Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full gass mot oljefri framtid

LO-leder Gerd-Liv Valla vil ha revolusjon - sammen med Ap-sjef Thorbjørn Jagland. De to vil ha et statlig selskap som skal forsyne norske hus med gass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag blåser Jagland og Valla i gang kampen for at Norge skal gjennomføre en industriell og miljøpolitisk revolusjon. Med et statlig selskap med fire milliarder i egenkapital som sammen med private bedrifter skal legge gassrør til Østlandet, Vestlandet og Midt-Norge.

I tillegg skal mellom fire og seks milliarder brukes på CO{-2}-frie gasskraftverk, utvikling av miljøteknologi og elektrifisering av oljeproduksjon.

Hydrogennasjon


Ti til tjue år fram i tid skal Norge være en hydrogennasjon mer enn en oljenasjon. Et land som er drevet av ren energi og som tjener store penger på den nye teknologien.

Det er etter det Dagbladet erfarer kjernen i budskapet som Thorbjørn Jagland, Gerd-Liv Valla og Arent M. Henriksen presenterer på en pressekonferanse i dag. Henriksen har i et halvt år ledet LO/Ap-utvalget som har samlet industrifolk og miljøvernere.

Deler Ap


Utvalget har jobbet etter to forutsetninger som i lang tid delte Ap i to leirer:

  • LO-kongressens vedtak om at ti prosent av vår naturgassproduksjon i år 2010 skal brukes i Norge, en femdobling fra i dag. Det har betydd støtte til bygging av forurensende gasskraftverk.

  • Kyoto-protokollen med lavere klimautslipp skal følges. Dette har vært det sterkeste argumentet fra gasskraftmotstanderne i Ap.

De har en plan...


Den nye planen løser denne konflikten - og tar i tillegg brodden av Kjell Magne Bondeviks insistering på «sterkt forurensende gasskraftverk».

Offisielt går ikke utvalget inn for å skrinlegge byggingen av de tre gasskraftverkene som det er gitt konsesjon til. I stedet har Ap og LO tatt et grep som gjør at forurensende kraftverk etter all sannsynlighet aldri ser dagens lys:

Staten går inn i et samarbeid med det selskapet som har de beste planene for et CO2-fritt gasskraftverk og spytter inn milliardbeløp i prosjekteringen.

Dermed blir det konkurranse mellom Norsk Hydro, Aker Maritime, Kværner og Statoil om å utvikle den mest miljøvennlige teknologien.

Når klimagassen CO2 fjernes fra naturgassen, sitter man igjen med ren hydrogen. Den kan på sikt erstatte bensin og diesel.

<B>HAR EN VISJON:</B> LO-leder Gerd-Liv VGalla mener staten bør bør bruke 8-10 millioner for å utnytte Norges gassressurser.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling