rex Tillerson ha sagt søndag, skriver blant annet Reuters.

Uttalelsen skal ha kommet da han besøkte CBS-programmet «Face The Nation».

- Presidenten sa han er åpen for å finne fram til de betingelsene som skal til for at vi skal forbli tilknyttet andre i det vi alle er enige om at er et utfordrende problem, skal Tillerson ha sagt.

Liknende uttalelser skal også ha kommet fra andre kilder i Det hvite hus den siste tida.

Fakta om Parisavtalen:

  • Global klimaavtale vedtatt i Paris 12. desember 2015.
  • Formålet er å holde den globale oppvarmingen under 2 grader og prøve å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader.
  • Over 180 land har overlevert frivillige nasjonale utslippsmål til FN. I klimaavtalen står det at disse etter hvert skal skjerpes, og planen er å oppdatere dem hvert femte år.
  • I tillegg skal landene styrke sin evne til å tilpasse seg klimaendringene. Rike land skal innen 2020 skaffe til veie minst 100 milliarder dollar årlig til klimatiltak i fattige land.
  • Avtalen trådte formelt i kraft fredag 4. november 2016.

EU-topp: - Melder seg ikke ut

Uttalelsen til Tillerson kommer bare timer etter at det ble full forvirring lørdag kveld da en EU-topp skal ha sagt til Wall Street Journal at USA likevel ikke kom til å trekke seg ut av den globale klimaavtalen.

Dette avviste Det hvite hus like etterpå.

- Som presidenten har gjort klinkende klart, kommer USA til å trekke seg ut om vi ikke kan få nye vilkår som er mer gunstig for vårt land, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus lørdag, ifølge NTB.

Uklart om de vil inn eller ut

Med sprikende uttalelser til pressen fra både EU-topp og nå den amerikanske utenriksministeren, er det ikke godt å vite hva presidenten egentlig tenker om USAs framtidige forhold til Parisavtalen.

- Det er ut som at det er full forvirring om hva som er sagt og hvem som sier hva. Når utenriksministeren sier at mulighetene ligger der, så er det noe. Men det som er det store her et Trumps uforutsigbarhet, sier USA-ekspert Ole Moen til Dagbladet.

Han legger til at det er mange baller i lufta i Washington om dagen, og nevner både Trumps ønske om å avvikle DACA-programmet og situasjonen med Nord-Korea.

Moen påpeker også at den amerikanske presidenten flere ganger har endret meninger.

- Problemet stikker ved presidentens psyke. Han handler uten impulskontroll, angrer og går tilbake. Det må være en utrolig vanskelig situasjon for dem som jobber rundt ham. Rådgiverne tripper på tærne, for de vet at de kan bli sendt rett ut, sier Moen.

Han legger til at det også må være vanskelig for reporterne som skal følge tritt med hva presidenten går fram og tilbake på, og hvem som sier hva og hva de mener med det de sier.

- Må være noe i det

Trump har gjentatte ganger kalt menneskeskapte klimaendringer en bløff, og ga et valgløfte om å «kansellere» Parisavtalen.

- Tror du det kan være endringer på gang når det kommer sprikende uttalelser som dette?

- Det vil jeg tro. Wall Street Journal er ikke akkurat en rennesteinsavis som bare sender ut meldinger. Så når en EU-person sier noe sånt, må det være noe i det, svarer Moen, og legger til:

- Det som er typisk for Trump er at han slenger med leppa og så går tilbake på ting. De rundt har ikke styring på ham, og det er store usikkerhetsmomenter knyttet til det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer