Full forvirring om våpenhvile i Øst-Ukraina

Ukraina hevder å ha inngått våpenhvile - Russland avviser.

ROER NED: Russlands president, Vladimir Putin, og den ukrainske presidenten, Petro Porosjenko, er enige om en permanent våpenhvile. Her fra da de to møtte hverandre i Minsk i forrige uke. Foto: Sergej Bondarenko / Reuters / NTB scanpix
ROER NED: Russlands president, Vladimir Putin, og den ukrainske presidenten, Petro Porosjenko, er enige om en permanent våpenhvile. Her fra da de to møtte hverandre i Minsk i forrige uke. Foto: Sergej Bondarenko / Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukrainas president, Petro Porosjenko, og hans russiske motpart, Vladimir Putin, har blitt enige om en våpenhvile i Øst-Ukraina, opplyste ukrainske myndigheter.

Men en talsmann for Russlands president Vladimir Putin sier at Russland ikke har blitt enige om en våpenhvile, ettersom Russland «ikke er part i konflikten i Øst-Ukraina».

Dette har Putin for så vidt sagt hele tida. Spørsmålet er om Ukrainas regjering har fått til en avtale om våpenhvile med de pro-russiske opprørerne, muligens med medvirkning fra Putin.

De to presidentene har blitt enige om en permanent våpenhvile i Donbass-området i det østlige Ukraina, opplyste president Porosjenkos kontor onsdag.

Porosjenko og Putin drøftet onsdag krisa i Ukraina på telefon.

- Det ble oppnådd enighet om hvilke skritt som skal tas for å få gjenopprettet freden, hetere det i en uttalelse fra presidentens kontor.

Putin og Porosjenko møttes i Minsk i forrige uke sammen med blant annet EUs utenrikssjef, Catherine Ashton. Men da ble det ikke gjort fremskritt i forsøket på å få på plass en fredsavtale.

Putin har hele tida avvist at Russland er en part i striden og insisterer på at Ukraina må forhandle med de pro-russiske opprørerne og løse krisa med dem.

Russiske myndigheter avviser også at russiske soldater kjemper på separatistenes side. Donbass er det østlige hjørnet av Ukraina, mot grensa til Russland, og består av fylkene Donetsk og Luhansk.

(NTB-AFP-Reuters)

(Dagbladet.no kommer med mer)