Fem dissenser i Venstres nye partiprogram

Full fyr om vin, hasj og skatt

Partilederkampen ble avgjort i høst, nå er det politikken som skaper uenighet i Venstre. Programutkastet har dissenser om om vin i butikk og cannabis på apotek, men også om formuesskatten.

NY LEDERTROIKA: Venstre valgte en helt ny ledelse på landsmøtet i høst. Til våren skal et helt nytt stortingsprogram vedtas. Da blir det heftige runder om vin, cannabis og om formuesskatten bør fjernes eller beholdes. Foto: Geir Olsen / NTB
NY LEDERTROIKA: Venstre valgte en helt ny ledelse på landsmøtet i høst. Til våren skal et helt nytt stortingsprogram vedtas. Da blir det heftige runder om vin, cannabis og om formuesskatten bør fjernes eller beholdes. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I alt er det fem dissenser i stortingsvalgprogrammet som skal vedtas på landsmøtet til våren. Det er lite i Venstre-sammenheng.

- Det pleier å være rundt ti, sier nestleder Sveinung Rotevatn til Dagbladet.

Han har ledet arbeidet i programkomiteen, som torsdag kveld la fram sitt endelige utkast.

- Det er kort og konsist og bare på 50 sider, sier Rotevatn.

Han tok over vervet som leder av programkomiteen etter Guri Melby, da hun ble partileder.

- Nå er det opp til medlemmene å si sin mening. Det er landsmøtet i april som avgjør hvordan det endelege programmet skal se ut, sier Melby.

Prioriterer det viktigste

LEDERKAMP: Foran landsmøtet i høst var det tre kandidater til vervet som leder i Venstre. - Det er bra at vi er mange som har hatt lyst til å lede Venstre fremover, sa Sveinung Rotevatn til Dagbladet den gang. Video: Christian Roth Christensen Reporter: Arnhild Aass Kristiansen Vis mer

Programkomiteen i Venstre har bestått av femten personer, inkludert to vararepresentanter. Rotevatn sier målet med arbeidet har vært å spisse Venstres budskap om de viktigste sakene.

- Det er klimakampen, en bedre skole og vekst i arbeidsplasser og næringsliv etter coronakrisa, fastslår han.

Da førsteutkastet til nytt partiprogram ble lagt fram tidligere i høst, skjedde det uten dissenser. Men nå er det altsåfem i alt. Hva har skjedd?

- Vi ønsket å legge fram et førsteutkast uten dissenser fordi de er veldig styrende for debatten, sier Rotevatn.

Nå har førsteutkastet vært ute til sirkulasjon blant medlemmene, som har kunnet sende inn sine innspill.

Vin og cannabis

To av dissensene knytter seg til uenighet om fjerning av tollvernet på import av landbruksvarer og kutt i landbruksstøtten. I tillegg har fem av programkomiteens medlemmer tatt dissens i spørsmålet om vin skal kunne selges i butikk.

Flertallet i Venstres programkomité går nemlig inn for dette. Det er en samlet komité som ønsker å tillate søndagsåpne butikker og salg av sterkøl i butikk. Helsepolitisk talsperson Carl-Erik Grimstad er blant dem som støtter dissensen.

Dissens er det også om formuleringene i programutkastet som tar til orde for å vurdere «streng og kontrollert omsetning av cannabis, for eksempel gjennom apotek».

Formuesskatt

Den siste dissensen er knyttet til formuesskatten. Unge Venstres leder Sondre Hansmark står bak denne, sammen med komitémedlemmene Mia Bruvik og Amanda Rygg.

De tre mener Venstre ikke bør jobbe for en videre nedtrapping av formuesskatten, men beholde en moderat formuesskatt.

- Vi vil sørge for at det blir mer lønnsomt å investere i produktiv virksomhet enn i eiendom, gjennom likere verdsettelse av formuesobjekter. Bunnfradraget må økes for å skjerme vanlige folk og oppstartbedrifter, heter det i begrunnelsen for dissensen.

- En bedre skatt

Sondre Hansmark argumenterer for sitt syn på formuesskatten i et debattinnlegg i Dagbladet.

- Formuesskatten bør ikke fjernes, den bør forbedres, fastslår han.

- Det er viktig å bevare små økonomiske forskjeller og store muligheter i Norge. Vi bør senke skattene på det som gir økt verdiskapning, men vi bør ikke prioritere skatteletter på det som ikke gir økt verdiskapning, sier Unge Venstre-lederen.

Han viser til at avkastningen på kapital vokser raskere enn økonomien for øvrig gjør.

- Da betyr reduksjoner i formuesskatten at de med formue vil dra enda mer ifra enn de gjør i dag. Venstre bør heller prioritere skatteletter til vanlige folk som ikke opplever store lønnsøkninger, påpeker Hansmark.

Venstres programutkast

* Venstre-programmet tar blant annet til orde for å beholde elbilfordelene ut 2025, flere valgfag i ungdomsskolen og gjennomføringsrett for elever i videregående.

* Det er også enighet om forenklinger for næringsdrivende, mer frihandel og internasjonalt samarbeid samt søndagsåpne butikker.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer