Full gass mot Jagland

Ap-leder Thorbjørn Jagland ble nærmest avkledd på Stortingets talerstol i går, da tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik utfordret ham i gasskraftsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter Dagbladets opplysninger tidligere denne uka om at norske gasskraftverk vil føre til økte CO{-2}-utslipp i Europa, ba Bondevik om en redegjørelse.

Bondevik gikk av som statsminister i mars da stortingsflertallet vedtok bygging av gasskraftverk. Ap's bærende argument var at dette var god miljøpolitikk fordi Europas samlede CO{-2}-utslipp ville gå ned. Man hevdet at gasskraft fra Norge i stor grad ville erstatte sterkt forurensende kullkraft fra Europa.

Misforståelse?

Dette er nå blitt tilbakevist fra ledende miljøhold i Europa, gjengitt i Dagbladet tidligere denne uka.

- Jagland kommer med et meget uklart svar. Han blander blant annet sammen gasseksport og kraftproduksjon, som om det var en og samme sak. Dette er i beste fall en gigantisk misforståelse og i verste fall desinformasjon, sier Bondevik til Dagbladet.

Direkte forbrenning av gass er langt mer miljøvennlig enn forbrenning til produksjon av kraft i et gasskraftverk.

Bondevik ble ikke noe klokere av Jaglands forklaringer overfor Stortinget i går.

- Det eneste som blir klarere og klarere, er at Ap har drevet misvisende informasjon fra første stund, sier Bondevik.

Rystet

Alliert i gasskraftsaken, SV-leder Kristin Halvorsen, er like rystet:

- Bekymringsfullt. Man kan stille spørsmålet om Ap og Jagland faktisk ikke ser forskjell på bruk av gass til direkte forbrenning og forbrenning til produksjon av kraft i et gasskraftverk.