Donald Trump:

Full kartkonflikt

President Trumps påstand om at orkanen Dorian sannsynligvis ville ramme Alabama ble tilbakevist allerede søndag. Onsdag viste han fram et tilsynelatende manipulert orkankart.

DORIAN: President Trumps påstand om at orkanen Dorian sannsynligvis ville ramme Alabama ble tilbakevist allerede søndag. Onsdag viste han fram et tilsynelatende manipulert orkankart. Video: CNN. Vis mer

Fra søndag til tirsdag herjet orkanen Dorian øygruppen Bahamas med full styrke. Hittil har 20 personer blitt bekreftet omkommet, og de lokale myndighetene frykter at tallet vil stige ytterligere.

På tidspunktet var den i orkankategori 5, og var også tidenes kraftigste orkan registrert i Atlanterhavet. De seineste dagene har orkanen imidlertid svekket seg mens den har beveget seg mot USA, og er for øyeblikket i orkankategori 3.

Florida ser ut til å unngå å bli truffet direkte, men orkanen er ventet å passere svært nær kysten av Georgia og South Carolina torsdag, samt at den muligens kan ramme North Carolina de følgende dagene.

DØDE: Fem personer er bekreftet omkommet etter orkanen Dorians herjinger på Bahamas. Reporter: Madeleine Liereng. Video: CNN Vis mer

Alternativt varsel

Det var nettopp dette president Donald Trump skulle informere om under et lunsjmøte i Det hvite hus onsdag. I stedet var det en detalj på orkankartet presidenten viste fram som stjal all oppmerksomheten.

I løpet av seansen viste presidenten fram det opprinnelige varselet som var blitt utstedt av Det amerikanske orkansenteret (NHC), som viste en oversikt over orkanens bane og styrke.

På kartet som Trump viste fram, var oversikten tilsynelatende endret med sprittusj, slik at orkanens bane var utvidet til å også inkludere delstaten Alabama.

FALSKT: Dette er det manipulerte orkankartet Donald Trump viste fram i Det hvite hus onsdag denne uka. Foto: NTB Scanpix
FALSKT: Dette er det manipulerte orkankartet Donald Trump viste fram i Det hvite hus onsdag denne uka. Foto: NTB Scanpix Vis mer
ORGINALEN: Dette er det orginale orkankartet som ble utstedt torsdag i forrige uke. Foto: NHC
ORGINALEN: Dette er det orginale orkankartet som ble utstedt torsdag i forrige uke. Foto: NHC Vis mer

Tilbakevist søndag

Seinest søndag hevdet Trump at også Alabama mest sannsynlig ville bli rammet av orkanen, men dette ble tilbakevist av Det nasjonale værsenteret (NWC) minutter seinere.

- Alabama kommer IKKE til å bli rammet av Dorian. Vi gjentar: Orkanen Dorian vil ikke merkes på tvers av Alabama. Orkanen vil befinne seg altfor langt øst, skrev de på Twitter.

Etter seansen i Det hvite hus ble Trump konfrontert med det tilsynelatende manipulerte kartet, hvorpå han svarte at hans opprinnelige orienteringer viste at «Alabama ville bli truffet med 95 prosent sannsynlighet».

- Har varselet blitt tegnet på? ble Trump spurt.

- Jeg vet ikke, jeg vet ikke, svarte han, ifølge Washington Post.

ORIENTERT: Dette bildet viser at president Trump ble vist det opprinnelige kartet torsdag 29. august. Foto: Det hvite hus
ORIENTERT: Dette bildet viser at president Trump ble vist det opprinnelige kartet torsdag 29. august. Foto: Det hvite hus Vis mer

Trump slår tilbake

NHC publiserte det originale orkankartet torsdag i forrige uke, og bilder fra Det hvite hus viser at Trump ble vist det samme kartet samme dag. Alabama var aldri inkludert i NHCs orkanvarsel, men var imidlertid inkludert i et varsel om tropisk storm, selv om det ble vurdert som lite sannsynlig.

Natt til torsdag publiserte imidlertid presidenten en Twitter-melding hvor han fortsatt påstår hardnakket at Alabama på et tidlig stadium var inkludert i orkanvarselet.

- Dette var den opprinnelige forventede banen for orkanen på et tidlig stadium. Som dere kan se, så viste nesten alle varslene at orkanen ville gå gjennom Florida og også ramme Georgia og Alabama. Jeg aksepterer de falske medienes unnskyldning, skriver han og publiserer samtidig rådata som ble utstedt til lokale myndigheter tirsdag i forrige uke.

Potensielt lovbrudd

Modellen viser også at majoriteten av varslene forventet at orkanen ville ramme områder sørøst for Alabama - særlig Florida.

Å manipulere værvarsler som er blitt utstedt av myndighetene er ikke bare bekymringsfullt, det er faktisk ulovlig. Men selv om det var Donald Trump som viste fram varselet onsdag, er det ikke nødvendigvis han som har justert det.

Dersom det slås fast at noen her har begått et lovbrudd, kan det bli straffet med bøter.