Antarktis:

Full keiserpingvin-hekkekrise

Nesten ingen keiserpingviner har hekket på verdens nest største pingvin-koloni på tre år.

KEISERPINGVIN: En flokk med keiserpingviner i Antarktis. Foto: Galen Rowell/Mountain Light/REX
KEISERPINGVIN: En flokk med keiserpingviner i Antarktis. Foto: Galen Rowell/Mountain Light/REXVis mer

Satellittbilder viser at verdens nest største koloni av keiserpingviner, som befinner seg på Halley Bay i Antarktis, nesten ikke har hekket på tre år. Vanligvis pleier mellom 15 000 og 24 000 avlspar å samle seg på dette området, men nesten ingen har vært der siden 2016, opplyser et studie publisert i Antartic Science.

Selv om det pleier å være avlingsvariasjoner i denne kolonien, mener forskerne bak studiet at denne lange perioden med avlingssvikt er helt uten sidestykke.

- Vi har aldri sett en avlingssvikt som dette på 60 år. Det er uvanlig med en komplett avlingssvikt i en så stor koloni, sier Phil Trathan, en av forskerne, ifølge The Telegraph.

Kan skyldes klimaendringer

Frafallet av pingviner på Halley, mener forskerne skyldes at isen som pingvinene hekket på har sprukket for tidlig. Dette er trolig grunnet klimaendringer.

- Å forstå hvordan keiserpingviner reagerer på katastrofale tap av sjøis er svært viktig hvis man skal forutse framtida til denne arten i tiåra framover, skriver de.

Noen av pingvinene fra Halley har trolig migrert til Dawson-Lambton, en annen koloni i nærheten. Her har forskerne observert en økning av antall keiserpingviner.

Flere sliter

I disse tider er ikke Keiserpingviner de eneste som sliter med å formere seg. Tidligere i april skrev Dagbladet om at ingen havlærskilpadder hadde lagt egg ved stillehavskysten i Nicaragua denne sesongen.

- Denne enestående situasjonen i Nicaragua er alarmerende, og understreker at havlærskilpaddene over det østlige Stillehavet har problemer. Vårt overvåkingsarbeid viser at et minkende antall skilpadder er en trend, sa Alison Gunn, fra miljøbevaringsgruppen Fauna & Flora International (FFI).

Den australske rotta melomys rubicola skal være det aller første pattedyret som er utryddet grunnet menneskeskapte klimaendringer. Den bodde på en liten koralløy nord for Australia ved Great Barrier Reef.

- Når vi har klimaendringer som går så raskt har ikke naturen mulighet til å tilpasse seg disse endringene, sa direktør for Bjerknessenteret for klimaforskning og professor ved UiB, Tore Furevik til Dagbladet i februar.