Full jakt på utro tjener i Norwegian

- Vi politianmelder og tar grep umiddelbart, sier selskapet om passordskandalen.

PASSORD PÅ AVVEIE Ansatte i flybransjen liker dårlig at passordet til Norwegians nettbaserte ansatt-database er på avveie. Foto: Norwegian / SCANPIX
PASSORD PÅ AVVEIE Ansatte i flybransjen liker dårlig at passordet til Norwegians nettbaserte ansatt-database er på avveie. Foto: Norwegian / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Kommunikasjons- direktør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian lover full gransking etter Dagbladets avsløring om at passordet til selskapets sider for flightinfo var på avveie.

- Vi politianmelder saken. Dette er alvorlig fordi navn på kabinpersonale og flygere er intern informasjon som er på avveie. Slik informasjon skal være konfidensiell før avgang, sier Skånvik

800 ansatte
De passordbeskyttede sidene er ment for rundt 800 kabinpersonale og flygere som sjekker alt fra værmeldinger til hvor de kan bo ved ankomst. Det er også listet opp en rekke konkurransesensitiv informasjon. Flere agenter har også adgang.

- Databasen er et arbeidsverktøy, understreker Skånvik.

Flere personer i flygermiljøet Dagbladet har snakket med nevner terrorisme som en ytterste konsekvens av at Norwegian ikke har bedre sikkerhet.

Frykter terrorisme
Nylig avgått leder i Norsk flygerforbund Jan Dieset, reagerer med vantro når han ser dokumentene Dagbladet har fått tilgang til.

Han sier til Dagbladet at informasjonen kan sette ansatte og deres familier i fare, dersom folk med dårlige hensikter bruker informasjonen til å presse kabinpersonalet eller flyvere til å utføre handlinger de ikke selv ønsker.

- Hvis man går så langt som å spekulere i om folk vil utføre terror, så er det jo ikke grenser for hva man kan si informasjonen kan brukes til. Jeg vil nøye meg med å si at dette tas tak i straks, sier Skånvik.

FÅR PERSONALIA: Etter noen enkle søk får man vite navnet på kapteinen som skal fly til København i ettermiddag.
FÅR PERSONALIA: Etter noen enkle søk får man vite navnet på kapteinen som skal fly til København i ettermiddag. Vis mer

Skånvik understreker at selskapet har reagert så raskt som mulig på sikkerhetsbristen. Ved 13.30-tida var passordet byttet ut.

- Jeg fikk ikke vite om dette før i dag. Og hadde noen i Norwegian hørt om det ville man gjort noe med det med en gang, sier Skånvik.

Luftfartstilsynet reagerer
Luftfartstilsynet har gjennom Dagbladet fått tilgang til avgangsinformasjonen. De er ikke fornøyd med situasjonen.

- Det er ikke heldig at opplysninger om kabinansatte eller flyvere kommer ut, men norsk luftfartslovgivning hjemler ikke at det ikke skal opplyses om. Det er heller en selskapsspolicy, sier informasjonsdirektør Tor O. Iversen til Dagbladet.

- Kan informasjonen bidra til å skape en situasjon der ansatte eller passasjerenes sikkerhet blir satt i fare, for eksempel av terrorister?

- Persondataene kan i aller ytterste fall misbrukes, men jeg vil ikke si mer enn det, sier Iversen.

- Hvordan da?

BER OM POLITIETTERFORSKNING: Kommunikasjons- direktør Anne-Sissel Skånvik. Arkivfoto: Dagbladet
BER OM POLITIETTERFORSKNING: Kommunikasjons- direktør Anne-Sissel Skånvik. Arkivfoto: Dagbladet Vis mer

- Det er ikke i mitt mandat å spekulere i hvordan dette kan misbrukes, sier Iversen.

OVER 24 TIMER: Alle avganger for de neste 24 timene, også dem mellom mål i Europa, er tilgjengelige.
OVER 24 TIMER: Alle avganger for de neste 24 timene, også dem mellom mål i Europa, er tilgjengelige. Vis mer