Full granskning etter dødsfall på sykehjem

Kristine Nielsens dødsfall på et sykehjem i Harstad har vakt stor oppsikt. Dødsfallet karakteriseres som mistenkelig, og politiet jobber nå for fullt med saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En sykepleier og en hjelpepleier som var på jobb da Kristine Nielsen (78) døde på Olavsgården sykehjem i Harstad var torsdag i politiavhør. I dag fortsatte politiet innsamlingen av bevismaterialer i saken.

– Det vil bli tatt ytterligere noen avhør i neste uke. Imens foretar vi nå annen innhenting av materiale, uten at jeg vil gå nærmere inn på hva dette er, sier politiadvokat Mona Madsen ved Midtre Hålogaland politidistrikt til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hun understreker imidlertid at de avhørte pleierne kun har status som vitner i saken. Sykehjemssaken blir behandlet som et mistenkelig dødsfall.

– Lager bråk

Det var Helsetilsynet som ba politiet etterforske dødsfallet etter at obduksjonsrapporten var klar. Saken har vakt stor oppsikt, ettersom Karin Nielsen gjorde lydopptak av morens siste timer fordi hun hadde mistanke om at 78-åringen ikke fikk tilfredsstillende pleie og stell på sykehjemmet. Hun ville bruke lydopptaket til å få flyttet moren til en annen avdeling.

– Du bare ligger her og lager bråk, sier den ene pleieren på lydbåndopptaket. Etter at lydbåndopptaket viser at moren var død, ble Karin Nielsens datter ringt opp og fortalt at 78-åringen var døende, forteller Nielsen.

Datteren reagerer meget sterkt på det hun hørte på lydbåndet samme dag som moren døde.

– Det kom som et sjokk, sier Karin Nielsen.

– Fæl opplevelse

– Jeg har stor forståelse for at pårørende har hatt en fæl og sterk opplevelse i forhold til dødsfallet, sier hovedtillitsvalgt Siv-Tone Furu for sykepleierne i Harstad. Hun vil ikke kommentere saken ved Olavsgården sykehjem, ettersom den er under politietterforskning.

– Vi prøver nå å ta vare på våre medlemmer så godt vi kan, sier Furu, men fastslår at det nå også er viktig å følge opp beboerne på sykehjemmet og deres pårørende.

Sykepleieren som snakker i lydopptaket, har fått advokat gjennom Norsk Sykepleierforbund. Advokat Olav Rød kan imidlertid ikke kommentere saken, ettersom han ikke har snakket med sin klient.

– God eldreomsorg

Harstad kommune mener pårørende som har foreldre og slektninger på sykehjem ikke har noen grunn til å bekymre seg.

– Vi har en god eldreomsorg i Harstad. Vi har kompetent personale på institusjonene som gjør en kjempejobb, sier assisterende rådmann Brynjulf Hansen.

Han understreker at dette nå er en sak for politiet, og at kommunen som arbeidsgiver har et ansvar for pleierne som var på jobb, samt for beboerne og deres pårørende på sykehemmet. (ANB)

SØRGER ETTER MORS DØD:</B> Karin Nielsen.