Dagbladet avslører:

Full jobb og 800 000 i politikerlønn

Gunn Marit Helgesen (H) har millionlønn og fulltidsjobb som styreleder i KS. I tillegg har hun verv i fylkespolitikken som lønnes med mange hundre tusen kroner. Helgesen sier hun nå kommer til å trekke seg fra flere av vervene.

MANGE VERV OG GODTGJØRELSER: Gunn Marit Helgesen tjener godt på å være fylkespolitiker i tillegg til jobben som KS-styreleder. Hun vil nå trekke seg fra flere verv. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MANGE VERV OG GODTGJØRELSER: Gunn Marit Helgesen tjener godt på å være fylkespolitiker i tillegg til jobben som KS-styreleder. Hun vil nå trekke seg fra flere verv. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Styreleder i kommunesektorens interesseorganisasjon (KS), Gunn Marit Helgesen (H), har en rekke lokalpolitiske verv som gir henne betydelig godtgjørelser på skattebetalernes regning.

Det viser Dagbladets gjennomgang.

Jobben som KS-styreleder er en fulltidsjobb som gir Helgesen en årslønn på 1,5 millioner kroner.

I tillegg tjener Høyre-politikeren over 800 000 kroner i årlige godtgjørelser for andre styrelederjobber, samt en rekke fylkespolitiske verv i Vestfold og Telemark.

Helgesen overtok styrelederjobben i KS da Bjørn Arild Gram (Sp) ble kommunalminister i Støres nye regjering. Før det var hun nestleder i KS-styret.

Helgesens verv:

  • Fylkestingsmedlem, 10 prosent av stortingslønn: 98 000 kroner.
  • Gruppeleder for Høyre, 18 prosent av stortingslønn: 175 000 kroner.
  • Fylkesutvalgsmedlem, 20 prosent av stortingslønn: 196 000 kroner.
  • Partssammensatt utvalg, 5 prosent av stortingslønn, 49 000 kroner.
  • Hovedutvalgsmedlem, 10 prosent av stortingslønn: 98 000 kroner.
  • Styreleder for veifinans: 106 000 kroner.
  • Styremedlem i Telemark utviklingsfond: 35 000 kroner.
  • Styreleder for Sparebankstiftelsen Sør: 85 000 kroner.

Prosentsatsen er ikke direkte tilknyttet arbeidsmengde, men det er rimelig å si at den er en pekepinn. Helgesen fikk vervene i fylkestinget ved valget i 2019.

842 000

I tillegg til fulltidsstillingen i KS kan Helgesen motta minst 757 000 kroner i året som godtgjøring for vervene hun i dag innehar.

På toppen av dette mottar hun 85 000 kroner i årlig honorar for å være styreleder i Sparebankstiftelsen Sør. I sum kan hun tjene 842 000 kroner i årlig godtgjørelse for verv som kommer i tillegg til fulltidsjobben i KS.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har en årslønn på 1,7 millioner kroner.

Partistøtte i tillegg

Og i tillegg har Høyres fylkestingsgruppe i Telemark og Vestfold også valgt å fordele partistøtta direkte ut til sine representanter. Ikke alle partier gjør dette, men praksisen er ikke uvanlig.

Helgesen forteller Dagbladet at Vestfold og Telemark Høyre gir hver representant 10 prosent av en fylkesordførers godtgjørelse i tillegg til den formelle kompensasjonen for politikervervet.

Dette utgjør 107 000 kroner i året.

Trekker seg

Men Gunn Marit Helgesen forteller Dagbladet at hun nå vil trekke seg fra flere av vervene. Den prosessen sier KS-toppen at hun begynte på da hun overtok styreledervervet i KS 2. november i år.

- Jeg vil be om fritak i Fylkestinget fra hovedutvalg, partssammensatt utvalg, og noen andre utvalg, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

Helgesen forklarer hun jobber mye, alle kvelder og helger, men at det nå er på tide å trappe ned lokalpolitikken noe på grunn av styrelederjobben i KS.

- KS er min jobb nå, forberedelser og arbeid i forbindelse med fylkeskommunalt og politisk arbeid må gjøres på kveld og i helger. De fleste helger går til politisk arbeid. Min erfaring er at de fleste folkevalgte bruker mye av sin fritid på politikk og politisk engasjement. Men jeg skjønner at mange ikke vil bruke så mye tid, men jeg er alene, med voksen sønn, så det går for meg. Siden jeg nettopp er blitt KS-leder igjen, vil jeg revurdere situasjonen, fordi noe av oppdraget fikk jeg før jeg ble det, forklarer Helgesen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer