Full gjennomgang av Akers transaksjoner

Næringsminister Sylvia Brustad (Ap) forbereder seg på redegjørelse i Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Næringsminister Sylvia Brustad (Ap) krever full gjennomgang av de interne transaksjonene mellom Aker ASA og Aker Solutions.

Fredag ettermiddag hadde statsråden et møte i departementet med styrelederen i holdingselskapet, Øyvind Eriksen, der hun ba om en gransking av verdifastsettelsen på de forskjellige selskapene som ble flyttet fra Aker ASA til det operative selskapet Aker Solutions.

Det siste selskapet eies av Aker Holding, som ble etablert i 2007 med det eneste formål å eie Aker Solutions fordi selskapet sto i fare for å bli solgt til utlandet av eieren, Aker ASA.

I Aker Holding er Aker ASA fortsatt største eier med 60 prosent, staten har 30 prosent mens de siste 10 prosent tilhører selskaper i Wallenberg-sfæren.

Styret avgjorde

Øyvind Eriksen, som tidligere var Røkkes advokat, ble i fjor høst ansatt som sjef for Aker-konsernet. Han er også styreleder i Aker Holding der de øvrige representantene er Berit Kjøll, Kristin Krohn Devold, Kjell Inge Røkke og en svensk representant fra Wallenberg-sfæren.

Under møtet på statsrådens kontor fredag ettermiddag sa Eriksen at han så raskt som mulig vil innkalle styret og treffe de nødvendige vedtak om gjennomgangen, eller granskingen som statsråden også kaller det.

Begrunnelsen for Brustads initiativ er den store oppmerksomheten saken har fått. Hun bekreftet overfor pressen fredag at hun ikke var kjent med transaksjonene på forhånd.

- Det er ikke min oppgave som statsråd å blande meg bort i detaljstyringen av selskaper der staten har eierandeler, sa Brustad på en kort pressebrifing fredag ettermiddag.

Dermed overlater hun også avgjørelsen om form og innhold i granskingen til styret i Aker Holding. Men Brustad gjorde det klart at det er verdifastsettelsen og ikke prinsippene som skal gjennomgås.

Ikke lurt

På direkte spørsmål avviste Brustad at staten er blitt lurt av Kjell Inge Røkke til å investere i Aker Solutions. Hun gjentok regjeringens overordnede målsetting med å ha en stor eierpost i høyteknologiselskapet Aker Solutions og understreket at hun som eier ikke går inn i det som er definert som styrets oppgave.

Brustad beklager definitivt ikke at staten har engasjert seg i Aker Holding og sier at anmodningen om en ny gjennomgang kommer som et resultat av kritikken fra opposisjonen og i media.

- Hvis Stortinget ønsker en orientering, er jeg selvsagt beredt til å komme, sier statsråden. Hun mener det viktigste er at ingen skal kunne hevde at verdifastsettelsen på eiendeler i selskap som er flyttet innenfor Aker Gruppen ikke er korrekte.

Det er DnB NOR Markets som har foretatt den verdivurderingen som ligger til grunn for transaksjonene, bekrefter kommunikasjonsdirektør Geir Arne Drangeid i Aker ASA til NTB:

Hva styret vil gjøre for å få en form for bekreftelse på disse vurderingene, vil være opp til styret selv å bestemme, mener Drangeid. (©NTB)

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer