FULL FRIFINNELSE:  Forsvaret går inn for full frifinnelse av overgrepstiltalte Rune Øygard. Forsvarer Mettte Yvonne Larsen mener at retten må se bort ifra en rekke vitner dersom de skal få jentas historie til å rime. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FULL FRIFINNELSE: Forsvaret går inn for full frifinnelse av overgrepstiltalte Rune Øygard. Forsvarer Mettte Yvonne Larsen mener at retten må se bort ifra en rekke vitner dersom de skal få jentas historie til å rime. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Full frifinnelse av Rune Øygard

Forsvaret mener retten må se bort fra en rekke vitner for å få jentas historie til å henge på greip.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): Forsvarer Mette Yvonne Larsen går nå gjennom beviser som ikke finnes i saken mot overgrepstiltalte Rune Øygard.

- Dette er ting politiet har lett etter i betydelig utstrekning, uten å finne noe, sier advokaten om «bevisene som mangler».

- Full frifinnelse - Jeg mener, ærede rett, at det er mange momenter som blir vanskelig å forklare, dels i hva fornærmede har sagt, hva andre har sagt, eller hva Rune Øygard og hans kone har sagt, som dere nærmeste må se bort fra da.

- Jeg nedlegger påstand om full frifinnelse for Rune Øygard for begge påstander.

Larsen antyder at jenta har havnet i en situasjon der en kjede av hendelser ledet til politiets etterforskning av saken. Hun mener jenta forklarer seg falskt.

- Hvor lett er det å gå tilbake på noe? Faren ville vente med å anmelde, jenta ville ikke anmelde. Det var mora som sa de måtte anmelde. Det skal sikkert være sånn, at det er mor som tar affære. Men så går hun til det skrittet og anmelder og ballen begynner å rulle. Jeg vet ikke om det er sånn jeg, men retten er nødt til å sette seg ned og se på det, sier Larsen.

Dette er forsvarets oppramsing av mangel på bevis:

Ingen sædrester Folkehelseinstituttet har ikke funnet sæd-rester på sengetøy fra hyttene til Øygard og hans bolig i Vågå, hvor jenta har forklart at samleiene har funnet sted.

- Det er jo litt rart, hvis det er mer enn 50 samleier, at det ikke er gjort funn i hjemmet eller hyttene. Rettsmedisinsk skrev at sædrester også finnes sjøl om lakenet er vasket, sier Larsen.

Ingen bildebeivs I samtaledata som er innhentet fra en tremånedersperiode mellom juni og september er det ikke funnet bildebevis.

Jenta har forklart at Øygard har tatt et toppløs-bilde av henne med sin mobil på hytta i Vågsøy, men dette er ikke funnet.

Ikke vitneobservasjoner Mette Yvonne Larsen påpeker at ingen vitner har forklart at Øygard i løpet av de aktuelle årene har oppført seg mistenkelig.

- Det er heller ingen vitneopservasjoner av noe rart fra Rune Øygards side. Ingen har sett at han tatt på henne. Ingen har sett noe gjensidig fra hans side, sier Larsen.

- Vi har hatt unge og eldre jenter, og ingen kunne drømt om at Rune Øygard var personen som kunne gjort et slikt overgrep. Dette er ikke avgjørende, men et viktig moment, argumenterer Larsen.

Ikke sex-prat Advokaten trekker også fram Skype-samtalene og sms-ene, som har gått fram og tilbake mellom jenta og Øygard.

Larsen sa tidligere at det er forunderlig at det ikke snakkes om seksuell kontakt i disse loggene, når jenta sier at de har hatt samleier annenhver uke i to år.

- Det er massiv kontakt mellom Øygard og jenta, men det står ikke noe om seksuell kontakt.

Ikke overgrepsmodus Rune Øygards oppførsel etter at han ble anmeldt stemmer ikke overens med moduset til en overgriper, mener Mette Yvonne Larsen.

Ikke arr Larsen påpeker at arrene jenta påstår at Øygard har, ikke er funnet.

- Jeg vil bare understreke at det arret overhodet aldri er funnet, sier Larsen.

Subsidiær påstand Mette Yvonne Larsen kommer også med en subsidiær påstand, uten at dette er noen innrømmelse av skyld.

Dette gjøres for å begrense den eventuelle straffen tiltalte vil få ved en fellende dom.

- Det er ikke bevist at denne seksuelle handlingen, om den skjer, finner sted før hun er 14 år. Retten kan, subsidiært, ikke legge til grunn mer enn fem eller seks samleier totalt sett, og at alle fant sted etter fylte 14 år, sier Larsen.

Retten er avsluttet for dagen, og vil starte igjen med bistandsadvokaten i morgen klokka ni.

- SNAKKER USANT:  Mette Yvonne Larsen (49) la fram en påstand om ballen begynte å rulle etter at jentas mor anmeldte saken, og at jenta etter dette forklarte seg usant. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- SNAKKER USANT: Mette Yvonne Larsen (49) la fram en påstand om ballen begynte å rulle etter at jentas mor anmeldte saken, og at jenta etter dette forklarte seg usant. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer