Full forvirring rundt pågripelse i Irak

Det hersket søndag full forvirring om Saddam Husseins nestkommanderende Izzat Ibrahim al-Duri er pågrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Izzat Ibrahim al-Duri er Iraks mest ettersøkte mann og den mest høytstående tjenestemannen fra Saddam Husseins regime fremdeles på flukt.

Al-Duri er selveste kløverkongen i amerikanernes kortstokk over etterlyste, og USA har utlovet en dusør på 10 million dollar til den som hjelper til med å få ham arrestert.

Irakiske myndigheter kunngjorde tidligere søndag at al-Duri var arrestert i en operasjon der både amerikanske styrker og den irakiske nasjonalgarden deltok.

De hevdet også at rundt 70 av al-Duris støttespillere ble drept eller såret i aksjonen, og at 80 andre pågrepet.

Avviser

Men senere søndag avviste det amerikanske militæret at al-Duri var i deres varetekt.

- Den multinasjonale styrken i Irak bekrefter at vi ikke har Izzat Ibrahim al-Duri i varetekt, heter det i en uttalelse.

Deretter avviste et høytstående medlem av den irakiske nasjonalgarden at al-Duri er tatt til fange.

- Våre styrker deltok ikke i noen operasjon og tok ikke Izzat Ibrahim al-Duri til fange, og vi har ikke noe informasjon om saken, sa generalmajor Ahmed Khalaf Salman, som er sjef for regionen der pågripelsen ble opplyst å ha funnet sted.

- Ingen styrker deltok, la han til.

Og søndag kveld karakteriserte Iraks forsvarsminister meldingene om pågripelsen som grunnløse.

- Vi har ikke noe informasjon om dette. Det som ble opplyst i en uttalelse gitt av forsvarsdepartementet er grunnløst, sa forsvarsminister Hazim al-Shalaan til libanesisk TV.

DNA-test

Tidligere søndag kveld opplyste statsminister Iyad Allawis kontor at det ble utført DNA-test av mannen som ble pågrepet for å fastslå om det er Izzat Ibrahim al-Duri eller ikke.

- Ja, styrkene har tatt til fange en person som kan være ham. De venter nå på DNA-testene, så ingenting er klart ennå, sa Allawis talsmann Taha Hussein.

- De siste meldingene vi har fått tyder på at sannsynligvis ikke er ham, sa Pentagon-talsmann Glenn Flood til nyhetsbyrået AFP søndag kveld.

Rettssak mot Saddam

Søndag ble det også klart at rettssaken mot Iraks styrtede eksdiktator Saddam Hussein og hans medarbeidere vil starte om få uker.

Et medlem av den irakiske regjeringen opplyste at USA ikke skal spille noen rolle i rettssaken.

- Nei, Saddam Hussein vil bli dømt av det irakiske rettsvesen og han vil få en rettferdig dom, sa minister Qassam Daod under et besøk i Kuwait. (NTB-AFP-Reuters)

FORVIRRING:Det var søndag uklart om Saddams høyre hånd, Izzat Ibrahim al-Douri, faktisk ble tatt i en militæraksjon ved Tikrit søndag.