Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full gransking av nesten-ulykke på Sola

To fly på rullebanen samtidig. Full ekstern og intern gransking.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): To fly passerte hverandre på samme rullebane på Stavanger lufthavn, Sola i går. - Vi ser veldig alvorlig på hendelsen. Dette skal ikke skje, sier fungerende flysikringsdirektør i Avinor, Per Harald Pedersen til Dagbladet.no.

Avinor har satt i gang en intern gransking av hendelsen og meldt nesten-ulykken til Statens havarikommisjon for transport (SHT) og til Luftfartstilsynet. SHT kommer til å gjennomføre en gransking av hendelsen. .

- Granskingen skal bringe fakta på bordet om hva som førte til hendelsen. Dette er nødvendig for å unngå at slike ting skjer igjen, sier Pedersen.

Mennesker ombord

Hendelsen inntraff da en Boeing 737 fra Lufthansa skulle ta av fra Sola på vei mot Frankfurt. Et ett-motors småfly av typen Cesssna 172 var samtidig på vei ut på samme rullebane. Boeing-maskinen passerte over Cessna-maskinen.

- Det var mennesker ombord på Boeing 737-flyet, men jeg har ikke tall på hvor mange. Et sånt fly har 120 seter, forklarer Pedersen.

Ingen personer kom til skade, det oppsto heller ingen materielle skader.

Det er ikke klarlagt hvor stor avstanden var mellom flyene da de passerte hverandre.

Komplisert

- Det er vedlig sjeldent at sånne ting skjer. Jeg kan ikke huske om og når noe liknende skjedde sist, sier Pedersen.

- Er hendelsen grunnet mennesklig svikt?

- Årsaksforhold er ofte mer komplisert enn det virker i begynnelsen. Og vi kan ikke konkludere med noe før vi er ferdig med granskingen, sier Pedersen.