SLAGSIDE: Vestfold-politiet melder om et kraftig smell med påfølgende røyksky, trolig fra en båt som ligger ved Pronova ved Sandefjord. Foto: Lasse Ljung/Nyhetsfoto
SLAGSIDE: Vestfold-politiet melder om et kraftig smell med påfølgende røyksky, trolig fra en båt som ligger ved Pronova ved Sandefjord. Foto: Lasse Ljung/NyhetsfotoVis mer

Full katastrofe-beredskap etter eksplosjon i båt

Politiet sperret av stedet og ba beboere holde seg innendørs av frykt for giftig gass, men melder at det ikke lengre er noen helse- eller eksplosjonsfare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vestfold-politiet melder om et kraftig smell med påfølgende røyksky fra en båt som ligger ved Oleon på Framnes i Sandefjord.

Ulykken skal ha skjedd i forbindelse med lasting av et avfall fra oljeindustrien.

Flere politibiler, ambulanser og brannvesenet har rykket ut til stedet. Det var et mannskap på 15 om bord skipet.

- Politiet har sperret av stedet og innsatsleder er på plass. Mange biler fra brann og ambulanse er på vei, sier operasjonsleder Åge Haakonsen ved Vestfold politidistrikt.

En person ble like etter klokka 17.30 hentet ut med ambulanse fra Oleons kaianlegg. Dagbladet erfarer at denne personen skal til sjekk på legevakta i Sandefjord.

Sperret av stort område etter giftfrykt Klokka 16.11 tok brannvesenet målinger i område, og ber om en sikkerhetsradius på 1500 meter rundt båten.

Beboere ble bedt om å holde seg innendørs. I 17.10-tida meldte politiet om ingen helse- eller eksplosjonsfare i forbindelse med eksplosjonen i båten i Sandefjord.

Etter det Dagbladet erfararer skal politet ha jobbet utfra en teori om at gassen som skal ha lekket er hydrogensulfid - en svært giftig og brannfarlig gass. Virkningen av gassen på de ulike konsentrasjonsnivåer er avhengig av eksponeringstiden. Langvarig eksponering for gassen kan gi varig skade i nervesystemet.

Vitner har meldt om svovellukt i området.

Katastrofeberedskap Flere ambulanser og luftambulanse kom til Sandefjord og står i beredskap i tilfelle det blir flere eksplosjoner om bord.

Øyenvitner forteller til Sandefjords Blad at det har eksplodert i det framre delen av lasteskipet.

Det er ikke meldt om personskader.

Hovedredningssentralen for Sør-Norge ble anmodet om å sende et redningshelikopter, men det er nå avbrutt.

- Vi har fått vite at ingen er alvorlig skadd, og dermed tok helikopteret aldri av fra Rygge, opplyser vakthavendende redningsleder Edvard Middelthon ved Hovedredningssentralen til Dagbladet.

Ulovlig avfall Sandefjords Blad skrev i går at båten har ligget ved Oleon-fabrikken i Sandefjord i to uker i avvente på lasting av ulovlig avfall fra tankene der.

- Vi vil gjerne ivareta alle sider av sikkerheten før vi setter i gang. Men det er i alle fall ikke lenge til vi begynner, sa daglig leder Jan Rørvik Johansen til lokalavisa i går.

Han håpet at de kunne sende avgårde den første båtlasten i dag.

Dagbladet har hittil ikke lyktes i å komme i kontakt med Johansen.

Bellona har tidligere aksjonert mot Oleons lagring av avfall fra oljeindustrien. Noe av dette skal også være rester fra Full City-katastrofen, ifølge Sandefjords Blad.

Dagbladet kommer med mer.