- Full gransking etter nesten-kapring av israelsk fly

Israelske luftfartsmyndigheter har satt i verk full gransking etter at en mann søndag forsøkte å kapre et El Al-fly på vei til Tyrkia ved hjelp av en lommekniv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen, den 23 år gamle israelske statsborgeren Tawfik Fukara, trakk kniven rett før landing i Istanbul, truet en flyvertinne og forsøkte å ta seg inn i førerkabinen. Så langt kom han aldri, før han ble lagt i gulvet av to sikkerhetsvakter som befant seg på flyet.

El Als flight 581 hadde 170 passasjerer om bord da dramaet utspant seg. Flyet varslet straks kontrolltårnet i Istanbul om at det hadde funnet sted en «terroristhendelse» om bord.

Etter landing ble flyet plassert et stykke unna terminalbygningen, og omringet av tyrkiske soldater. Den angivelige flykapreren ble overlatt til tyrkisk politi.

Ifølge den israelske avisen Ha'arets vil mannen senere bli overlatt til den israelske sikkerhetstjenesten.

Sjokkbølger

Tawfik Fukaras bakgrunn er ikke kjent, bortsett fra at han skal være en palestiner med israelsk statsborgerskap. At han greide å få med seg en lommekniv om bord i flyet har skapt sjokkbølger i Israel.

Det israelske flyselskapet El Al regnes som et av verdens sikreste, og har væpnede vakter både ved innsjekkingsskrankene og om bord i flyene. Selskapet har også utstyrt sine fly med forsterkede dører inn til førerkabinen.

Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv er også beryktet for sine omfattende sikkerhetsrutiner og grundige kontroll av både reisende og deres bagasje.

Mens innsjekking andre steder i verden gjøres unna på halvtimen, må reisende med El Al møte fram minst tre timer før avgang.

Sist kapret i 68

Sist et El Al-fly ble kapret var i juli 1968, da tre medlemmer av den militante palestinske organisasjonen PFLP omdirigerte et fly på vei fra Roma til Tel Aviv til Algerie.

12 israelske passasjerer ble holdt som gisler i 39 dager, før de ble løslatt i bytte mot 15 palestinere som satt i Israelske fengsel.

El Al har siden vært gjenstand for flere angrep på flyplasser, senest i juli da en egyptisk mann åpnet ild med automatvåpen mot flyselskapets innsjekkingsskranke i Los Angeles og drepte to mennesker.

I 1972 skjøt tre medlemmer av Japans Røde Armé ned og drept 26 mennesker og såret 76 under et angrep på flyplassen i Tel Aviv.

13 år senere, i 1985, ble 19 mennesker drept under et koordinert angrep mot El Als skranker ved flyplassene i Roma og Wien, utført av Abu Nidals militante gruppe.

(NTB)