Full Høyre-støtte til Frp i innvandringspolitikken

- Burde tjene som advarsel for de partiene som håner, sier Siv Jensen.

FORNØYD: Partileder Siv Jensen gleder seg over resultatet av Dagbladets undersøkelse blant Høyres medlemmer og tillitsvalgte. Foto:Nina Hansen / Dagbladet
FORNØYD: Partileder Siv Jensen gleder seg over resultatet av Dagbladets undersøkelse blant Høyres medlemmer og tillitsvalgte. Foto:Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ni av ti av Høyres medlemmer og tillitsvalgte støtter Fremskrittspartiets plan om å stramme inn asyl- og innvandringspolitikken hvis partiet kommer i regjeringsposisjon.

Det kommer fram i en undersøkelse Dagbladet har utført de siste dagene. 1300 medlemmer og tillitsvalgte i Høyre har svart på en rekke spørsmål.

Ett av dem lød slik:  
«Blant Frp's tillitsvalgte er innstramming i asyl- og innvandringspolitikken, nei til bompenger og kraftig reduksjon av byråkrati de aller viktigste sakene å få gjennomslag for i et regjeringssamarbeid. I hvilken grad mener du Frp bør få gjennomslag for disse sakene?»

Innvandringen 30,1 prosent svarer at Frp «i stor grad» bør få gjennomslag i innvandringspolitikken, mens 59,4 svarer «i noen grad». Bare en av ti mener Frp bør holdes på armlengdes avstand i dette spørsmålet.

Frp-leder Siv Jensen er langt fra overrasket.

- Nei, det er jeg ikke. Men jeg er selvsagt glad for resultatet. Det burde tjene som advarsel for de partiene som håner vår asyl- og innvandringspolitikk og forsøker å blåse bort problemstillingene, sier Siv Jensen.

Besøkelsestid - Folk ser dette hver eneste dag og de vet at det er et eneste parti som tar det opp. De vet også at Høyre ikke gjennomfører innstramminger uten oss. Derfor må velgerne kjenne sin besøkelsestid, sier Jensen.

Høyres nestleder Jan Tore Sanner mener det er naturlig at alle regjeringspartnerne får innflytelse.

- Når fire partier skal samarbeide, må alle fire kjenne seg igjen i politikken, sier Sanner.

Bompengene Frp har sterk støtte i Høyre i deres symbolsak — å fjerne bompengene.
Tre av fire følger Frp, 15,1 prosent «i stor grad», 60,5 prosent «i noen grad».

- Flere og flere ser det dypt urettferdige i å innkreve bompenger. Det kommer som en ekstra skatt på toppen av alle andre bilavgifter, sier Siv Jensen.

Byråkratiet Enigheten mellom Høyre og Frp er aller størst når det gjelder kampen mot byråkratiet.
68,8 prosent mener at Frp i stor grad bør få gjennomslag i sin målsetting om kraftig reduksjon av byråkratiet, mens 29,4 prosent svarer «i noen grad».

Vis mer

Bare snaut to prosent vil «absolutt ikke» gjøre drastiske kutt i den offentlige administrasjonen.

Handlingsregelen I Dagblad-undersøkelsen svarer 22,1 prosent at Høyre bør la Frp få gjennomslag for sin tolkning av handlingsregelen for pengebruk, mens 63,1 prosent sier nei.

- Høyres politikk når det gjelder handlingsregelen er nedfelt, og står fast når det gjelder hvor mye og hvordan vi skal bruke pengene, kommenterer Jan Tore Sanner.