Full forvirring: Svenske diplomater skal utvises fra Russland

Verken Sverige eller Russlands ambassadør vil kommentere saken overfor Sveriges Television.

SKAL VÆRE UTVIST FRA MOSKVA: Ifølge SVT skal flere svenske diplomater bli utvist fra Russlands hovedstad. Foto: AP Photo / Alexander Zemlianichenko / NTB Scanpix
SKAL VÆRE UTVIST FRA MOSKVA: Ifølge SVT skal flere svenske diplomater bli utvist fra Russlands hovedstad. Foto: AP Photo / Alexander Zemlianichenko / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(NTB/Dagbladet): To diplomater ved den svenske ambassaden i Moskva kommer til å bli utvist fra Russland, opplyser kilder til Sveriges Television.

Verken den svenske ambassaden i Moskva eller det svenske utenriksdepartementet vil kommentere opplysningene. Det vil heller ikke Russlands ambassadør Viktor Tatarintsev.

Kritiserte russerfrykt

SVT skriver at Russland tidligere har utvist svenske diplomater etter at Sverige har utvist russiske statsborgere eller diplomater.

Da kanalens reporter stilte Tatarintsev spørsmål om hvorvidt dette hadde hendt nå, la han på telefonen.

Ambassadøren omtalte i oktober den retningen forholdet mellom Sverige og Russland har tatt som et paradoks.

- Til tross for at vårt land har byttet statsform (fra Sovjet-tidas diktatur red.anm.) og tatt enorme steg mot åpenhet og demokratisering, har det svenske synet på russere ikke blitt bedre. De mellomnasjonale relasjonene blomstrer heller ikke, skrev Viktor Tatarintsev i et innlegg publisert av Dagens Industri.

- Ærlig talt har jeg aldri opplevd en slik frykt for russere som nå, legger diplomaten til i samme innlegg.

GIGANTBASE: CNNs Brian Todd rapporterer fra Putins arktiske militærbase. Her trener soldater sammen med reinsdyr, på den gigantiske basen som kan huse 150 tropper og krigsfly. Video: CNN Vis mer

- Har lagt ny strategi

Tatarintsevs innlegg ble skrevet i forbindelse med militærøvelsen «Aurora 17» holdt på Gotland i september. Der deltok totalt 21 500 soldater, inkludert flere fra Norge, USA og andre Nato-land.

Dette i det SVT omtaler som den største svenske militærøvelsen siden 1993.

- Etter annekteringen av Krim, krigen i Ukraina og politisk press mot Baltikum har vi fått en ny sikkerhetssituasjon i denne delen av Europa. Vi har sett at situasjonen har forverret seg, sa Sveriges forsvarsminister Peter Hultquist til Sky News i september.

- Sverige har en lagt en ny strategi, la han til i forbindelse Aurora 17.

Advarte mot Nato-medlemskap

Om den strategien er et tettere samarbeid med Nato, vil det ikke bli tatt imot med jubel fra russisk hold. Særlig ikke hvis det ender i et fullverdig medlemskap.

Russlands president Vladimir Putin uttalte i sommer at en slik handling vil «påvirke landenes mellomnasjonale forhold på en negativ måte».

- Et Nato-medlemskap vil innebære at Natos utstyr blir satt opp i Sverige. I så fall ville vi blitt nødt til å se på hvordan vi kan svare på trusselen, sa Putin, ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS.

  • Presisering: I en tidligere utgave av denne artikkelen sto det at svenske diplomater hadde blitt utvist av Russland. Ifølge SVTs opplysninger kommer de til å utvises.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer