Etter Dagbladets avsløring:

Full gjennomgang

Etter den siste tidas skandaler rundt stortingsrepresentantenes særordninger, har flere partier tatt til orde for å kreve en full gjennomgang. Nå får de støtte fra den nye stortingspresidenten.

GJENNOMGANG: Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) og Stortingets direktør Marianne Andreassen etter møtet de hadde sammen fredag ettermiddag. Foto: Terje Pedersen / NTB
GJENNOMGANG: Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) og Stortingets direktør Marianne Andreassen etter møtet de hadde sammen fredag ettermiddag. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Den nyinnsatte stortingspresidenten Masud Gharahkhani (Ap) sier ja til en gjennomgang av stortingsrepresentantenes særordninger.

Flere partier har etter Dagbladets avsløringer tatt initiativ til en full gjennomgang av ordningene. Blant disse er MDG, som nylig sendte brev til stortingspresidenten om dette.

Nå får de altså støtte av Gharahkhani til å se på alle potensielle gullkantede ordninger.

Får ja

Gharakhani overtok rollen som stortingspresident i forrige uke etter at en ny pendlerboligskandale felte hans partikollega Eva Kristin Hansen.

I tillegg har Dagbladet den siste tida skrevet om flere gullkantede ordninger for stortingsrepresentantene, både doble feriepenger og feriepenger av etterlønn, ordninger som har fått eksperter til å reagere.

I et brev til Stortingets presidentskap i forrige uke foreslo MDG at det foretas en ekstern gjennomgang av stortingsrepresentantenes ordninger.

Partiet spesifiserte at denne gjennomgangen må ta for seg stortingsrepresentantenes ordninger sammenliknet med øvrige arbeidstakere, og at det ses på hvilke representanter som har benyttet ulike ordninger tilbake i tid.

I sitt svar, som Dagbladet har fått tilgang til, skriver nå Gharakhani at han støtter en slik gjennomgang, men at han vil komme tilbake til detaljene i hvordan dette skal gjøres.

- Jeg er glad for at stortingspresidenten er enig med oss i behovet for en full gjennomgang av alle representantordningene, ikke bare de det tidligere har vært snakk om rundt pendlerboliger og etterlønn, og at han varsler at det er en prioritet å få dette unna fort, sier Rasmus Hansson (MDG) til Dagbladet.

- Bra for demokratiet

Gharahkhani understreker imidlertid i sitt svar at dette bør vente til man har sett resultatet av den pågående skatterevisjonen, ettersom dette vil være et viktig aspekt inn i en slik gjennomgåelse.

I skatterevisjonen, som skal være ferdig 15. desember, gjøres det er bred gjennomgang av alle skattemessige forhold knyttet til representantenes ordninger.

«Vi vil etter dette komme tilbake til hvordan det videre arbeidet med gjennomgang av stortingsrepresentantenes ordninger kan innrettes», heter det i svaret.

Det synes Hansson er helt greit.

- Det er greit at han vil fullføre det som er igangsatt. Totalt sett er dette bra for velgernes tillit til stortinget - som nå har blitt litt frynsete - og til syvende og sist bra for demokratiet at det gjøres en full rundvask.

Forventer ekstern hjelp

I sitt svar skriver ikke Gharakhani noe konkret rundt MDGs krav om at dette skal gjøres av eksterne og gå tilbake i tid.

Likevel forutsetter Hansson at det vil bli utfallet.

- Jeg både antar og forutsetter det. Det vil ikke bli forstått dersom det ikke gjøres av eksterne. Vi tar også for gitt at denne store helhetlige gjennomgangen gjøres tilbake i tid. Noe annet vil være et feilgrep, for vi må forstå hvordan ordningene er blitt forstått tidligere for å se på hva som kreves av endringer, sier Hansson og fortsetter:

- Ikke minst må velgerne få se at de feilene som er blitt begått, blir behandlet på samme måte som alle andre feil som er blitt begått innen offentlige ordninger.

MDG har ikke vært alene om å ønske en gjennomgang av ordningene som nå er blitt avdekket. Også SV ba presidentskapet om en gjennomgang av representantenes ordninger i forrige uke. Inkludert den lukrative feriepengeordningen.

Begrunnelsen var, ifølge SVs stortingsrepresentant Ingrid Fiskaa, enkel:

- Det skal ikke være sånn at stortingsrepresentanter får i både pose og sekk, sa hun til Dagbladet.

- Det har lenge vært en ukultur som setter stortingsrepresentanter i en særstilling. Dette er gullkantede ordninger som andre kan se langt etter. Feriepenger en del av dette, og som ikke er holdbart, fortsatte hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer