Full gjennomgang etter avsløring

Alarmen går på Stortinget etter Dagbladets sak fra regjeringskulissene. Frp vil kalle justisministeren inn på teppet. - Dette er svært lite tillitvekkende, sier Guri Melby om regjeringens håndtering av ukrainske soldater.

VARSLER GJENNOMGANG: Venstre-leder Guri Melby sier Dagbladets sak viser rot og somling i regjeringen mens krigen i Ukraina raser.Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

VARSLER GJENNOMGANG: Venstre-leder Guri Melby sier Dagbladets sak viser rot og somling i regjeringen mens krigen i Ukraina raser.

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet fortalte nylig at det går mot giganthøring i kontrollkomiteen. Det er regjeringens håndtering av norsk Ukraina-bistand som skal under lupen, etter påstander om rot, somling, og svak intern koordinering.

I går kunne Dagbladet også fortelle at justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) stanset behandling av ukrainske soldater i Norge i vår.

Dette etter at Utenriksdepartementet først sa ja til forespørselen. Det gikk flere uker før Mehl ga Ukraina samme svar som UD tidlig ville gi.

- Rotete og tregt

Dette var opplysninger Mehl ikke ga Stortinget da hun forklarte seg, kunne Dagbladet også fortelle.

- Det er alvorlig at vi ikke fikk sårede ukrainske soldater til Norge tidligere på grunn av regjeringens somling. Denne saken har vært rotete og tregt håndtert fra regjeringen i flere måneder nå, i en sak som står om menneskeliv, sier Venstre-leder Guri Melby til Dagbladet.

- Hvis det nå viser seg at justisministeren har holdt tilbake informasjon fra Stortinget så er det svært lite tillitvekkende, legger hun til.

Melby har nå stilt skriftlig spørsmål til Mehl om grunnlaget for at saken ble midlertidig stanset mens krigshandlingene raste i Ukraina.

- Ukraina kjemper for sin frihet mot en brutal overmakt og trenger all hjelp de kan få. Istedenfor måtte vi vente i flere uker på vurderinger fra regjeringen, rot mellom departementer og uklare meldinger. Nå har det kommet for en dag at justisdepartementet stanset evakuering av sårede soldater uten å fortelle om det.

Andre premisser

Det var Melby som startet rundene om saken i Stortinget allerede 2. mai i år, da Venstre-lederen spurte om Mehl kunne bekrefte at Norge hadde mottatt anmodninger om, og ville hjelpe ukrainske soldater

- Debatten før sommeren ville selvsagt sett annerledes ut om vi hadde visst at justisdepartementet i en tilsynelatende konflikt med utenriksdepartementet stanset evakueringen. Det ville vært en debatt med andre premisser, og det måtte regjeringen svart for, nå må de i stedet gjøre det når Stortinget åpner igjen.

Kontrollkomiteens leder Peter Frølich (H) reagerte i går på at Mehl ikke informerte Stortinget om Justisdepartementets involvering. Frølich ville ikke utelukke at hun har brutt informasjonsplikten overfor Stortinget.

Varsler kontrollarbeid

Frp's Erlend Wiborg, som sitter i kommunalkomiteen, sier saken kan vise seg å bli meget alvorlig for statsråden.

- Det er svært alvorlig dersom justisminister Emilie Enger Mehl har holdt tilbake opplysninger da hun svarte Stortinget om å ta imot sårede ukrainske sårende soldater for behandling i Norge. Vi har en moralsk forpliktelse å hjelpe det tapre ukrainske folket i sin kamp mot den russiske invasjonen, og da gjør det vondt å tenke på at regjeringens seindrektighet har rammet sårede ukrainske soldater, sier Wiborg til Dagbladet.

VARSLER GJENNOMGANG: Frp's Erlend Wiborg.
VARSLER GJENNOMGANG: Frp's Erlend Wiborg. Vis mer

Han varsler at kontrollkomiteen nå kommer til å ta saken videre.

- Jeg mener dette er opplagt en sak for kontrollkomiteen, da justisministeren kan ha brutt opplysningsplikten overfor Stortinget. Jeg forventer at dette blir et tema når komiteen snart trer sammen igjen, sier Wiborg.

Dagbladet skrev nylig at Emilie Enger Mehl etter alt å dømme blir en av statsrådene som kalles inn på teppet til kontrollkomiteen i løpet av høsten. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er en annen som fort må svare for seg i en eventuell høring.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer