Full gass med Che

Che Guevara og Gael García Bernal har én ting felles.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DE TO VENNENE

benyttet fridagen til å dagdrømme over en kopp mate, en te brygget på blader fra kokaplanten. Ernesto Guevara, som skal bli mye mer kjent under kallenavnet Che, var 23 år og lei medisinerstudiet. Den litt eldre Alberto Granado var smågretten fordi han måtte slutte på lepraklinikken og hadde fått en mye dårligere betalt jobb. Kompisene drømte seg innom tropiske øyer og det asiatiske kontinent før ideen ble formulert: «Hvorfor drar vi ikke til Nord-Amerika?»

SLIK STARTET

det hele, forteller Che Guevara i det som seinere skulle bli gitt ut som «Motorsykkeldagbøkene». Kameratene gjorde alvor av drømmen og reiste gjennom det meste av Sør-Amerika. En del av reisen ble gjennomført på Guevaras motorsykkel - en Norton 500 kubikker de kalte «la poderosa», som altså betyr noe sånt som den kraftfulle. I sju måneder var de to på veien. Starten gikk fra hjemlandet Argentina og over pampasen til Chile. Opp langs kysten mellom havet og Andesfjellene til Peru, og videre gjennom Colombia til Venezuela.

WALTER SALLES

har laget film basert på Guevaras dagbøker og brev fra reisen, og den har premiere nå i slutten av august. Meksikanske Gael García Bernal spiller hovedrollen som Che. Tjuefem år gamle Bernal er allerede en erfaren fyr som har medvirket i fjorten filmer. Nylig avsluttet han innspillingen av filmen «The King» sammen med Daryl Hannah og Sam Shepard.

-  Arbeidet med Che og hans materiale inviterer til sjølgransking. Det er en reise som handler om å miste seg selv og finne seg selv, har Bernal uttalt til den britiske avisa The Observer.

SAMME AVIS

omtaler den unge stjerna som «Latin-Amerikas svar på James Dean». Flere har gjort den referansen. Ernesto Guevara ble omtalt som en slags «James Dean eller Jack Kerouac» av Washington Post da de i sin tid anmeldte Motorsykkeldagbøkene.

De hadde vel kanskje det felles at de alle var relativt unge folk som ville uttrykke seg på femtitallet, men de gjorde det på svært forskjellige arenaer. Jack Kerouac født i 1922 var eldst, og kom i 1957 med boka «On the Road», som alle måtte lese. Tonen er en helt annen enn den Guevara formidler fra sin reise. Guevara var medisinstudent med et politisk hjerte.

ERNESTO OG ALBERTO

ble tatt imot som «de to doktorene fra Perons land». Det utnyttet de litt etter som det passet dem. Guevara formidler i sin reiseskildring noe mer enn jakt på husly og vin. Hans beskrivelse av hvordan folk levde på det latinamerikanske kontinent, er en form for politisk oppdagelsesferd. Che omtaler også, med en medisiners entusiasme, alle de plager som rammer ham underveis.

Ernestos far, Ernesto, skriver i forordet til Ches dagbøker: «De to skulle følge conquistadorenes fotspor, men med en helt annet hensikt.»

Og det var før gamle Ernesto kjente revolusjonshelten Che.