Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full granskning i Elly-saken

Fikk nei til sykehjemsplass tirsdag. Døde i formiddag etter hjemmeulykke.

FORBRENT: Her ligger Elly Haugsand (77) sterkt forbrent på Haukeland universitetssykehus i Bergen. Oslo-kvinnen er omgitt av sine to døtre, Mona og Wenche Haugsand. FOTO: Privat
FORBRENT: Her ligger Elly Haugsand (77) sterkt forbrent på Haukeland universitetssykehus i Bergen. Oslo-kvinnen er omgitt av sine to døtre, Mona og Wenche Haugsand. FOTO: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||BERGEN/OSLO (Dagbladet): Statssekretær Tone Toften i Helse- og omsorgsdepartementet sier til Dagbladet at Elly-saken har vakt bekymring i departementet.

- Vi vet nå at Helsestilsynet og Fylkeslegen iverksetter full granskning av saken. Det skal vi følge nøye med på. Det er alltid veldig tragisk når slike ting skjer. Vi vil vise medfølelse med de nærmeste pårørende til Elly Haugsand, sier hun.

Dagbladet skriver i dag om 77 år gamle Elly Haugsand som tirsdag i forrige uke fikk nei til en midlertidig sykehjemsplass i Alna bydel. To dager senere skal hun tenne seg en sigarett i sitt eget hjem, men tenner ved et uhell på blusen sin i stedet. Elly, som nesten er blind og har store problemer med å bevege seg, klarer ikke å komme seg opp av stolen for å slokke brannen.

Døde i formiddag
Etterhvert oppdager naboene at brannalarmen går og bryter seg inn og slokker den brennende kvinnen med et brannslokningsapparat. Elly får tredjegrads forbrenning på overkroppen, halsen og i ansiktet. I formiddag klokken 11.43 døde hun av skadene på Haukeland universitetssykehus.

Familien til Elly har lenge søkt om sykehjemsplass eller alternativt en korttidsplass for henne, men fått avslag alle ganger. De har lenge forklart bydelen Alna at moren ikke klarer seg selv, og at de frykter det hele vil ende med en ulykke.

Seinest tirsdag i forrige uke fikk de et muntlig avslag på kortidsplass.

Alna bydel i Oslo kommune opplyste til Dagbladet i går at de ikke opplever mangel på sykehjemsplasser i bydelen.

- Utslitte
Statssekretær Tone Toften understreker overfor Dagbladet i dag at kommunene har plikt til å gjøre nødvendig vurdering i den enkelte situasjon og se til at alle får den omsorgen de har krav på.

- Vi vet at pårørende noen ganger er helt utslitt når de får hjelp. Slik skal det ikke være. Regjeringen er opptatt av god og trygg eldreomsorg og har stort fokus på det.

Fylkeslegen i Oslo og Akershus, Petter Schou bekrefter at de ønsker å se nærmere på saken til Elly Haugsand (77).

- Vi fikk melding om det som har skjedd fra Alna bydel i går. Vi tok deretter kontakt og ba om å få tilsendt en rapport. Haugsand var jo ikke innlagt noe sted, men hun hadde jo søkt på plass og fått avslag. Vi ønsker derfor nå å se bydelens begrunnelse for hvorfor hun ikke fikk sykehjemsplass, og om beslutningene rundt dette var tatt på en forsvarlig og ordentlig måte.

- Når vi får flere opplysninger i saken bestemmer vi oss for hva vi skal gjøre videre. Vi må også vente og se om de pårørende selv velger å klage på saken, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!