Pleiepengeordningen:

Full jubel etter snuoperasjon: - En enorm lettelse

- Viser at det nytter å slåss, selv når du har regjeringen mot deg, sier SV-leder Audun Lysbakken.

LETTET: Elin Gunnarsson og sønnen William kan puste lettet ut, etter at KrF har fått gjennomslag for å endre graderingsregelen. Nå kan Elin ta hånd om sønnen med økonomisk trygghet i ryggen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
LETTET: Elin Gunnarsson og sønnen William kan puste lettet ut, etter at KrF har fått gjennomslag for å endre graderingsregelen. Nå kan Elin ta hånd om sønnen med økonomisk trygghet i ryggen. Foto: John Terje Pedersen / DagbladetVis mer

- For en superlettelse! Det blir en kjempebelastning mindre i hverdagen, å vite at jeg på lik linje med andre skal ha en trygg inntekt. Å få anerkjennelse for at den jobben jeg gjør er viktig, sier Elin Gunnarsson til Dagbladet.

Elin er alenemor til William, som har en sjelden muskelsykdom. Han er avhengig av respirator for å puste, og trenger tilsyn av assistenter hvert minutt døgnet rundt.

Siden regjeringen innførte den nye pleiepengeordningen høsten 2017, har hun måttet kjempe med nebb og klør for å få økonomisk støtte til å ta vare på sønnen.

Fredag morgen, i forkant av KrFs landsmøte, kunne Dagbladet avsløre at partiet har fått med seg regjeringen på å endre graderingsregelen i den omstridte pleiepengeordningen.

Rammet hardt

Graderingsregelen reduserer tilskuddet til foreldrene dersom barnet får tilsyn for eksempel på skole, i barnehage, eller en annen etablert avlastningsordning, selv om foreldrene i realiteten ofte må være i beredskap eller har våket store deler av natta, slik som Elin.

Ekspertene har rast, og kalt ordningen dypt urettferdig, brutal og grunnlovsstridig.

Endringen trer i kraft fra 1. juli i år, og vil få betydelige konsekvenser for Elin og andre foreldre med langtidssyke barn. Mange har kjempet hard for at regjeringen skal forstå og ta hensyn til den virkeligheten de lever med.

Allerede i høst ble situasjonen for Elin og hennes to barn så kritisk at hun ble nødt til å ta opp forbrukslån for å klare å betale familiens grunnleggende levekostnader og beholde den trange boligen de bor i.

Når endringen inntreffer får Elin en stabil inntekt, og derfor større sjanse til å få innvilget et lån til en bolig tilpasset sønnens behov.

- Det betyr alt å kunne komme videre med denne situasjonen. Jeg har hatt så mye vondt i magen. Jeg gjør ikke dette fordi jeg er så modig. Jeg gjør det fordi jeg må, og fordi jeg elsker barna mine.

- Vi har fått lite informasjon

Den opprinnelige ordningen medførte altså at foreldre med langtidssyke barn fikk redusert tilskuddet dersom barnet fikk tilsyn deler av døgnet. Dette blir nå endret.

Den inneholdt også en tidsbegrensning på fem år, samt en aldersgrense som gjorde at foreldre med psykisk utviklingshemmede barn mistet støtten etter at barnet ble myndig. Sistnevnte ble raskt endret, etter press fra en samlet opposisjon.

I desember gikk KrF sammen med opposisjonen om å fjerne tidsbegrensninga, men stemte med regjeringen om å holde fast ved graderingsregelen. Dette ble begrunnet med at de ikke kunne stemme for endringer som ville få konsekvenser for det ferdigforhandlede budsjettet for 2019.

De ba derfor om en ny behandling i løpet av 2019, som vi nå får resultatet av.

- Nå beviser KrF endelig at de har stått på lag med oss. Det har tatt lang tid, og vi har fått lite informasjon. Det føltes som om de ble sittende på gjerdet fordi det stormet i partiet. Vi har jo lært på den harde måten å ikke ta gleder på forskudd, men nå kan jeg ikke forstå noe annet enn at det er på ordentlig. Bollestads ord var tydelige, så nå kommer vi til å passe på at dette blir fulgt opp ordentlig.

- En enorm lettelse

SV-leder Audun Lysbakken har vært en pådriver i debatten, og gjentatte ganger krevd svar fra regjeringen, som stadig har bedt om mer tid til å utrede de nå vedtatte endringene.

LETTET: Audun Lysbakken er lettet over KrFs lovnad. Nå håper han at de sørger for å holde sitt ord. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
LETTET: Audun Lysbakken er lettet over KrFs lovnad. Nå håper han at de sørger for å holde sitt ord. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Dersom dette stemmer, er det først og fremst en enorm lettelse for de familiene det gjelder. Æren for dette tilhører ikke noe politisk parti, men de familiene som har kjempet så hardt, organisert seg og virkelig hatt mot til å stå opp mot regjeringen, på tross av den ufattelig krevende situasjonen de står i, og aldri gitt seg. Det er deres seier, sier han til Dagbladet.

Han påpeker at vi har til gode å se dette nedfelt i budsjettforslaget.

- Jeg håper de har sine ord i behold. Disse familiene har blitt skuffet før og fått løfter som viste seg å ikke holde mål, så nå håper jeg KrF er 100 prosent sikre på at dette kommer i mål. Det er leit at det har tatt så lang tid, og den belastningen det har påført disse familiene får man aldri endret på.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie har flere ganger stått fast ved at regjeringen mener det er riktig å holde fast ved graderingsreglene, men Bollestad avviste overfor Dagbladet at det har vært uenighet i regjeringen om dette. Det tror ikke Lysbakken på.

- Men, det viser at det nytter å slåss, selv når du har regjeringen mot deg. Jeg er full av beundring for hvordan disse familiene har kjempet.

Nesten i mål

Med disse endringene mener både Elin og SV-lederen at vi begynner å komme i mål med en verdig pleiepengeordning som nå ivaretar de fleste familiene i denne situasjonen.

- Det at vi har fått gjennomslag nå betyr ikke at det ikke er flere ting som bør endres på. Hvem det er som skal ha rett på pleiepenger er definitivt en slik diskusjon, sier Lysbakken.

Elin trekker spesielt fram studenter og andre som ikke er i arbeid, og som dermed ikke har et inntektsgrunnlag som gjør at de kvalifiserer til støtteordningen.

- Dette er en ordning som virkelig trengs. Det handler om familier i svært krevende livssituasjoner, og heller enn å prøve å få de ut i arbeid så raskt som mulig, skal vi gi dem trygghet, sier Lysbakken.